İlk iş nasıl seçilmeli?

İlk iş nasıl seçilmeli?

İlk işinizi seçeceksiniz ve heyecanınız doruklarda.. Peki nasıl bir yol izlemelisiniz.

İlk iş arayışı heyecanın doruklarda olduğu bir dönemdir. Aile, okul çevresi ve arkadaşlardan gelen baskı bocalamanıza neden olabilir. Ancak ilk iş çok önemlidir. Profesyonel yaşama adım attığınız iş sizin gelecekteki yerinizi belirler. İşte ilk işini arayanlara önerileriler...

İşsizlik korkusunu yenin
Uzun süre işsiz kalacağınızı düşünmek çok doğaldır. Etrafındaki emsallere bakarak umutsuzluğa düşebilirsiniz. Ancak unutmayın. Mezun olalı 20 gün olmuş biri işsiz demek değildir. Bu dönemde yapmanız gereken boş oturup işsizlik depresyonuna girmek yerine iş görüşmelerine gitmektir.

Çalışmak istediğiniz alanı belirleyin
Hepimiz mezun olduğumuz işi yapmıyoruz. İlişkili başka dallara kayabilir, hayalinizdeki pozisyonu şekillendirebilirsiniz.

İş görüşmelerinde doğru soruları sormak da önemlidir. Görüştüğünüz pozisyonda ne tür beklentiler olduğunu, kime bağlı çalışacağınızı, ne tür çalışma planlarının ve projelerin olduğunu sorun. Bu tür sorular işverenin de hoşuna gidecektir.

Ofis ortamını inceleyin
İş görüşmesinde kılık kıyafet tutumundan ofis ortamına kadar sosyal konuları da inceleyin. Ruhunuza uygun bir iş bulmak için bu noktalar çok önemlidir.

5 yıllık kariyer planı önemlidir
Kariyer planınızı staj yapacağınız yeri seçerken bile göz önünde bulundurmak gerekir. Hangi alanda çalışacağınıza ve önünüzün açık olup olmadığına göre değerlendirin. 5 yıl sonra kendinizi nerede görmek istediğinizi belirleyin. Bu nedenle bulduğunuz ilk işe atlamayın. İlk işiniz hayatınızın her evresini etkileyecektir.