Topuklu ayakkabıyı abartmayın

Topuklu ayakkabıyı abartmayın
Güncelleme:

Yüksek topuklu ayakkabı boyun ve sırt, düz topuk ayakkabı ise bel ve baldır ağrısına yol açıyor.

Adana'da özel bir sağlık merkezinde görev yapan Ayak Sağlığı Uzmanı (Podiartrist) Nazlı Ekici ayakkabı seçerken ayak sağlığını göz ardı etmemek gerektiğine dikkati çekti.

Yüksek topuklu ayakkabıların boyun ve sırt, düz topuk ayakkabıların ise bel ve baldır ağrısına yol açtığını, yeni ayakkabı satın alırken de akşam saatlerinin seçilmesi gerektiğini söyledi.

Ekici, ayak sağlığı için öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabıların seçilmesini önerdi.

Genişler düşüncesiyle dar alınan ayakkabının yarattığı rahatsızlığın yanı sıra parmaklarda şekil bozukluğuna, basma sorunlarına, ayak mantarı ve nasır oluşumuna yol açabildiğini kaydetti.

"Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla"

Ekici, ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına dikkat edilmesi önerisinde bulundu.

Şekilden çok konfora vurgu yapan Ekici: "Ayrıca, ayakkabı doğal malzemeden imal edilmiş olmalı. Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemini beraberinde getirir. Özellikle yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden bayanların ayak başparmağı dışa doğru yönelir, ayağın iç yan kenarında da kemik çıkıntısı oluşur. Halluk Valgus denilen bu sorun ayakkabı tercihleri nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazla görülmektedir" diye konuştu.

"Akşamları satın alın"

Gün boyu ayaklara ağırlık yüklendiğinden akşama doğru şiştiğini vurgulayan Ekici, şunları söyledi: "Bu nedenle ayakkabıların akşam alınmasını öneriyoruz. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinizde rahatsız etmez." 

CNNTürk