Çalışan anne-babalara müjde!

Çalışan anne-babalara müjde!

Milyonlarca anne-babayı ilgilendiren düzenleme yürürlüğe girdi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenleme ile çalışan anne-babaların yarı zamanlı çalışma hakkı yasalaştı. Çocuk zorunlu eğitim çağına gelinceye kadar anne ya da baba normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu talep iş akdinin fesih nedeni sayılamayacak

Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı’nda yer alan ve 10.02.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, çalışan anne-babaların önemli bir sorununa çözüm getiriyor. KPMG Türkiye’nin Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri Kıdemli Müdürü Emre Ilgaz, KPMG Vergi Blogu’nda yayımlanan yazıda, ebeveynlere yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyan 6663 sayılı düzenlemeyi anlattı. Buna göre, düzenleme şu başlıkları içeriyor:

Kadın çalışanın doğum izni süresini tamamlandıktan sonra çocuğun mecburi ilköğretim çağı başlayana kadar ebeveynlerden birisi kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek.

-İşverenin karşılamakla yükümlü olduğu bu talep iş akdinin geçerli fesih nedeni sayılamayacak.

-Yarı zamanlı çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bu haktan tekrar faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilecek.

-Yarı zamanlı çalışma hakkından faydalanmak için hem annenin hem babanın çalışıyor olması gerekli.

-Çocuk evlat edinen kişiler de bu haktan faydalanabilecek.