Mehmet Öz'den saç sağlığıyla ilgili öneriler

Mehmet Öz'den saç sağlığıyla ilgili öneriler
Güncelleme:

Mehmet Öz, saç sağlığıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Yaşlanmanın cilt ve saç üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Güneşin cildin yaşlanmasında en güçlü faktör olduğunu söylemek zorundayım, sert sabunlar da bir o kadar etkili. Arabanızı tamir için aracınızın altında çalışmadığınız sürece, haftada 3 kereden fazla saçınızı yıkamak gerekmez! Yüzünüzü ise pH dengeli yumuşak bir sabunla yıkamalısınız. Bu tür sabunlar cildiniz üzerinde yağlı bir selofan varmış gibi cildinizi korur ve nemli tutar.

Gri saça gerçekten yaş ilerlemesi ve stres mi neden olur? Ve bunu önlemek için bir yol var mı?

Stres gri saçın başlıca nedeni değildir. İnsanlar genellikle böyle düşünür, ancak 50 yaşına gelmiş kişilerin yarısının saçları gri çıkar. Gri saçlar çıkmaya başlar ve oldukça hızlı bir şekilde çoğalır. Böylece 50 yaşına geldiğinizde saçınızın tonuna göre saçlarınızın en az yarısı grileşmişse, var olan renkli saçlarınızla karışımı sizi tamamen gri saçlı birine dönüştürür, ilerlemeye hızlıca devam eder ve çoğumuzun arzu etmediği beyaz renge dönüşür. Bu durumda şu sorulur; neden? Neden foliküller griye dönüyor? Saç aslında doğal olarak pamuk gibidir ve beyazdan ortaya çıkar. Beyaz saçlar esas pigmenti ölmüş olan kıllardır. Bunun sebebide vücudumuz bazı hücreleri çok hızlı büyümemek üzere düzenler. Bu aslında iyi bir şeydir, çünkü kanserden de bu şekilde korunuyoruz.

Bunu hızlandıran bazı sebepler arasında sigara içmek, beslenmenizde yeteri miktarda antioksidan almamak ve güneş sayılabilir. Birçok kişi bunun farkında değil ancak saçların güneşe maruz kalması saçıda yaşlandırır ve canlılığını kaybettirir.

Hamileyim ve stresli günler geçiriyorum. Bu saç dökülmesine neden olabilir mi?

Her ikisi de saç dökülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Telogen effluvium olarak adlandırılan kıl döngüsündeki karışıklık, saçınızın sağlıklı büyüme fazından uyuma fazına geçtiğini tanımlar. Saçınızın genellikle yüzde beşi bu aşamadadır. Bu oran yüzde beşten, on veya otuz oranlarına çıktığında, bu kısmen hormonal değişikliklerin getirdiği, ama daha çok stresin sebep olduğu bir durumdur. Kemoterapi alan kişiler de bu nedenle saç kaybı yaşar. Ama kemoterapi olmayan, sadece bir ameliyat olan geçiren kişiler de bunu deneyimleyebilir. Size kendi kendinize yapabileceğiniz bir test öneriyorum. Bir tutam saçınızı çekerek parmaklarınızla tarıyormuş gibi yapın. Eğer elinizde altıdan az saç teli kalırsa iyi durumdasınız demektir. Bu da yaklaşık yüzde onu gibi bir orandır. Eğer bu oran yüzde ondan fazlaysa stres veya başka bir sorunun göstergesidir.