Sağlık ve psikoloji için: Vajina estetiği

Sağlık ve psikoloji için: Vajina estetiği
Güncelleme:

Genital estetik veya bilinen ismi ile ‘vajina estetiği’ tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor…

Kadınlar tarafından en sık tercih edilen genital estetik ameliyatlar arasında  ‘labioplasti’ yani iç dudak estetiği yer alıyor. Labioplasti, iç dudakların kısaltılarak küçültülmesi ve estetik bir görünüm kazandırılması olarak tarif ediliyor. Bu tür operasyonlar hem işlevsel hem de kozmetik nedenlerle tercih ediliyor.

Bazı bayanlarda doğuştan labialar (iç dudaklar) sarkık ve büyük oluyor. Bu durum kadınlarda hem estetik olarak kötü bir görüntüye yol açıp psikolojiyi etkiliyor, hem de cinsel ilişkide partnerine karşı komplekse kapılmasını sağlıyor. 

Üreyen mikroorganizmalar sık enfeksiyon geçirmeye de neden olabiliyor. Diğer taraftan, özellikle yaz aylarında o bölgenin hijyeninin bozulması ile burada kötü kokuların oluşmasına da neden olabiliyor. Yine, ilişki sırasında gerilmeye bağlı olarak acı hissine ve hatta idrar yaparken zorlanmalara da neden olabiliyor. Aynı zamanda sarkık ve büyük labiaların vajina girişini kapatarak bakteriyel ve mantar enfeksiyonlara yol açıp, kaşıntı ve kuruluk yapması sebebiyle bu operasyonlara ihtiyaç duyuluyor.

Jinekolog Op. Dr. Faruk Demir konuyla ilgili olarak: “Labioplasti işlemi ortalama olarak 45 dakika sürer. İç dudakların kısaltılması sırasında klitoris üzerindeki fazlalık olan cilt katlantılarının da alınması gerekli. Bu şekilde daha ideal bir görünüm elde etmek mümkün olacaktır. Aynı seansta yapılan ve “Klitoralhudoplasti” adı verilen bu ikinci operasyon ile birlikte operasyondaki ortalama süreç 1 saati bulmaktadır. Her iki operasyon sırasında lokal anestezi ile yalnızca o bölgenin uyuşturulması yeterli gelmektedir. İşlem sırasında yapılan cerrahi kesi için lazer de kullanılabilmektedir. Kişi bu operasyonu geçirdikten sonraki ilk 48 saatte, bölgeye iç çamaşırı üzerinden buz uygularsa, şişlik ve kan sızıntısı daha az olur. Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar hafif sızıntılara karşın hijyenik ped kullanılması gerekebilir. Operasyon sonrasındaki 10 gün, tuvalet temizliğini serumla seyreltilmiş batikon ile yapılmalıdır. Operasyonun ertesi günüden itibaren duş alınabilir ancak 3 hafta kadar küvette banyo yapılmaması, genital bölge temizliği için yine seyreltik batikon kullanılması önerilir. Ikınma, genital bölgeyi gereceği ve ağrıya yol açacağı için kişinin operasyon öncesi 3 gün ve sonrasında 3 hafta kadar kabız kalınmaması önerilir. Hastanın, 3-4 hafta kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.” Dedi.