Cildiniz yazın izlerini taşımasın !

Cildiniz yazın izlerini taşımasın !
Güncelleme:

Sıcak yaz günlerinin bitmesiyle ciltte yazdan kalma lekeler de kendini göstermeye başlar.

Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, yaz mevsiminin ardından cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Cilt temizliği

Doktorunuzun önerdiği, cildinize uygun bir ürünle gece yatmadan önce mutlaka derinlemesine temizlik uygulayın. Geceleri cilt hücreleri yenilendiği için gözeneklerin mutlaka temizlenmiş olması gerekir.

Peeling

Cildinize doktorunuzun önerdiği sıklıkta (haftada 1-2 kez) peeling uygulayın. Yeni hücreler yukarı doğru hareket ederken nemini kaybeden cilt de pul pul dökülmeye başlar. Cildi ölü hücrelerden arındırmak amacıyla yapılacak peeling işlemiyle alttan sağlıklı derinin çıkması sağlanabilir.

Maske

Düzenli olarak nem maskeyi uygulayın. Yaz tatilinde bronzlaşmak amacıyla güneş altında kalınması cildin su kaybetmesine ve kurumasına neden olur. Ciltteki kuruluk da derinin pul pul dökülmesine yol açar. Bu nedenle cilt yapınıza uygun bir kremle cildinizi özellikle her banyodan sonra nemlendirin. Böylece cildiniz daha parlak bir görünüme sahip olur.

Bakım

Cilt bakımını günlük ve haftalık bakım diye ayırabiliriz. Günlük bakımda cilt her gün cilde uygun bir temizleme kremi veya jeli ile temizlenmeli, arkasından bir tonik ve en önemlisi mutlaka nemlendirici uygulanmalıdır. Haftalık bakımda ise yaz döneminde nem maskeleri veya kırışıklık önleyici antioksidan maskeler temiz cilde tercihen banyo sonrası 15-20 dakika ciltte kalacak şekilde uygulanmalıdır. Eğer ciltte aşırı bir hassasiyet ve kızarıklık yoksa maske öncesi cildin ölü hücre tabakasını gidermek için cilde uygun peelingler uygulanabilir. Bu işlemler güneş hasssasiyeti yapabileceği için akşamları uygulanmalı ve gündüz mutlaka güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Güneş lekeleri

Yaz mevsiminin en sevimsiz hatırası ise güneş lekeleridir. İdeal olan güneş lekelerini oluşmadan önlemektir. Bunun için, güneşten korunmak, kademeli olarak güneşte kalmak, hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak şekilde yanmamak, öneriler arasında sayılabilir. Ancak güneş lekesinin önüne geçemediyseniz tıbbi tedavi planlanabilir. Tedavide, tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, yüzeyel peeling (deriyi soyma işlemleri) , lazer tedavileri , IPL ve krioterapi (soğuk uygulaması, dondurma tedavisi) seçenekler arasındadır. Tedavi uygulansa dahi, yeni güneş lekelerinin çıkabileceğini düşünerek , güneşten korunmak esastır.