Kök hücre tedavisi ile estetik mucizeler…

Kök hücre tedavisi ile estetik mucizeler…
Güncelleme:

Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal; kök hücre teknolojisinin en önemli özelliğinin kişinin kendi doğal hücreleri ile uygulanması olduğunu belirtiyor.

Bilim kurgu hayali olmaktan çıkan ve pek çok sorunun tedavisinde kullanılan “kök hücre teknolojisi” sağlanan gelişmelerle 21. yüzyılın  tedavisi olacak. Tıbbın pek çok alanında yenilenme için kullanılacak olan kök hücrelerin, bu yüz yılda kullanım alanları artarak genişleyecek.

Estetik ve plastik cerrahide de yenilenme ve gençleştirmek amaçlı kullanılmakta olan kök hücreler, hekimler ve hastalar için pek çok avantaj sağlayan bir yöntem. Bu da özellikle estetik operasyonlarda sıkça başvurulmasını sağlıyor. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal; kök hücre teknolojisinin en önemli özelliğinin kişinin kendi doğal hücreleri ile uygulanması olduğunu belirtiyor. Herhangi bir alerjik reaksiyon riski olmaması da tedaviyi son yılların gözdesi haline getiriyor. Son derece sağlıklı olan bu uygulamada kök hücreler, uygulandığı bölgede kolayca yaşamaya başlayarak, sorunları gideriyor. Aynı anda istenmeyen yağlardan kurtulmayı da sağladığı için özellikle kadınlar için cazip bir yöntem oluyor.

Neredeyse tamamen ağrısız bir uygulama olan kök hücre teknolojisinde büyük cerrahi işlemlerde olduğu gibi aşırı şişmeler morarmalar pek görülmez. Dikiş gerektirmediği ve uygulandığı bölgelerde herhangi bir iz bırakmadığı için de çok tercih ediliyor. Pansuman gerektirmemesi, ağrılı ve yorucu kontroller olmaması, iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle her geçen gün bu yöntemi uygulayanların sayısı artıyor.

Op. Dr. Nuri Battal “Kişinin kendi dokusu uygulandığı için sonuçlar da ‘doğal’dır” dediği tedaviyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Uygulandığı bölgede kan dolaşımını artırdığı için cilt gençleşir ve daha parlak bir hal alır. Konulduğu bölgelerde yeni hücre oluşumunu artırarak doku gençleşmesini artırır. Kendi doğal hücrelerimiz olup reaksiyon riski olmayan kök hücreler, yeniden yerleştirildiği vücudumuzda kolayca yaşamaya başlar ve eksiklikleri gideren son derece sağlıklı bir uygulamadır. Neredeyse tamamen ağrısız bir uygulamadır. Büyük cerrahi işlemlerde olduğu gibi aşırı şişmeler morarmalar pek görülmez. Kişi normal yaşamına kısa sürede döner. Uygulandığı bölgelerde herhangi bir iz bırakmaz dikiş gerektirmez. Pansuman gerektirmez ağrılı ve yorucu kontroller yoktur. İyileşme süresinin çok kısa olmasını yanı sıra tedavinin etkisi de kısa zamanda ortaya çıkmaya başlar.”

Kök hücre uygulaması nasıl yapılır?

Lokal ya da genel anestezi altında enjektör ile, genellikle hastaların da kurtulmak istediği bölgeler olan, karın bel ya da kalça bölgesinden bir miktar yağ dokusu özel kanüllerle alınır. Sonrasında bir dizi işlemden geçirilerek kök hücreleri, yağ hücrelerinden ayrılır ve tamamen kök hücre içeren bir sıvı elde edilir. Bu milyonlarca kök hücre içeren sıvı, ihtiyaca göre kullanılacak yere enjekte edilir.
Konulduğu yerde eksik olan hücreleri tamamlayarak hızla yerleşip yaşamaya ve buradaki kan dolaşımını artırarak dokuları onarır ve hızlı bir iyileşmeyi başlatır.

Kök hücre yapılan ve en çok rağbet gören uygulamaların başında ise yüz gençleştirme geliyor.

Canlı, genç ve parlak bir cilt için…

Yüz gençleştirme estetik cerrahinin en çok uygulanan tedavilerinin başında geliyor. Yüz dokuları yaşın ilerlemesi ile birlikte tüm dokular gibi zayıflayıp yaşlanmaya ve hücre sayısı azalarak atrofiye olmaya başlar. Bu dokuların zayıflaması ve hücrelerin azalmasıyla yüz dokuları sarkar. Kök hücre tedavisi ile eksilen dokular yeniden tamamlanarak gençleşme sağlanır.

Bu tedavinin yağ hücresi tedavisinden en önemli farkı ise şudur: Yağ hücreleri yüze enjekte edildiğinde oksijensizliğe tahammülü olmadığı için büyük çoğunluğu ölüp erir. Kök hücreler ise çok daha dayanıklıdır. Konulduğu ortama hızlıca adapte olarak burada yerleşip çoğalmaya başlar. Op. Dr. Nuri Battal; normal yağ dokusu direkt olarak enjekte edildiğinde, bunların büyük çoğunluğunun oksijen yetersizliğinden öldüğünü ve istenilen sonucu elde etmenin zor olduğunu ya da pek çok defa bu işlemi uygulamak zorunda kalındığını belirtiyor.

Kök hücrelerin tutunma ve yaşama potansiyeli ise yüksektir. İşte bu nedenle örneğin yanık hastalarında cilt altına verildiğinde daha iyi bir kanlanma ve hatta yeni cilt oluşumuna zemin hazırlar. En önemli özellikleri de yerleştikleri dokuda salgıladıkları enzimlerle damarlanma ve dolaşımı artırarak doku gençleşmesini sağlamaları.

Op. Dr. Nuri Battal uygulama ile ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Yüzde eksik olan yerlere kök hücreler yağ dokusu hücreleri ile birlikte yerleştirilerek sarkmış ve yaşlanmış olan yüz estetik konseptlere uygun olarak yeniden şekillendirilir. Yerleştirilen kök hücrelerle revitalize olur yani dokular yeniden canlanır.  Göz çevresi, yanaklar, alın, çene kenarları dudaklar, boyun cildi yenilenir ve dolgunlaşır.”

Uygulama sonrası hasta hızla iyileşir şişlikler erken dönemde azalmaya başlar. Cilt altına yerleştirilen kök hücrelerin salgıladığı enzimler ve yeni oluşan cilt hücreleri sayesinde yenilenmiş gibi parlak canlı ve genç bir görünüme kavuşur. Dokuların sarkması sonucu yüzde oluşan boşluklar yeniden doldurularak yüz yeniden hacim kazanır ve gençleşir. Cilt kalitesini ileri derecede artırır ve bir yerde yaşlanan cildin yeniden gençleşmesini sağlar. Uygulama sonrası hasta hızlı bir şekilde iyileşir ve etkileri hemen görülmeye başlar. 3-7 gün içinde normal hayata dönülebilir. Sigara içilmemesi altın kuraldır.

Kök hücre teknolojisi; yüz gençleştirmenin yanı sıra doku onarımı, meme büyütme, boyun gençleştirme, kalça dikleştirme-dolgunlaştırma, el gençleştirme, penis kalınlaştırma uygulamalarında da kullanılabiliyor.