Çocuk mu, kariyer mi?

Çocuk mu, kariyer mi?

Çalışan anneler, çocukları için kariyerlerinde seçim yapmak zorunda kalıyor...

Yaklaşık 12.000 kişinin Kariyer.net üzerinden yanıtladığı ankete katılanların %85’i, çalışan annelerin; çocukları için kariyerlerinde seçim yapmak zorunda kaldığını düşünüyor.

Türkiye’nin lider İnsan Kaynakları sitesi Kariyer.net’in online ortamda yaptığı ve yaklaşık 12.000 kişinin yanıtladığı anketi yanıtlayanların büyük çoğunluğu çalışan annelerin fedakarlık yapmak zorunda olduğu görüşünde birleşiyor. “Sizce bir anne kariyerinden fedakarlık yapmak zorunda kalır mı?” sorunu yanıtlayanların %85’i “Evet” cevabını veriyor. Kariyer.net Müşteri Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Zeynep Oran Çakıroğlu, “Birçok çalışan anne hem çocuklarına hem de diğer işlerine yeteri kadar zaman ayıramadığını düşünüyor. Kariyerleri ile çocuklarına ayıracakları zaman arasında seçim yapmak zorunda olduklarına inanıyor” yorumunu yapıyor.

Sizce bir anne kariyerinden fedakarlık yapmak zorunda kalır mı?

Evet % 85

Hayır % 15

Anne olmak terfiye engel mi?

Kadınların hem aile içindeki rolü hem de çalışma hayatındaki yeri ve anlamı her geçen gün çeşitleniyor. Kariyer.net veritabanında yer alan yaklaşık 22 milyon özgeçmiş verilerine göre iş arayan kadın ve erkek oranı sırasıyla %47 ve %53 ile neredeyse eşit seviyelerde seyrediyor. Bu da kadınların iş dünyasında erkekler kadar aktif rol aldığını ortaya koyuyor. Çocuklarıyla birlikte yaşamlarındaki öncelikleri de değiştirmek zorunda kalan çalışan anneler, pek çok işi aynı anda yürütmeye çalışıyor. Ankette paylaşılan “Çocuk sahibi olmak iş yaşamında kadınların yükselmesini engelliyor mu?” sorusuna yanıt verenler ikiye bölünmüş durumda… Anneliğin terfiye engel olduğunu düşünenler %51 iken; etkilemediğine inanların oranı ise %49.

“Mutlu bir anne aynı zamanda mutlu bir çalışan” diyen Çakıroğlu, şirketlerin çalışan annelere sağladığı haklar ve uygulamalar ile iş stresini üzerlerinde hissetmeyen annelerin, evlerine döndüklerinde çocuklarıyla ve ailesiyle daha iyi iletişim kurabildiğine değiniyor. Çakıroğlu, “Artık Türkiye’de de yeni anne olmuş çalışanların izin kotaları arttırılıyor. Şirkete döndüklerinde ise adaptasyonun hızlandırılması için koçluk verilen firmalara rastlamaya başladık” yorumunu yapıyor. İş dünyasında yükselmek ve söz sahibi olmak isteyen kadınlar; şirketlerdeki anne dostu uygulamalarla kariyerlerine daha rahat odaklanıyor ve üst düzey pozisyonlarda yer alıyor.

Sizce çocuk sahibi olmak iş yaşamında kadınların yükselmesini engelliyor mu?

Evet % 51

Hayır % 49

Leyditurk.com