Karın germe ameliyatı hakkındaki tüm detaylar

Karın germe ameliyatı hakkındaki tüm detaylar
Güncelleme:

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzman Op. Dr. Barış Keklik, karın germe ameliyatı hakkında bilgi veriyor.

Günümüz toplumunda hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme sonucu, aşırı kilo alıp verme , doğum sonrası oluşan şekil bozuklukları genetik yapımız nedeniyle cilt elastikiyetinin kaybı özellikle karın bölgesinde deformitelere neden olmaktadır. Oluşan deformiteler diyet ya da sporla geri dönüşümü olmayan cerrahi müdahele gerektiren problemlerdir. Bu bağlamda 1800 yılların sonlarından itibaren bu problemleri ortadan kaldıracak bir çok cerrahi teknik denenmiş ve halende geliştirilmektedir. Liposakşın (yağ emilmesi) yöntemi kullanılmaya başlanmasından sonra karın germe ameliyatlarında daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. Karın germe ameliyatı genellikle kadınlarda uygun koşullarda da erkek hastalarda yapılan bir ameliyattır. Hastalarımızın

% 80 den fazlasını kadın hastalar oluşturmaktadır. Aşırı kilo alıp verme, doğum sonrası karında oluşan çatlak ve sarkmaların başka yöntemlerle düzeltilememesi nedeniyle karın germe ameliyatları bu durumlarda altın standartır. Karın germe ameliyatları genel anestezi altında 3-4 saat süren ameliyatlardır. Ameliyat öncesi rutin kan tahlilleri yapılır. Bu tahlillerde kanama ve biokimya testleri ile karaciğer böbrek ve ameliyatta kanama ile ilgili olası patolojiler gözden geçirilir. Bu değerler normalse ve ek bir sistemik hastalık yoksa çok düşük bir riskle ameliyat yapılabilir. Şeker, tansiyon veya kalp akciğer hastalıkları gibi sistemik hastalıklarda konunun uzmanından konsültasyon yolu ile risk değerlendirilmesi yapıldıktan sonra günümüz anestezi koşullarında ameliyat mümkün olabilmektedir. Her genel anestezi ameliytaında olduğu gibi sigara kullanımı ek bir risk getirmekte ameliyat sonrası sürecide etkilemektedir. Hastalara sigarayı bırakmayı veya en aza indirmelerini tavsiye etmekteyiz. Karın germe ameliyatı olacak olan kişinin detaylı muayenesi önemlidir. Daha önce batınla ilgili geçirilmiş ameliyatlar, sezaryan doğumlar, geçirilmiş açık veya laparoskopik işlemler , fıtıklaşmalar veya göbek fıtıkları cerrahi öncesi bilinmesi gereken durumlardır, bunlarla ilgili şüphe varsa ultrasonla durumun teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu ameliyatta gerekmediği sürece karın duvarı bütünlüğü bozulmaz ve iç organlarla işlemin alakası yoktur.

Karın germe ameliyatı hastanın uygunluk durumuna göre 2 şekilde yapılabilir daha kısa bir kesiyle mini abdominoplasti ya da tam abdominoplasti. Mini abdominoplasti ameliyatında kesi tama göre daha kısa ve göbek deliğine müdahele olmamaktadır. Erken dönem hafif sarkmalarda ve çatlakların çok yaygın olmaması durumunda hamilelik planlaması olan hastalarda tercih edilebilir. Karın duvarında gevşeme olan yada ciltte aşırı sarkma durumlarında bu ameliyatla tatmin edici sonuçlar alınamaz.

Karın germe ameliyatında göbek altından genital bölgede tüylenmenin başladığı noktaya kadar olan sarkmış ve çatlamış cilt ve cilt altı yağ dokusu alınır. Göbek etrafından yapılan kesiyle göbek güdüğü yerinde bırakılır. Göbek üstünde kalan cilt dokusu eğer yağlı ve kalınsa liposakşınla inceltirlerek dolaşımı bozmayacakl şekilde orta hatta tünelize edilerek meme alt kıvrım noktasına kadar kaldırılarak gerilir ve ilk kesinin yapıldığı noktaya kadar getirilip estetik bir şekilde dikilir. Dikiş izi bikin altında kalacak şekilde planlanır ve izler 6 ila 1 sene arasında beyazlayarak iyileşir. Çoğu hastada doğum sonrası karın duvarını oluşturan kaslar ve kasların atrafını saran kalın zar (fasya) gevşemiş ve orta hatta kaslar ayrışmış (diastaz) olabilir bu durumda ameliyat sırasında yapılan özel dikişlerle karın duvarının gerginliği sağlanmış olur, bu sayede iç organların zayıflayan karın duvarından bombeleşmesi sonucu oluşan şişkinlik görüntüsüde onarılmış ve daha düz bir karına sahip olunmuş olur. Her estetik ameliyat sonrası olduğu gibi yara iyileşmesi 6 ay kadar sürer ve nihai sonuç 6 ayda ortaya çıkar. Ameliyat sonrasında 6 hafta kadar korse takılması önerilir. Karın germe işlemi sonrası 1 veya 2 gece hastanede kalınması yeterlidir. Ameliyatın hemen sonrası ameliyat masasında korse giydirilecek bacakların ve belin bükülü olduğu bir pozisyon alınacak ve ilk gece hasta toparladıktan sonra hareket etmesi sağlanacaktır (mobilizasyon) . 1 hafta kadar eğik pozisyonda yürümesi gerekmektedir. İkinci haftanın sonunda kontrollerde yapıştırılmış olan özel bantlar çıkarılır ve izleri minimuma indirmek amaçlı silikon bazlı özel kremler reçete edilir. Hasta sosyal yaşantısına ikinci haftanın sonunda korse kullanmak koşuluyla döner.