İş stresi kalp krizi riskini artırıyor

İş stresi kalp krizi riskini artırıyor

Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, iş stresinin kalp krizi riskini iki kat artırdığını söylüyor.

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloğu Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, kalp-damar hastalıklarıyla ilgili soruları yanıtladı...

Kent yaşamı ile kalp hastalıkları arasında gerçekten bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişki var mı?
Kalp hastalıkları, şehirleşmeye paralel olarak anormal boyutlarda artış gösterdi. Her yıl yaklaşık 17 milyon insan, kalp hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor. Şehirleşen insanın hayatında birçok değişiklikler yaşanıyor. Yaşam tarzındaki bu değişiklikler, kişide 'anksiyete'ye neden oluyor.

İKİ ÇEŞİT STRES VAR

Anksiyete, yani stres bir hastalık mı, yoksa yalnızca bir sorun mu?


Anksiyete; kişinin tam olarak sebebini kestiremediği içsel sıkıntıları, korkuları, kaygıları, endişeleri ve belirsizlikleri tanımlayan bir terim. Anksiyete, vücudun değişen şartlara uyum sağlayabilmesi ve insanın tetikte olabilmesi için gereklidir. Ancak anksiyetenin sık sık ortaya çıkması, yoğun olarak yaşanması; psikiyatrik hastalık sınıfına girdiğini gösterir.

Anksiyete kalp hastalığı yapar mı?

Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında anksiyetenin ve stresin rolü azımsanmayacak ölçüdedir.

Stresörler nelerdir?

İnsanda stres yaratan faktörler, stresörler olarak adlandırılır. Stresörler; uzun bir süre devam eden ve tekrarlayan unsurlar olabildiği gibi, aniden gelişen nedenler yüzünden de ortaya çıkabilirler. Her iki durumda da kalp krizleri, kalp ritm bozuklukları, hipertansiyon, felç ve diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Kalp hastalıklarında en sık görünen stres kaynağı nedir?

En sık karşılaşılan streslerden birisi olan 'iş stresi', kalp-damar hastalığı riskini iki kat artırabilmektedir. Ani olarak karşılaşılan stresler, kişilerde kalp krizini tetikleyebilir. 2011 yılında Japonya'da meydana gelen depremden sonra kalp krizlerinde üç kat artış gözlenmiştir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü), 2030 yılında gelişmiş ülkelerde kalp hastalıklarından sonra en sık görülecek rahatsızlığın depresyon alacağını belirtiyor.