İşinizi kaybetmemek için..

İşinizi kaybetmemek için..

İşte hayalinizdeki işi kaybetmenize neden olacak 8 hata...

İş bulmanın iyiden iyiye zorlaştığı şu günlerde hedeflediğiniz işe sahip olmak isterken, farkında olmadan yaptığınız hatalar yüzünden hayallerinizden vazgeçmek zorunda kalmayın.

1- TWİTTER'A BAKMAYI İHMAL ETMEYİN
''Birini işe almak istediğimde genelde Twitter'a bakıyorum'' diyor. bir halkla ilişkiler şirketi sahibi olan Alison Brod. ''Biliyorum Twitter resmi iş bulma sitesi değil ama gençlerin zeki Tweet'leri sayesinde birçok akıllı, pratik zekalı insanla tanışıyorum ve yaptığımız görüşmeler olumlu geçerse onları da şirketimizin bünyesine katıyoruz''

2- AİLELERİNİZİ BU İŞE KARIŞTIRMAYIN
İşverenler işe alacakları insanları yakından tanımak isterler ve bu süreç sizin onlara özgeçmişinizi yollamanızla başlar. Bazı anne, babalar ise çocuklarına iyilik yaptıklarını düşünerek onların onların özgeçmişlerini kendileri bir yerlere göndermeyi tercih ederler. Buna sakın müsaade etmeyin. Mail yoluyla, telefonla ya da yüz yüze kendiniz görüşün. Böylece bu işi ne kadar istediğinizi ve kolay iletişim kurduğunuzu göstermiş olursunuz.

3- KENDİNİZİ SOSYAL MEDYA UZMANI GİBİ GÖSTERMEYİN
İşverenler, adayların sadece Facebook'a üye oldukları halde özgeçmişlerinde kendilerini sosyal medya uzmanı gibi göstermelerinden şikayetçiler. Bu tıpkı Microsoft World kullanıp ''Microsoft Office programını iyi derecede biliyorum'' demek gibi bir tepki yaratıyor. Eğer Twitter ve Facebook'ta hatırı sayılır sayıda takipçiniz yoksa ve sürekli aktif değilseniz özgeçmişinizde sosyal medyadan bahsetmeye gerek yok.

4- GEREKSİZ SAMİMİYETTEN KAÇININ
Görüşmeye gitmeden önce patron adayınızı Linkedin ya da Google'dan araştırmanız gayet normal. Bu bilgiler görüşme esnasında aranızdaki buzları eritmek ve biraz rahatlamak için işinize yarayabilir. Ancak profesyonelliğinizi kaybetmemenizde fayda var. Hiçbir işveren cıvıklıktan hoşlanmaz.

5- FAZLALIKLARI EVDE BIRAKIN
''Bir aday elinde alışveriş torbalarıyla iş görüşmesine gelmişti. Gerçekten de onu o şekilde görünce şok olmuştum'' diyor Alison Brod. İlk izlenimin çok önemli olduğunu unutmayın. Elinizde torbalarla gittiğiniz zaman sanki iş görüşmesini fazla umursamıyor da çok meşgul olan vaktinizin küçük bir bölümünü görüşmeye ayırmışsınız gibi bir izlenim yaratırsınız. Tabii ki görüşmeden sonra dilediğiniz gibi alışveriş yapabilir, eve eliniz kolunuz dolu dönebilirsiniz.

6- İNCE CİZGİ
Görüşmeye çağrıldığınızda muhtemelen bu işi neden istediğiniz sorulacaktır. Sakın sadece işin size sağlayacağı yararlardan bahsetmeyin. Karşınızdaki, sizin bu işi istediğinizin tek sebebinin pozisyon sayesinde sağladığı yararlardan dolayı olduğunu zannedebilir. Şirket hakkında da birkaç olumlu cümle kurmayı ihmal etmeyin.

7- GİYİM-KUŞAM MESELESİ
Görüşmeye giderken seçeceğiniz kıyafetlerin mümkün olduğunca sade olmasına özen gösterin. Sadeden kstımız kıyafetiniz sizin önünüze geçmemesi tabii. Özellikle logolu tasarımdardan, uzak durun. Aldığınız eğitimle, kültür seviyenizle ve bilgi dağarcığınızla karşınızdakini etkileyin, marka kıyafetlerinizin arkasına sığınmayın.

8- ÇENENİZİ TUTUN
Görüşme biter bitmez kendinizi en yakın tuvalete atıp görüşmede olan biteni anlatmayın. Çünkü o an tuvalette sizi kimin duyduğunu asla bilemezsinzi.'' Bir adayla görüşmemiz çok olumlu geçmişti; ta ki ekip arkadaşlarımızdan biri tesadüf eseri onun telefonda bir başka arkadaşına bizi çekiştirdiğini duyana kadar. Sonrası mı? Tabii ki geri dönüşümüz olumsuz oldu. '' Bu nedenle biraz sabırlı olun, binadan uzaklaştığınıza emin olana kadar kimseyle konuşmayın. Bu noktalara dikkat ederek hayalinizdeki işi garantileyin.

Siz kendinize güvenir ve bu maddeleri harfiyen uygularsanız hayalinizdeki işe sahip olmanız sandığınız kadar zor deği! Yeter ki adımlarınızı doğru atın...