Daha fit daha sağlıklı bir kış için..

Daha fit daha sağlıklı bir kış için..
Güncelleme:

Kışı sağlıklı beslenerek geçirin, bahara hafif ve fit girmenin tadını çıkarın..

Havalar soğudukça kaybettiğiniz enerjiyi kalori değeri yüksek gıdalardan karşılamaya çalışmayın. Bahar aylarında sıkı ve yasak listesi uzun bir diyete mahkum kalmak istemiyorsanız önleminizi şimdiden alın.

Kış aylarında soğukların artmasıyla beraber, bazal metabolizma hızı ile vücut ısısı düşüyor. Vücudunuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bunun sonucu olarak kış aylarında yemek yeme isteğiniz artıyor, bu da sizi yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalara yöneltiyor. Ancak kış aylarında nasıl beslenmeniz gerektiğini bilirseniz soğuk günleri kilo almadan atlatabilir ve bağışıklık sisteminizi etkilemeden formunuzu koruyabilirsiniz. İşte, Diyetisyen Müge Arslan’dan kışa özel beslenme tüyoları...

1 Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagillere kış aylarında sofralarınızda mutlaka haftada en az iki gün yer verin.

2 Kış mevsimiyle beraber baş gösteren grip, bronşit, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için antioksidanlardan zengin beslenerek bağışıklık sisteminizi daha çok güçlendirin. Bu aylarda turunçgil, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka ve tere gibi besinleri tüketin. Taze sıkılmış meyve suları, vücudunuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili oluyor. Meyve sularını bekletmeden hemen için. Bol bol salata tüketin.

3 Kış aylarında kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih edin.

4 Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarin tüketiminden kaçının. Yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağları dikkatli tüketin. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller ve tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengin. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan Omega 3 yağ asitleri güçlü birer antioksidan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkililer. Ayrıca zeytinyağı ve fındık yağı gibi yağlarda bulunan Omega 9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olduğunu unutmayın.

5 Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine özen gösterin. Haftada en az iki kez yumurta tüketin.

6 Kış aylarında güneş ışınlarını çok daha az aldığımız için D vitamininden yoksun kalıyoruz ve D vitamini gereksinimlerimizi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitamininin diğer bir kaynağı balıktır. Bu nedenle haftada en az iki kez düzenli balık tüketin. Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanın.

7 Kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi fiziksel aktivitelerinize ara vermeyin. Haftanın dört günü 45 dakika kadar egzersiz yapmaya çalışın.

Formsante