Saçınızın dökülmemesi için yediklerinize dikkat

Saçınızın dökülmemesi için yediklerinize dikkat
Güncelleme:

Uzmanlara göre günde 100-150 tel saç dökülmesi normal ama..

Uzmanlara göre; hem kadın hem de erkeklerin korkulu rüyası olan saç dökülmesinin günde 100 teli aşmıyorsa normal kabul edildiğini; ancak seyrekleşmeye başlayan, günde 100 telin üstünde dökülmesi ile saçın yapısındaki incelmenin yaşanması tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, "Saç dökülmesinde stres, yetersiz saç bakımı, yanlış ürün kullanımı gibi etkenlerin yanı sıra beslenme düzenindeki yanlışlıklar da en az bu sebepler kadar etkili. Engellemek ise mümkün." dedi.

Özel Biyofiz Fizik Tedavi ve Romatizmal Hastalıklar Tıp Merkezi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, saç bakımı için demirin önemine dikkat çekti. Demirin en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral olduğunu belirten Kefeli, demirin eksikliğinin Türkiye'de her 2 kadından 1'inde görüldüğünü söyledi. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşların bu durumdan hemen etkilendiğine işaret eden Başak Kefeli, eğer son zamanlarda halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlenen saç dökülmesi, üşüme hissi yaşanılıyorsa demir değerlerinin baktırılmasında fayda olduğunu dile getirdi.

Genelde mide ve bağırsak sorunları yaşayanlarda veya hayvansal kaynaklı besinleri az tüketenlerde görülen çinko eksikliğinin de özellikle saç dökülmesi nedenlerinin arasında yer aldığını anlatan Kefeli şunları kaydetti: "Normal kan değerinin ortalama 100 civarında olması gerekirken 70-80 değerinin altına düştüğü anda saç dökülmeleri başlar. Çinko eksikliğinizin olup olmadığını tespit edebilmek için kan tahlilli yaptırmalısınız. Eğer eksiklik var ise 1 kutu çinko suplemanı kullanmanın yanı sıra çinko değeri yüksek et, tavuk, balık, peynir, yumurta sarısı, patates, kuruyemişlerden ise badem, fındık, fıstık gibi besinlerden destek alınmalıdır. 'B7 vitamini veya H vitamini' olarak da bilinen biotin oldukça önemli vitaminlerden biri. Yetersizliği genelde biotin içeren besinlerin az tüketilmesinden veya rutin şekilde çiğ yumurta yenilmesi durumunda ortaya çıkabilir. Çiğ yumurtadaki avidin proteini biotini bağlar ve yetersizliğine yol açar. Bu durumda da saç dökülmeleri artar, tırnak kırılmaları çoğalır. Eksikliğine nadiren rastlansa da dönem dönem biotin desteği alınmasında fayda vardır. Ayrıca bira mayası, buğday, yumurta, karaciğer, tavuk, kuzu eti, ekmek, balık, süt ve peynir biotinin besinsel kaynaklarıdır. Saç dökülmesinin bir diğer nedeni ise uzun süre düşük kalorili diyet yapmaktır. Eğer verilen kilo 10 kilogramı geçiyorsa ve uygulanan diyet çok kısıtlı bir diyet ise saç ve tırnak yapısını korumak için vitamin, mineral suplemanlarından destek alınması gerekir. Aksi takdirde saç, cilt ve tırnak yapısında kayıplar meydana gelebilir. Kilo verirken bu tür olumsuzlukları yaşamamak için de bir diyetisyenden destek alınmalıdır."

Cihan