Cilt tipine göre cilt bakımı

Cilt tipine göre cilt bakımı
Güncelleme:

Cildinizine yanlış bakım uygulamayın. Önce cilt tipinizi belirleyin daha sonra nasıl bakım yapacağınızı öğrenin...

TÜM CİLT TİPLERİ İÇİN
NE KULLANMALI?

Normal ciltler kuru ya da yağlı ciltler kategorilerine dâhil edilemezler ve farklı bir bakıma ihtiyaçları vardır. pH dengesi korunmuş hafif bir temizleyici (ürününüzün pH derecesini pH test şeritleriyle kontrol edebilirsiniz) bu cilt tiplerine uygundur. pH derecesi yüksek bir sabun ya da temizleyici kullanılırsa cildin koruyucu asit mantosu zarar görebilir. Somerville papatya ve lavanta içeren cildi çok kurutmayacağını ve doğal dengeyi korumaya yeterli olacağını söylüyor.

Normal cilt tipine sahip olanlar cildi kurutacak olan sülfatlardan uzak durmalıdırlar. "Alkol içeren güçlü temizleyiciler de bu ciltleri kurutacaktır."

OLGUN CİLTLER İÇİN
NE KULLANMALI?


Olgun ciltler çok daha hassas ve kırılgandır, hasar almaya çok daha açıktır, cilde gereken yağı söküp almayan hafif temizleyiciler bu ciltlere gayet uygundur. Glikolik ya da laktik asit gibi alfa hidroksi asitler (AHAs) ile ciltteki ölü derileri soymak bu ciltlere oldukça faydalıdır. Sütler ve krem temizleyiciler de cildi yatıştırdıkları için bu ciltlere uygun seçenekler arasında yer alırlar.

Benzoil peroksit ve salisilik asit gibi akneli ciltlere yönelik kurutucu ajanlar içeren temizleyicilerden kesinlikle uzak durulmalı.

AKNE EĞİLİMLİ CİLTLER İÇİN
NE KULLANMALI?

Sivilcelenmeye eğilimli ciltler yeşil çay özü; salisilik, fitik, laktik ya da glikolik asitler; benzoil peroksit gibi akne kurutucu içeriklere sahip temizleyicilerle yıkanmalıdır. "Ama temizleyicinizin içeriğinde üçten fazla asit çeşidi varsa ondan uzak durun çünkü cildinizi tahriş eder,". Temizleyici gözeneklerinizi ne kadar çok açarsa akne kurutucular cildiniz tarafından o kadar çok emilecek ve etkin olacaktır.

Kalın, yoğun dokulu krem temizleyiciler, mum bazlı temizleyiciler ve yağ içeren her şeyden uzak durulmalıdır.

KURU CİLTLER İÇİN
NE KULLANMALI?


Kuru ciltler neme hasrettir bu nedenle hyalüronik asit içeren nemlendirici temizleyiciler kullanılmasında büyük yarar vardır. Sütlü ya da krem içeren temizleyiciler de kuruluğun giderilmesine yardımcı olurken gerginlik hissini de azaltırlar. (Kuru ciltlerin tipik özelliğidir.)

Gerekli yağları ciltten söküp atacak olan sülfat bazlı temizleyicilerden kesinlikle uzak durulmalı.

KARMA CİLTLER İÇİN

Karma ciltler hem yağlı hem de kuru cilt özelliklerini yansıttıkları için farklı bir temizleme işlemi gerektirirler. "Karma ciltlerde detoks yapan bir yıkama ve ölü derileri soyacak bir uygulamayı kullanmayı tercih ederim. Çay çiçeği yağı bu cilt tipi için son derece idealdir hem cildi uyandırır hem de bakterileri yok eder". Yağlı olma yatkınlığından dolayı karma ciltler kuru ve olgun ciltlerin kaldırabileceğinden daha güçlü temizleyici ve soyucuların kullanımına izin verirler.

Cildi aşırı derecede kurutacak olan çok güçlü alkol bazlı temizleyicilerden uzak durulmalı.