Güzel burun kavramı değişiyor

Güzel burun kavramı değişiyor
Güncelleme:

Peki, size göre güzel bir burun gerçekten size yakışacak bir burun mu ya da gerçekten güzel bir burunun ölçüleri var mı?

Estetik uzmanlarının en çok şikayet ettiği konuların başında elinde “Ben böyle bir burun istiyorum” diye gelenler bulunuyor. Çünkü her yüze küçücük, hokka gibi bir burunun yakışmasının imkanı maalesef olamıyor. Uzun bir yüze küçücük bir burun kötü bir görüntü oluştururken yuvarlak bir yüze uzun bir burun da olmuyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Karaca da güzel bir burnun kavramını şöyle açıklıyor; “Burnun başladığı kök kısmı, alnın en çıkıntılı noktasından 2 mm içeride; burnun uç noktası burun sırtından 2 mm yüksekte olmalı. Burnun öne doğru çıkıntısı, burun kökünden ucuna kadar olan boyun yüzde 67’si kadar olurken, burnun dudakla yaptığı açı erkekte 90-100 derece, kadında 100-120 derece olursa güzel bir burun anlamına geliyor. Peki bu ölçüler herkes için geçerli mi? Böyle bir burnu herhangi bir insanın yüzüne koyarsak kesinlikle güzel görünür mü? Bu sorunun cevabı; Kesinlikle Hayır! Bu ölçüler bize sadece güzel burun kavramı hakkında bir fikir verebilir. Ama yüze uygun burun dediğimiz zaman büyük resme bakmamız gerekiyor. Daha sofistike bir güzellik anlayışı ve sanatsal görüş burada çok önemli” diyor.

Yüze göre burun, bize göre burun…

Son zamanlarda herkes doğal burun istiyor. Dr. Mustafa Karaca’ya göre bu çok güzel bir gelişme çünkü doğal görünmeyen bir burun ilk başlarda hoşunuza gitse bile daha ileri zamanlarda gözünüze batmaya başlayabiliyor ya da burnunuzun ameliyatlı olup olmadığı soruları kişiyi rahatsız edebiliyor. Böyle bir burun büyük olasılıkla nefes alma konusunda da zorluk yaratıyor.

Doğal görünen burun nasıl olur?

Peki doğal burun demek her zaman için kalkık olmayan ve yandan düz görünen burun mudur? Burun kanatlarının genişliğinin standart bir ölçüsü var mıdır?  Bu soruları Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Karaca şöyle yanıtlıyor; “Hayır, öyle değil. Örneğin küçük çeneli bir insanda eğer çene büyütücü bir işlem yapılmak istenmiyorsa, oldukça kalkık bir burun çok doğal durabiliyor ve çok yakışabiliyor. Alnı düz değil de açılı gelen, yandan bakıldığında orta ve alt yüz bölgesi üst yüz bölgesinden ileride duran bir kişide kavisli bir burun çok güzel ve doğal olabiliyor. Gözleri birbirinden fazlaca ayrık olan birinde burun kanatlarının genişliği doğal durabiliyor. Geniş ve kemikli bir yüzde hafifçe geniş bir burun, dar bir yüzde de dar bir burun güzel görünebiliyor.  

Tecrübeli bir doktor, kişinin yüzüne baktığında o yüze nasıl bir burnun daha iyi görüneceğini hemen tasarlayabilir. Ancak ameliyat olacak kişinin istekleri, doktorun aklındaki şekilden az ya da çok farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte ameliyatı yapacak uzman birden çok tasarım denemeyi de isteyebiliyor. İşte bu sebeplerden dolayı ameliyat öncesinde hekimin hasta ile birlikte bilgisayar yardımıyla olabilecek en uygun tasarımı ortaya çıkarması ve bir ameliyat planı yapması gerekiyor. Bu sayede hem ameliyatta hata yapma olasılığı azalıyor hem de hekim hastanın tam olarak ne istediğini anlama imkanı buluyor. Böylece varsa hastanın gerçek dışı beklentilerinin gerçeklerle örtüşmesi sağlanabiliyor.”