Kişisel bakım nasıl yapılmalı?

Kişisel bakım nasıl yapılmalı?
Güncelleme:

Çoğu kadının masasına yatırıp incelediği başlıca konulardan bir tanesi bakımdır.

Çoğu kadının masasına yatırıp incelediği başlıca konulardan bir tanesi bakımdır. Bakım kelimesi tek başına duran bir kelime olduğundan sizi şaşırtmasın. Aslında bu kelime; saç bakımı, vücut ve cilt bakımı, yüz bakımı ve yer yer zayıflamak ya da formda kalmak için kullanılan bakım ürünleri gibi pek çok madde içerir. Bir de bunun üzerine makyaj ürünleri, parfümler ve deodorantları da eklerseniz, tek başına duran bir kelimenin masayı kalabalıklaştırdığını görürsünüz.

Bu makalemizde kişisel bakım ve sağlığa nasıl bakılması ve uygulanırken nelere dikkat edilmesini inceleyeceğiz.

Öncelikle bakımı son derece zor ve önemli olan cildimizle başlayalım. İlk bilmeniz gereken şey şudur ki, 3 çeşit çilt yapısı vardır. Bunlar; kuru, yağlı ve karma cilt yapılarıdır. Kuru ciltler için hergün nemlendirici kullanmanız gerekirken yağlı ciltler için temizleme işlemini kükürtlü sabun ve su ile yapmanız mühimdir. Takdir edersiniz ki bakımı en zor olan cilt tipi karma ciltlerdir. Çünkü bu cilt yapısına sahip insanlar her bölgeye farklı bir bakım uygulamak zorundalar. Örneğin bu tip ciltlerde yanaklar kuru olurken, burun ve alın gibi bölgeler yağlı olur. Ufak bir not; yağlı ciltlerde siyah nokta ve sivilce çıkma ihtimali diğer cilt tiplerine göre daha yüksektir.

Sıra saçlara ve saç bakımına geldi. Saçların yapısının değişmesindeki en güçlü neden mevsim şartlarıdır. Saçlar kışın yağmur, kar, sert rüzgar gibi etmenlerden ötürü daha çabuk yıpranır. Saç bakımı konusunda ise en önemli yardımcınız besinlerdir. B12, protein, demir, çinko ve folik asit gibi besinler saçınızı ve saç kökleriniz besler, güçlendirir. Tabi saçlarla alakalı en büyük problem, kepeklerdir. Kepek, kafa derimizdeki ölü hücrelerin normalden daha fazla kuruyarak dökülmesidir. Anlayacağınız doğal sonuçlarla oluşan bir sıkıntı. O yüzden önüne geçilmesi ve sürecin durdurulması da zor oluyor. Fakat çoğu kepeklenme problemleri dönemseldir ve bir süre sonra kendi kendisine geçer. Kepek şampuanlarının burada faydası önemlidir.

Kişisel bakım demişken kozmetik alanına girmemek olmaz. Makyaj yapma ile ilgili bilmeniz gereken temel unsur cilt renginiz ve makyajı ne için yaptığınızdır. Örneğin; esmerseniz sert ve gölgeli bir makyajı tercih etmeli, gece dışarı çıkıyorsanız kalın bir makyaj tabakası oluşturmalısınız. Ayrıca kullandığınız parfümün kalıcılığı vücudunuzdaki yağ oranı ile doğru orantılıdır. Hatta parfümü ilk sıktığınız andaki kokladığınız koku parfümün üst notasıdır halbuki asıl koku orta notada yani parfümün kalbi denilen kısımda gelir.

Sonuç olarak kişisel bakımda önemli olan, hangi cilde nasıl uygulayacağınızdır. Her cildin bir püf noktası vardır. Kendi cildinizinkini bulmanız dileğiyle...