Saçlarınızın parlak görünmesine yardımcı vitaminler

Saçlarınızın parlak görünmesine yardımcı vitaminler
Güncelleme:

Saç bakım kremlerinin ve şampuan markalarının çoğu ürünlerini kullandığınızda parlak saçlar vaat eder.

Dışarıdan etkili bu ürünler belki saçlarınıza bir miktar parlaklık verebilir ancak kalıcı parlaklık ve sağlıklı saçlar için öncelikle beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak aldığınız bir beslenme programıyla daha sağlıklı, az kırılan ve parlak saçlara sahip olabilirsiniz. Uzmanlar, saçlar için en önemli vitaminler arasında B kompleks vitaminlerini, A, C ve E vitaminini, selenyum mineralini ve omega yağ asitlerini gösteriyor.

B Vitaminleri

Metabolizmanın karbonhidrat ve proteinleri işlemesi için önemli olan B vitaminleri aynı zamanda saç sağlığında da anahtar bir rol oynamaktadır. Biotin ya da diğer adıyla H vitamini saç ve tırnak sağlığı için önemlidir ve saçlarla ilgili pek çok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Vücudumuz bir miktar biotin üretebilmektedir ancak saçları olumsuz etkileyen boya, çevresel faktörler bu biotin miktarının besinler yoluyla takviye edilmesini gerektirebilir. Biotin ve diğer B kompleks vitaminleri bakımından zengin gıdalar arasında süt, yumurta, balık, baklagiller ve etler ilk sıralarda gelmektedir. Ayrıca fındık, kepekli tahıllar, karnabahar ve muzdan biotin alabilirsiniz.

Antioksidanlar

Saç derisindeki sorunlar saçların mat görünmesine neden olabilir. A, E ve C vitaminleri antioksidan etkisiyle, saç derisinin ve dolayısıyla saçların daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. A vitamini saç derisini ve saçları yumuşatan, kırıklara karşı koruyan sebum üretimini sağlarken C vitamini kolajen üretimine destek olur. E vitamini ise selenyum minerali ile birlikte saçı ve cildi çevresel faktörlere karşı korur.

Omega Yağları

Parlak saçlar için vitaminler ne kadar önemliyse omega-3 ve omega-6 yağ asitleri de o kadar önemlidir. Özellikle balıkta bol miktarda bulunan omega yağ asitleri vücut tarafından üretilmediği için gıdalar yoluyla alınmalıdır. Bu önemli yağ asitlerini almak için Düzenli olarak balık yiyebilir ya da zeytinyağı tüketebilirsiniz.