Ayrılık sonrası 10 altın kural

Ayrılık sonrası 10 altın kural
Güncelleme:

Psikoterapist Dr. Cem Keçe, biten ilişkinin ardından ne yapmanız gerektiğini söylüyor.

Elini tuttuğunuz ve hayaller kurduğunuz aşkınız artık eski sevgiliniz mi? Çok sevdiğiniz eski sevgiliniz için günlerdir gözyaşı mı döküyorsunuz? Onunla konuşmak, kendinizi ona fark ettirmek ya da onu unutmak için muhtemelen mantıksızca davranıyorsunuz. Onun gözündeki ve kendi gözünüzdeki değerinizi kaybedecek, sosyal hayatınızı ve özel hayatınızı etkileyecek ciddi bir şey yapmadan önce, biten ilişkinizin ardından yapmamanız gereken 10 önemli davranışı okumalısınız…

1: Arkadaş kalmaya çalışmayın

Eski sevgilinizin bir zamanlar çok sevdiğiniz kişi olduğunu unutmayın. Kendinize mukayyet olabileceğinizden ve sınırları aşmayacağınızdan eminseniz aranızda yumuşak bir geçiş ortamı hazırlayabilirsiniz fakat arkadaş ilişkinizin yaralarınızı saracağını düşünmeye kalkışmayın. Biten bir ilişkinin ardından, henüz acınız tazeyken, arkadaş kalma düşüncesine kalkışmamanız daha doğru olacaktır. Hele ki, toparlanmak için yeterli zamanı kendinize vermediyseniz, işler sarpa sarabilir. Bizim size tavsiyemiz, en az yaralarınız iyileşene kadar bütün bağlarınızı koparmanızdır.

2: Eski fotoğraflarınızı ve ondan kalanları ortadan kaldırın

Eski sevgilinizi yüreğinizden atmak için, birlikte çekilmiş fotoğraflarınızı masanızdan, duvarlarınızdan kaldırın. İstediğiniz tabloyu ya da arkadaşlarınızla harika dakikaları ölümsüzleştirdiğiniz fotoğrafları yeni çerçevelerinize yerleştirip duvarınıza asabilirsiniz. Onunla çekilen fotoğraflarınızı yırtıp atabileceğiniz gibi, kutunun içine koyup ortadan kaldırabilirsiniz. Birlikte satın aldığınız objeleri ortalıkta tutmamanızda fayda var. Ama gerçekten kullandığınız ve işe yarayan eşyalarsa yerlerini değiştirin, boyayın veya yenisini satın alın. Ayrıca yatak odanızı boyayın, yeni nevresim takımları alın, başucunuza sevdiğiniz kitapları dizin, lambanızı kendinize göre ayarlayın.

3: Kendinizi alkole vermeyin

Acı çektiğimiz zaman içki gözünüze ne kadar çekici gelse de, ayrılık sonrası kişinin kendini içkiye vermesi inanın daha fazla acı çekmesine neden olacaktır. Sarhoş oluncaya kadar içmek, genel ayrılık listesinde sıralanan hataları yapmanızı sağlayacağı için bunu asla yapmamalısınız. Bunun yerine arkadaşlarınızla takılarak duygularınızı havalandırabilir, spor yapabilir, tatile çıkabilirsiniz, kendinizi çevrenize, çevrenizdeki ilişkilerde olup bitenlere adayabilirsiniz.

4: Acıklı aşk şarkıları dinlemeyin ve öfkenizi kontrol edin

Acıklı aşk şarkıları sadece acınızı arttırmakla kalmaz, her dinleyişte eski sevgilinizi size yeniden hatırlatır, iyileşen yaranızı yeniden kanatır. Mevlana’nın dediği gibi hiddet ve asabiyette ölü gibi olun. Öfke ihtiyaçlar veya arzular engellendiğinde, incinme, terk edilme, tehdit gibi durumlarda gösterilen kızgınlık veya saldırganlık olarak tanımlanabilir. Bu nedenle acılı aşk şarkıları dinleyip, öfkeli olduğunuzda hareketlerinizin kontrolünü kaybedebilirsiniz, manasız şeyler yapabilirsiniz. Hatta normalde aklınızdan geçmeyecek kadar fena sözleri söyleyebilir, kavga edebilirsiniz. Ayrılık karşısında sabretmek sizi affetmeye yöneltir ki bu da yaşam sanatının bir başka becerisidir ve mutluluğun anahtarlarından biridir.

5: Artık hep bu duyguları hissedeceğinize inanmayın

Evet, 10 paket mendili gözyaşlarınızla yıkadınız ya da iş arkadaşlarınızın karşısında gözyaşlarınıza boğuldunuz ama endişelenmeyin. Tekrar mutlu olabileceğiniz gerçeğine inanmak ne kadar zor olsa da, bana inanın eskisinden daha da mutlu olacaksınız. Bir gün, artık eski sevgilinize karşı bir şey hissetmeyecek ve her gün giderek kendinizi daha da güçlü hissedeceksiniz.

6: Sosyalleşin

“Kaybetmek” bazen birinden diğerine gitmenin bir yolu olabilir. Geçmişin yükünün ve geleceğin endişesinin canınızı yakmasına izin verirseniz şu an ve şimdiyi keyifli yaşayamazsınız. Bu nedenle ayrılık sonrası en önemli meselelerden biri sosyalleşmektir. Evinizde veya bir barda küçük bir parti düzenleyin ve gece boyunca herkesin gözdesi olun.

7: Sizden gitmesine izin verin

Ayrılıktan sonra yapılması gereken en önemli şey; kabullenmektir yani onun gittiğini kabul edin. Ayrılıktan sonra oturup eski güzel günleri yâd etmek herkesin çok fazla yaptığı bir şeydir. Ağlamak ve üzülmek için ne kadar güzel bir bahane değil mi? Bırakın sizden gitsin! Çünkü bir daha siz olmayacaksınız. Onu bedeninizde ve aklınızda taşımaya devam etmenizin bir anlamı yok. Eski sevgilinize ihtiyaç duymaya başladığınız o an giyinip dışarı çıkabilir ya da cama çıkıp hava alabilirsiniz. Temiz hava her zaman iyidir.

8: Ava gidin ama avlayın

Tamamen bitmiş ve asla geri dönüşü olmayan bir yola mı çıktınız? Peki, neden hâlâ kendinizi dünyada sadece o varmış gibi eve kapattınız ve ağlıyorsunuz? Sıkı durun: “Birisi gider diğeri gelir!” efsanesi doğru ve tam da size göre… Yeni bir ilişkiye başlamak elbette hemen olacak bir şey değildir ve bende hemen olmasından yana değilim fakat bırakın insanlar sizinle ilgilensin. Kafanızı kurcalayan duygulardan insanların arasına karışarak arınmak iyi bir yöntem olabilir. Ancak yepyeni bir aşkın ayrılık acısına iyi geldiği söylenir. Oysa yası tutulmayan, unutulmayan sevgilinin acısını başka bir aşka yelken açarak dindirmek ne kadar doğru? Belki yeni ilişkinizin heyecanı size o an için iyi gelebilir, fakat bunun için öncelikle biten ilişkinizin sancılarını çekmiş, yaralarını sarmış ve çözümlemiş olmalısınız.

9: Evinizin şeklini ve havasını değiştirin

Ayrıldıktan sonra evin şeklini değiştirmek çok işe yarar ve size yeni bir yaşam alanı yaratır. Çünkü geçmiş anılar evin farklı köşelerine dağılmıştır ve her an sizi bekliyorlardır. Ayrıca eve yeni bir aydınlatma almanız, tüm eşyaların ne kadar farklı gözüktüğünü keşfetmenizi sağlayabilir.

10: Twitter ya da Facebook üzerinden bağlantı kurmayın ve herhangi bir nedenle eski sevgilinizle iletişime geçmeyin

Her ne kadar ilişkiler bitse de, sosyal medya üzerinden iletişim kurulabilen bir çağda yaşıyoruz. Sosyal ağların en kötü yanlarından biri de bu gibi görünüyor. Biten bir ilişkinin ardından eski sevgilinizi takibe almak psikolojiniz için yapabileceğiniz neredeyse en olumsuz eylemdir. Çünkü eski sevgilinizin profilini, arkadaşlarını, sosyal sayfasına yapılan yorumları ve belki de görmek istemediğiniz yeni sevgilisini görmek sizde ayrılığın arkasından gelen en ağır darbe olacağından, büyük bir çöküş yaşayabilirsiniz. Eski sevgilinizin profiline bakma ihtiyacı duyuyorsanız, kedi profilinizden silmek en iyisi olacaktır. Görmek istemedikleriniz görmek yalnızca sizi sinirlendirir. Neden kendinize işkence edesiniz ki? Ayrıca “Bugün doğum günü, onu aramalıyım!”, “Bugün diş hekimi randevusu vardı, arayıp hemen hatırlatayım!” gibi düşüncelere kapılmayın ve eski sevgilinizin sizi kırdığını unutmayın. Onu aramak için türlü nedenler bulabilirsiniz fakat eğer onu bir şeylerden haberdar ederseniz, içgüdüsel olarak karşılığını da beklersiniz. Onu aramak doğru bir karar değildir. Bırakın yaralarınızı arkadaşlarınız sarsın.