İş stresini azaltmak için ipuçları

İş stresini azaltmak için ipuçları

Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, iş stresinizi azaltmak için 5 etkili ipucu sunuyor.

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, ankete katılan 1800 kişiden yüzde 63\'ü iş hayatında yaşadığı tükenmişlik sendromunun asıl kaynağının stres olduğunu bildirdi.

Başka araştırmalar ise kalp hastalıkları, depresyon, obezite gibi büyük risk taşıyan sayısız sağlık problemlerinin, günlük stresle ne kadar buluşulursa o kadar ciddi problem haline dönüşeceğini gösteriyor.

Stres aynı zamanda verimliliği etkiliyor. Yorgunluk ve mental tükenme, kişide konsantrasyon kaybı ve daha yüksek hata oranına neden oluyor.

ComPsych\'a ait çalışmada incelenen işçilerin üçte birinden fazlasının stres nedeniyle, iş yerindeki verimliliklerinin günde bir saat veya daha fazlasını kaybettiklerini gösteriyor. Esasen, iş yerinde daha fazla stres yapanlar, daha az üretken oluyor. Bu da bir kısır döngü yaratıyor. Ama böyle olmak zorunda değil.

Ailenizle kısa telefon görüşmeleri yapın

Ne kadar yetişkin olursanız olun anneniz ile yapacağınız kısa bir konuşma sizi iş stresinden uzaklaştırıp rahatlatabilir.

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, katılımcıların stresli bir görevi tamamladıktan sonra telefonda anneleri ile konuşmaları, kortizol (stres hormonu) hormonunu düşürdüğü ve oksitoksin seviyesini yükselttiği görüldü.

Dedikodu yapın

Eğer çalışma arkadaşlarınızın hareketleri sizi rahatsız ediyorsa yapabileceğiniz en güzel şey deneyimlerinizi başka biriyle paylaşmanız.

Journal of Personality and Social Psychology\'de yayımlanan çalışmaya göre, bu davranışın aynı zamanda stres seviyesini ve kalp hızını düşürdüğü gözlemlendi. Dolayısıyla çoğu zaman kötü alışkanlık olarak düşündüğümüz dedikoduyu lehinize çevirebilirsiniz.

Çikolata atıştırın

Journal of Proteome Research\'de yayımlanan bir başka çalışmaya göre, çikolata yemek rahatlamanıza yardımcı olur.

Katılımcıların iki hafta süren deneyler boyunca her gün yarım parça bitter çikolata yediği çalışmada, çikolata sayesinde stres hormon seviyelerinin düştüğü ve stresin sebep olduğu metabolik etkilerin hafiflediği sonucu bulundu. Her gün küçük bir parça ile kendinizi sınırlamak şartıyla, çok stresli hissettiğiniz zamanlar için çekmecenizde bir acil yardım paketi bulundurun. Diyetteyseniz, evde light çikolata yapabilirsiniz.

Akşamları ve hafta sonları mail\'lerinize bakmayın

California Üniversitesi\'nde yapılan çalışma, iş mail\'lerinize biraz ara vermenin stresi azalttığı ve odaklanmayı artırdığını gösterdi. Hafta sonları iş telefonunuzu kapatmayı deneyin ve sonucunda kendinizi mail\'lere bakmak zorunda hissetmezsiniz. Ya da şahsi telefonunuzun mail ayarlarını kapatın.

Gülme arası verin

Eğer gergin hissediyorsanız, kendinize biraz vakit ayırın ve internette komik bir video izleyin. Mayo Clinic\'e göre iyi bir kahkaha, önce stres tepkinizi alevlendirir ve sonra sakinleştirir, kan basıncınızı ve nabzınızı yükseltir.

Sonuç ne mi olur? Sakinleşme hissi işinizi ciddi bir şekilde yapmak için sizi tekrar sarj eder.