Hamilelik ve Menopoz dönemlerinde saç sağlığı için neler yapılmalı

Hamilelik ve Menopoz dönemlerinde saç sağlığı için neler yapılmalı
Güncelleme:

Kadınlarda saç sağlığı; stresten hava kirliliğine, beslenmeden saç bakım ürünlerine kadar pek çok faktöre bağlıdır.

Özellikle kan değerleri ve hormon seviyelerinin saç sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çeken Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niya, hamilelik ve menopoz gibi hormonların değiştiği dönemlerdeki saç bakımı uygulamalarıyla ilgili bilgi verdi.

Hamilelikte Saç Bakımı

Hamilelik süreci, genellikle saçların gür ve parlak bir hal aldığı dönemdir. Bunun nedeni, hormonların etkisiyle saçların anagen adı verilen uzama evresinde daha çok kalması ve daha az dökülmesidir. Hem anne, hem de bebek sağlığı için son derece önemli olan dengeli beslenme, saç ve saç derisine de fayda sağlar. Doğru beslenme ve yeterli uyku ile yaşam kalitesi yükseltildiğinde ağır kimyasallara ihtiyaç duymadan saçın bakımını sağlamak da kolaylaşır. Doğumdan sonra saçlarımızın tekrar dökülmeye başlaması çok normaldir saç artık eski döngüsüne kavuşmuştur. Doğum gerçekleştikten bir yıl sonra saç yeniden eski hacmine kavuşur. Ancak hamilelik öncesinde saç kaybı problemimiz var ise doğumdan sonra görünür hale gelebilir bu durumda bir uzmandan yardım alınması gerekebilir.

Yine hormonların etkisiyle saçlar daha az yağlanacağı için anne adayları saçlarını yıkamayı ihmal edebilir. Ancak saçları günlük hayatın getirdiği toz ve kirden arındırmak için saçın ihtiyacına göre haftada 3 kez veya her gün yıkamak tavsiye edilmektedir.  Hamilelikte saç boyatmak istenildiğinde, gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna göre mutlaka doktor görüşü alınmalı; özellikle renk açıcı işlemlerden uzak durulmalıdır. Gebeliğin özellikle ilk aylarında herhangi bir işlemden uzak durmak gerekebilir. Boyalardaki alerji riski de dikkate alınması gereken diğer bir konudur.

Hormon Düzensizliğinin Saç Sağlığına Etkisi

Menopoz döneminde yaşanan hormonsal düzensizlikler ise saçlarda dökülme, kopma ve kırılmalara yol açabilir. Menopoz döneminin en belirgin özelliği östrojen seviyelerindeki azalmalardır. Östrojen hormonunun görevlerinden biri de saçlarımızı tüm yıkımlara karşı korumaktır. Bu dönemde saç bakımı ve uygulamaları ile ilgili uzman kişilerden görüş almak faydalı olabilir. Trikoloji adı verilen ve hem saç hem de saç derisi hakkında uzmanlaşan bilim dalı; dökülmeler karşısında kişiye özel çözümler sunabilmektedir. Menopoz sürecindeki kadınların kan değerleri de mutlaka araştırılmalı ve herhangi bir rahatsızlık tespit edildiğinde tedavisi öncelikle sağlanmalıdır.

Saçların her gün belirli oranda dökülmesi normaldir, ancak bunlar yeni çıkan saç telleri ile telafi edilir. Kansızlık durumda ise, yeni oluşan saçlar ince telli ve zayıf olacak ve hemen kaybedilecektir. Bu açıdan saç sağlığının kan dolaşımından doğrudan etkilendiğini söylemek yanlış olmaz. Uzun vadede yaşanabilecek saç kaybının önüne geçmek ve dökülmeleri zamanında önleyebilmek için; rastgele ürünler kullanmak yerine profesyonel destek almakta fayda olduğu söylenebilir.

 

 

Seçiniz...