Aşk trafik lambası tanımaz!

Aşk trafik lambası tanımaz!
Güncelleme:

Aşkı ne frenleyecek ne de harekete geçirecek bir işareti yoktur, kaza riski ise her zaman vardır.

İnsanlığın varoluşundan buyana süregelen aşk, yüce ve yoğun duygunun dinamik gücüyle hareket eder. Öyle ki âşık her türlü çılgınlığı göze alır. Geç ya da dur işaretleri onun için bir anlam taşımaz. Trafik lambası yoktur aşkta. En kritik halleri kişi aşkta yaşar.

Aşkın metafiziğini anlatan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, aşkın hiç düşünülmeyen yönüne dikkat çekiyor.

Bilim, sanat ve felsefe nasıl özgür toplumlarda gelişir ise aşkın da insanın olduğu her ortam ve durumda ortaya çıkacağını ifade eden Ömerustaoğlu, belli bir bilinç formu olarak inşa edilmenin ötesinde bir duygu durumu, insani halin yaşanması olarak belirtiyor aşkı.

Aşkın; yaşama, obje ve nesneye olabileceği gibi üstün nesneye ve platonik de olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, aşığı yüce ve yoğun duygunun dinamik gücünün hareket ettirdiğini vurguluyor. Ömerustaoğlu bir aşığın her türlü çılgınlığı da göze alabileceğini hatırlatıyor.

Aşkta kaza riski her zaman vardır!

“Geç ya da dur işareti, trafik lambası yoktur aşkta. En kritik halleri kişi aşkta yaşar. Bizi frenleyecek ya da harekete geçirecek işaretler yoktur ve kaza riski her zaman vardır. Aşkta karşılık beklenmez yaşanır yaşatılır. Aşkın metafiziğinden söz etmek aşkın nesnesini aşan boyutu mu yoksa yaşanan duygunun aşkınlığını mı düşündürüyor. Ne onunla ne de onsuz olur.”

Sevilmekten ziyade sevmenin güzel olduğunu ifade eden Ömerustaoğlu seven kişinin hiçbir fedakârlıktan da kaçmayacağını vurguluyor.

Aşk insana şekil veren sanatçı gibidir

“Sevenlerden kurulan ordu dünyaya meydan okur. Fedakârlık vardır. Aşk insanı yeniden yoğuran ona şekil veren sanatçıya benzer. Âşık aşkın yoğurduğu eser durumuna gelir sanatçının yapıtı gibi o olgunlaşır keşfeder yaşar olur onu o yapar. Aşkın büyüsü insanı yarım yapar mı onu çılgın saldırgan ya da mağlup çökmüş yapar mı? Bu yolda mağlup yoktur bu mağlup olan da bu yolda galip sayılır şairin dediği gibi.”

Bazı aşklar vardır nesnesini hatta duygusunu da aşar diyen Ömerustaoğlu, sevginin emek istediğini de hatırlattı.

Bencilce yaşanan sevgi çabuk tükenir

“Sevgi emek ister emek verilmeyen sevginin sürdürülebilir olması mümkün değil. Seviyorsan emek vermelisin değer bilmelisin. Sevgi yalnızca belirli bir yandan bir duygunun yaşanması gibi sınırlı zamana ait olmaktan zaman üstüne taşınmasını sağlayacak olan emektir. Sevgi bencilce yaşanırsa bu onu tüketir. Öyleyse sevgiye değer vermek onun için emek harcanmalıdır. Emek hayatı zamanı birlikteliği daha kaliteli hale getirir. Kıymeti bilme önemli sevginiz emeğiniz kadardır. Sevgi emekle ölçülür. Sevgiyi ölçecek alet olsaydı herhalde o emek olurdu. Onu ancak emekle ölçebilirsiniz.”