Şimdi moda sağlıklı sportif ve zarif kadın..

Şimdi moda sağlıklı sportif ve zarif kadın..
Güncelleme:

Güzellik algısı özellikle burun ve göğüs güzelliği kavramları 10 yılda bir değişiyor.

Güzellik ve kadın kavramları hep bir arada anılıyor, geçmişten günümüze güzellik kavramı için birçok tanım yapılıyor. Toplumlarda güzellik algısı 10 yılda bir değişiyor, estetik cerrahinin gelişimi, insan bedeni modasını yaratıyor.

Güzel ve çirkin kavramlarının birbirine zıt olmasına rağmen, toplumda bir zamanlar güzel kabul edilen bazı şeylerin, günümüzde çok çirkin algılanabiliyor. Zaman içerisinde yaşanılan bu değişim moda olanı yaratıyor, estetik cerrahi ile değiştirilebilir hale gelen insan yüzünün ve vücudunun da kendi modası vardır.

Göğüs ve burun modası 10 yıl da bir değişiyor

İnsanın yüz ve vücut modası, her 10 yıl da bir değişiyor. İkinci dünya savaşını takip eden yıllarda iri göğüslerin çirkin kabul edildiğini, estetik cerrahinin yeterince gelişmemiş olduğu o dönemlerde, kadınların büyük göğüslerinden utandığını, bastırmak için korse kullanıyordu.  70’ler de kadın erotizmi ön plana çıkmış, daha iri ve kendine baktıran göğüslerin moda olmuştur, 80’ler de ise bu trendin Samantha Fox, Pamela Anderson gibi aşırı büyük göğüslü yıldızlar yaratmıştır. 90’lı yıllarda, 80’lerden kalma aşırılıkların çirkin kabul edildiğini, göğüsleri büyük gösteren kocaman vatkalı ceketlerin omuzları terk ettiğini, dev protezlerin göğüs estetiğinde önemini yitirmiştir. O dönemlerde, estetik cerrahiye bağlı medikal sektörünün gelişmesiyle birlikte, isteğe göre ayarlanabilir göğüs ölçülerinin estetik operasyonlarda tercih edilmeye başlanmıştır.

2000’ li yıllarda yüz ve vücut modasına sıfır beden kavramının girmiş, bu kavramın toplumun farklı kesimlerinde çok tartışılmış, tıp dünyasının bu modayı sağlıksız bulmuştur.  Sıfır beden olmak için yemek yemeyen az uyuyan gençlerin anoreksiya hastalığına yakalanmıştır ve geçmişten günümüze güzellik algısı ve estetik anlayışı farklılıkları olmuştur.

Şimdi Moda; Sağlıklı, Spotif ve Zarif Kadın

2010’lu yıllarda kadınlarının,  “dev” göğüslerden hiç hoşlanmadığını, geçmişte güzel kabul edilen tercihin, günümüzde yerini  “sağlıklı, sportif ve zarif” kadın görüntüsüne bırakmıştır. Billboardlarda iri göğüslü, kocaman dudaklı, seksapeli maksimumda olan kadınların yerini daha ince yapılı, küçük popolu ve küçük göğüslü kadınlar almıştır. Bütün güzellik anlayışında olmazsa olmaz kuralı ise yüz ve vücut biçiminde ki düzgünlüktür. Abartısız, doğal hatlı ve nispeten ince yapılı kadınların günümüzde daha çok yıldızı parlamaktadır. 

Op. Dr. Metin Kerem
Estetik Cerrahı