Cildi yaşlandıran etkenler

Cildi yaşlandıran etkenler
Güncelleme:

Yeni yıla girerken neden sende yeni bir cilde sahip olamayasın?

Her ne kadar her yaşın ayrı bir güzelliği olsa da, her daim genç ve ışıl ışıl bir cilt, ister kadın ister erkek olsun hepimizin hayali. 2012’ye veda eder, yeni gelen bir yıla merhaba derken neden sen de böyle bir cilde sahip olmayasın. Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkazi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş,  cildi yenileme yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.

Maalesef yaşlanma sürecini durdurmak mümkün değil. Ama yaşlanma ile ortaya çıkabilecek değişikliklerden kaçınmak ya da bunların belirginliğini azaltabilmek kozmetik dermatolojinin sunduğu yeni cilt gençleştirme yöntemleri ile mümkün!

Zaman içinde hücre üretimi yavaşladığı için deri inceliyor. Cildin elastikiyetinden sorumlu elastin ve sıkılığından sorumlu kollajen proteinlerinin yapısı bozuluyor. Cilt elastikiyetini ve sıkılığını kaybediyor. Nemini daha zor korur hale geliyor. Yağ salgılayan bezler görevlerini layıkıyla yerine getirememeye başlıyor. Yara iyileşmesi mekanizmaları yavaşlıyor.

Mimik yapabilme kabiliyetimizi yüz kasları sağlıyor. Ama ne yazık ki aynı mimikler, yani gülümsemek, kaş çatmak, hayret ifadesi zaman içinde aleyhimize bir silah oluyor ve yüz kaslarının kasıldığı bölgelerde kırışıklıklar ortaya çıkıyor.

Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, kronolojik doğal yaşlanma sürecinin yanında güneşin zararlı etkileri, sigara, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin de cilt yaşlanmasına neden olduğunu hatırlatıyor.

Ciltte yaşlanma belirtilerini iki şekilde görüyoruz. Birincisi cilt yüzeyindeki değişiklikler: ince kırışıklıklar, kahverengi lekeler, damarlarda belirginleşmeler şeklinde kendisini gösteriyor; ikincisi ise cildin sıkılığının azalması ve sarkma.

Cilt yaşlanmasının belirtileri:

•          Cildin ışıltısını kaybetmesi
•          Daha mat görünmesi
•          Damarların genişleyip belirginleşmesi
•          Kahverengi lekeler
•          Gözlerin ve ağzın etrafında belirmeye başlayan kırışıklıklar
•          Cilt altı yağ dokunun azalmasına bağlı olarak sarkmalar

Women'sHealth