Lazer epilasyon nasıl yapılır?

Lazer epilasyon nasıl yapılır?
Güncelleme:

Lazer epilasyon uygulaması ile ilgili Tüm detayları sizin için derledik.

En çok kullanılan alexandrite lazer epilasyon ve diode lazer epilasyon yöntemleri hakkında aşağıda detaylı bilgi verilmiştir.

Lazer epilasyon uygulaması yasalar uyarınca sadece sağlık kuruluşlarında yapılabilmektedir. Lazer epilasyon seansı nasıl yapılır? En iyi lazer epilasyon cihazı hangisi? Sorularına yanıt verebilmek için bu web sitesini hazırladık. Lazer epilasyonda kullanılan cihazlar, lazer epilasyon çeşitleri hakkında fikriniz olmasını sağlayacak bilgilere sitemizde yer verdik. Daha fazla bilgi almak isterseniz için bize mail yolu ile ulaşınız. İlginize teşekkür ederiz.

LAZER EPİLASYON ÇEŞİTLERİ

Lazer epilasyonda en çok kullanılan cihazlar üç çeşittir. Bu cihazlar alexandrite lazer, diode lazer, nd;yag lazer olarak adlandırılmaktadır. İsimlendirme cihazların kullandığı lazer ışınlarının türlerinin farklılığından kaynaklanmaktadır. Tüm lazer cihazlarının cilde uygulandığında oluşturduğu etkiler birbirinden farklı olmaktadır. Bilimsel yayınlar değişik vücut bölgelerinde ve değişik cilt tiplerinde lazerlerin gösterdikleri etkinliğin farklı olduğunu göstermiştir. Bizim Daphne olarak gözlemlerimiz aynı yöndedir. Bu nedenle lazer epilasyonu uygulayan merkezlerde en azından diode ve alexandrite lazer tiplerinin birlikte bulunmasının gerektiğini düşünmekteyiz.

Alexandrite Lazer Epilasyon

Alexndrite lazer epilasyondaki kullanılan lazer ışını 755 nm dalga boyundadır. Bu lazer epilasyon sisteminin diğerlerinden en önemli ayrılığı deriye penetrasyonu yani deri içinde aldığı mesafenin en az olmasıdır. Fakat bu mesafe kıl köküne ulaşmaya genellikle yeterlidir. Diğer özelliği ise kılın yapısında bulunan ve kıla rengini veren melanin ismindeki boya maddesi tarafından çok tutulan lazerlerden olmasıdır. Bu iki özellik bu lazere avantaj ve dezavantajlara neden olmaktadır. Melanin tarafından lazer ışığının iyi tutulması lazer epilasyon etkisini arttırır. Bu durum açık renk deri tipi ve koyu kıl rengine sahip kişilerde epilasyon için avantaj sağlar. Fakat koyu deri rengi olan kişilerde uygulama risk yaratır. Problemlere yol açabilir. Ciltte çok derine inmemesi bu lazerlerin diğerlerine göre daha az ağrılı olmasını sağlar. Fakat bu özellik, derin yerleşimli kılların olduğu bölgelerde, örneğin; sırt, kol, yüz gibi vücut alanlarında epilasyon etkinliğinin az olmasına neden olur. Biz bu lazer epilasyon sistemini uzun zaman kullandık. Açık cilt rengi olan kişilerde koltuk altı, bacak, bikini, genital bölgede önerdiğimiz bir lazer tipidir. Ağrısının az olması, hızlı ve pratik uygulanabilme özelliği, seanstan sonra hemen kılların alandan temizlenmesi bu lazerin avantajlarıdır. Bu bölgelerde ortalama 6 seansta oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Fakat bu lazeri kullanırken şunlara özellikle dikkat edilmelidir: Cilt rengi açık bile olsa alexandrite lazerleri yüz, kol, sırt, omuz bölgesinde önermiyoruz. Alexandrite lazer yüz bölgesinde ince tüyleri tetikleyerek, yani bir anlamda ters etki ile arttırabilir. Alexandrite lazerin bu yan etkisinden dolayı yüz, sırt, omuz, kol bölgesinde bu lazeri uygulamıyoruz. Bu bölgelerde güvenli ve etkili bir lazer olan diode lazerlerin kullanılmasını öneriyoruz. Alexandrite lazer bizim tüm merkezlerimizde yukarıdaki kaidelere uyarak kullandığımız bir lazer türüdür. Lazer merkezleri bölümünden merkezlerimize ulaşabilirsiniz.

Diode Lazer Epilasyon

Diode lazer 810 nanometre dalga boyu ile alexandrite lazerden daha uzun dalga boyuna sahiptir. Uzun dalga boyu bu lazer için de avantaj ve dezavantajlara neden olmaktadır. Diode lazer kalın ve ince tüm kıl tiplerinde epilasyon için tercih edilen bir lazer tipidir. Diode lazer epilasyon sistemi ayarlanabilen modları sayesinde diğerlerinden farklı olarak ince kıl epilasyonunda kullanılabilmektedir. Diode lazerler melan pigmentine yeteri derecede tutunabilir. Deri içinde alexandrite lazerden biraz daha fazla derine inebilirler. Tüm vücut bölgelerinde en az alexandrite lazerler kadar etkili lazerlerdir. Fakat daha derine indiklerinden alexandrite lazerden biraz daha ağrılıdır. Bu nedenle biz koltukaltı, genital ve bacak bölgesinde cilt rengi açık ise ve kıllar koyu ise alexandrite lazer ile uygulama yapıyoruz. Fakat gerekli durumlarda diode lazer bu bölgelerde rahatlıkla kullanılabilir. Diode lazerler dalga boyunun uzunluğu nedeni ile koyu cilt rengine sahip kişilerde uygulanabilir. Bu yargı diode lazer bronz tenlerde uygulanabilir anlamına gelmez. Deri rengi genetik olarak koyu olanlar için diode lazer en uygun lazerlerden biridir. Bronz tende hiçbir lazer uygulaması yapılmamalıdır, yanlıştır.

Diode lazerin en önemli avantajlarından biri derine yerleşimli kıllarda etkili olabilmesidir. Alexandrite lazerin yetersiz kalabildiği sırt, omuz, kol ve yüz kıllarında daha başarılıdır. Koyu cilt tiplerinde de alexandrite lazer uygulanamaz fakat diode lazer uygulanabilir. Biz diode lazerin yüz, sırt, kol bölgesinde sonuçlarından memnun kaldığımız için özellikle önermekteyiz. Diode lazer tüm merkezlerimizde kullanılan bir lazer türüdür. Lazer merkezleri bölümünden adreslere ulaşabilirsiniz.

Nd Yag Lazer Epilasyon

Bu lazer tipi melanine en az tutunan ve deri içinde en derine inen lazerlerdir. Koyu tenli kişilerde tercih edilmektedir En ağrılı epilasyon lazerlerdir. Bu nedenlerle bu lazer genellikle çok koyu renk cilt yapısında tercih edilmektedir. Fakat her cilt tipinde kullanımı da söz konusudur. Diode lazerler bu lazerden daha az ağrılıdır.

EPİLASYON

Başarılı lazer epilasyon sonuçları için cilt rengi ve kıl yapısı uzman doktorlar tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Uygun olmayan kişilerde lazer epilasyon hiç başlanmamalıdır. İkinci aşama ise doğru lazer tipinin seçimidir. Bu nedenle bir merkezde yukarıdaki lazerler bulunmalıdır. Üçüncü aşama ise doğru lazer dozunun seçimidir. Uygulama kolaydır fakat deneyimli uygulayıcılar tarafından yapılmalıdır. Lazer epilasyon uygulaması sırasında cilt soğutulmalıdır. Soğutma ciltte problem oluşmasını önler. Cilt, lazer epilasyon esnasında korunmuş olur ve acı hissi azaltılır. Lazer epilasyon sistemlerine ilave edilmiş bir cihaz sayesinde aktif soğutma yapılmaktadır. Burada kullanılan sistem hava soğutma sistemi olarak bilinmektedir.

Lazer epilasyon yönteminin başarısı şunlara bağlıdır; vücut bölgesi, cilt tipi (cilt rengi), kıl kalınlığı, kıl rengi ve hormonsal bileşenler. Lazer epilasyon, tüm bunlar dikkate alındığında vücut bölgeleri için ortalama 6 seans da başarıyla kıl yoğunluğunu ve/veya kalınlığını azaltmaktadır. Yüz bölgesinde lazer epilasyon seans sayısı kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ortalama 10 seans gerekebileceğini söyleyebiliriz. Lazer epilasyon uygulaması sırasında hafif ağrı olabilir. Bu ağrı çamaşır lastiği çarpma hissi gibi, karıncalanma ya da hafif iğne batması şeklinde tarif edilmektedir. Bugün lazer epilasyon nazik, modern ve uzun süreyle tüyleri azaltan ya da yok eden epilasyon çeşididir.

LAZER EPİLASYON ÖNCESİ

En az 1 ay öncesine kadar ağda, depilasyon gibi kılları kökünden koparan işlemleri yapılmamış olmalıdır. Lazer epilasyon seansında etkinin en iyi olabilmesi için kıllar kıl kökünde olmalıdır. Lazer epilasyon anagen denilen aktif büyüme evresinde bulunan kıllara en fazla etki eder. Lazer epilasyon seansından en az 1 ay öncesine kadar güneş banyosu amaçlı güneşlenilmemiş ve solaryum’a gidilmemiş yani kısaca bronzlanılmamış olmalıdır. Yakın zamanda yapılmış kısa süreli bir güneş banyosu bile seansı yapacak uzmana bildirilmelidir. İlk seans ya da test seansı öncesi kıllar traş edilmeden görülmelidir. Kıl yapısı değerlendirilir. Gerek görülürse takip için fotoğraf çekilebilir.

LAZER EPİLASYON TEST SEANSI

Uzmanlar gerekli gördükleri bazı kişilerde ya da isteyenlere test atışları yapabilir. Bu bazı durumlarda doz tespiti ya da kişinin lazer epilasyon ile tanışması açısından avantaj sağlayabilir. Korkuları giderebilir.

SEANS ÖNCESİ HAZIRLIKLAR

İlk görüşmede hiçbir uygulama yapılmadan konunun uzmanları kılları ve bölgeyi görmelidir. İlerleyen seanslarda Lazer epilasyon uygulamasından 3-4 gün önce bölgenin evde uygun şekilde jilet ile traş edilmesi seansta vakit kaybını önler. Lazer epilasyon yapılacak alana lokal anestezik krem uygulaması nadiren gerekir. Etkin soğutma uygulanabilirse genellikle anestezik maddeye çoğunlukla gerek kalmaz. Ağrı eşiği çok düşük olan kişilerde lokal anestezik kremler 1 saat öncesinden strech film kapatılarak uygulanırsa ağrıyı azaltır.

LAZER EPİLASYON NASIL UYGULANIR?

Lazer epilasyon yapılacak alan traş makinesi ya da jilet ile kısaltılır. Alexandrite lazerlerde genellikle traş makinesi, diode lazerde ise jilet tercih edilir. Kullanıcı ve uygulanacak kişiye lazer ışınlarından gözleri koruyan gözlükler takılır. Gözlüksüz işlem yapılmamalıdır. Sonra kullanıcı el aleti yardımı ile lazer epilasyon uygulamasına başlar. Lazer epilasyon cihazları ışık enerjisini bir el cihazı yardımıyla uygularlar. Lazer makinesi içinde oluşan lazer ışığı el aleti ile cilde ulaştırılır. Lazer epilasyon sırasında el cihazı yardımı ile tekrarlayan lazer atışları cilde uygulanır. Her lazer atışı ciltte belli bir alanı tarar. Bu lazer atışı sonrası lazerin kıl kökünde ısı enerjisine dönüşümü ile tahrip olur. Bu sayede uygun dönemde yani büyüme fazındaki olan kıl kökleri yeni kıl üretme fonksiyonunu tamamen ya da kısmen uzun süreli olarak kaybeder.

LAZER EPİLASYON SONRASI

Lazer Epilasyon seansından sonra hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve kıl etrafında hafif bir şişlik yani ödem oluşur. Lazer epilasyon seansı sonrası oluşan bu reaksiyon genellikle 1-2 saat içinde azalarak yok olur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayan hafif kızarıklık olabilir. Bu bölgesel reaksiyon için nemlendirici kremler çoğunlukla yeterli olur. Lazer epilasyon uygulanan kişilere, Lazer epilasyon uygulaması sonrasında dikkat edecekleri hususlarla ilgili detaylı bilgi verilir. Lazer epilasyon uygulaması yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamasını ya da güneş banyosu yapılmamasına solaryuma girilmemesine dikkat edilmelidir

LAZER EPİLASYONUN ZARARLARI

Lazer epilasyonun bilinen ve önemli bir zararı yoktur. Fakat profesyonel kliniklerde bu işlemin uygulanması önemlidir. Aşağıdaki olası zararlara dikkat çekmek istiyoruz. Bazı hassas ve koyu ciltlerde ya da yüksek enerjili lazer epilasyon seanslarında ciltte yüzeysel kabuklanma oluşabilmektedir. Genellikle kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Nadiren bu kabuklanma sonrasında deride renk değişikliği dediğimiz renkte açılma (hipopigmentasyon) ya da koyulaşma (hiperpigmentasyon) oluşabilir. Etkilenen kişilerin çoğunda deri 4-12 ay içinde normale döner. Bazen bu süre uzayabilir ve çok nadiren kalıcı olabilir. Skar dokusu denilen deride iz oluşumu çok nadirdir ve ciddi derecede yanık oluştuğu durumlarında görülebilir. Bu problemler nadir görülen durumlardır.

LAZER EPİLASYON KAÇ SEANS YAPILIR?

Lazer epilasyon uygulanan vücut bölgesine göre seans sayısı değişmektedir. Yüz bölgesinde seans sayısı ortalama 10 dur. Kıl köklerinin bir kısmı dinlenme zamanındadır. Lazer epilasyon seansı sadece uygulanan bölgedeki aktif büyüyen tüylerin köklerine etki edebilmektedir. Dinlenme halindeki kıl kökü lazer epilasyon uygulamasından etkilenmemektedir ya da çok az etkilenmektedir. Bu yüzden bölgeye göre değişmekle birlikte 1-2 ay aralıklarla tekrarlayan uygulamalar yapılmak zorundadır. Çoğunlukla 1-2 ay arayla yapılan ortalama 6 uygulama sonuç için yeterlidir. Bu yolla uygulanan ve yukarda sayılan özelliklere göre değişmekle birlikte kıl miktarı anlamlı derecede azalmaktadır.

UYARI: Birçok internet sitesinde lazer epilasyon konulu makalelere rastlanmaktadır. Bu makalelerin bir kısmı yanlış bilgiler ya da subjektif (kişisel) değerlendirmeler içermektedir. Bir makale bilimsel yayınlarla desteklenmiyorsa bu makaleye güvenilemez. Bilimsel dayanaktan yoksun bir internet sitesi de referans olarak gösterilemez. İnternette bilgi kirliliği yaratan bu tip sitelere ve makalelere güvenmeyiniz. Unutmayınız bilimsel bir bilgi uzun emek, tecrübe ve çalışma sonrası ortaya çıkmaktadır.