Kariyeriniz için kendinize söylediğiniz 10 yalan

Kariyeriniz için kendinize söylediğiniz 10 yalan

Sevmediğiniz bir işte çalışıyorsunuz ve bunu kendinize itiraf edemiyor musunuz?

Bundan kırk yıl önce, bir işiniz olduğunda bir kariyeriniz de oluyordu. Bugün, bir işten diğerine geçmek sık rastladığımız bir duruma dönüştü. 10 yıllık bir dönem içerisinde ortalama bir çalışanın birçok kez iş değiştirmesi normal kabul ediliyor. Bu istatistiklere rağmen, birçok insan ortalama işlerini aslında sevmediklerini unutma eğilimi göstererek çalışmaya devam ediyor. Sevmediğiniz iş hayatınıza devam etmenizin birçok nedeni olabilir. Ancak acaba kendinize yalan söylüyor olabilir misiniz? Sizin için kariyeriniz hakkında kendinize söylemekten vazgeçmeniz gereken 10 yalanı listeledik:

1. “Burada sadece 1 yıl daha çalışacağım.”

Bu cümleyi hayatımızın bir noktasında hepimiz söylemişizdir ve birçok kere 1 yıl, 5 ya da 10 yıla dönüşmüştür. Kaçınılmaz olanı ertelemeyin. Sizin için uygun kariyer olmadığını düşünüyorsunuz, değişikliği hemen yapın!

2. “Bunun için üniversiteye gittim.”

İngiliz Edebiyatı’ndan mezun olmanız, sıkıcı ve anlamsız bir iş hayatında acı çekmeniz gerektiği anlamına gelmez. Gerçekten istediğiniz bu ise, bir proje yöneticisi, serbest zamanlı bir fotoğrafçı ya da sağlık hizmetleri yöneticisi olmamanız için hiçbir neden yok. Gerçek şu ki, istihdamdaki insanların %70’inden fazlası üniversitedeki alanlarından bağımsız işlerde çalışmakta.

3. “Piyasada hiç iş yok.”

Bu anlamsız bir açıklama. Evet, şu anda işsizlik oranı yüksek; ancak her sektörde bulabileceğiniz işler var. Eğer bir iş bulamıyorsanız, demek ki iş bulmak için yeterince çaba göstermiyorsunuz. Bir şirket kendini pazarlamayı bilen yüksek vasıflı bir elemana her zaman yer açacaktır.

4. “Maaşım işi bırakamayacağım kadar yüksek”

Bu çok tehlikeli bir tuzaktır. Belirli bir gelire alıştığınızda, yaşam koşulunuzla bağlantılı masraflar da bunu takip eder. Bu da daha düşük maaşlı bir işi düşünmenizi zorlaştırır. Unutmayın, para sadece kağıttır. Hayat deneyimlerinize değer biçemezsiniz ve zamanı geri alamazsınız. Sevdiğiniz işi yapın, bu en büyük yatırımınız olacaktır.

5. “Nasıl başlayacağımı bilemiyorum.”

Bu geçerli bir kaygı olduğu halde, birçok insan kendininkine yakın bir iş bulamamaktan o kadar korkar ki, hiçbir şey yapmaz. Geleceği olmayan bir iş hayatı enerjinizi ve isteğinizi tüketir. Belki de tek ihtiyacınız, yaşınızdan bağımsız olarak yeni bir kariyere başlamak.

6. “Şirketimin bana çok ihtiyacı var.”

Şirketinizdeki tek çalışan siz olsanız bile, sizin yerinize başka biri geçirilebilir. Sadece şirketinizin sizsiz yapamayacağını düşündüğünüz için, sevmediğiniz bir işi bırakmayı istediğinizde kendinizi suçlu hissetmeyin.

7. “Çok da mutsuz değilim.”

Bu, hayalleri yok eden bir yalandır. Milyonlarca insan kendine “herkes işinden nefret ediyor” ya da “daha kötü işler var” der. Kendinizi bu yalana kurban etmeyin. Elbette, bazı noktalarda herkes işiyle ilgili sıkıntı yaşar; ancak bu hoşnutsuzluğu her gün yaşıyorsanız, bir değişiklik yapmayı düşünün.

8. “Yeni bir kariyer için çok yaşlıyım.”

Yaşınız sadece rakamdan ibaret ve bu dünyaya bir kez geliyorsunuz. Yeni bir başlangıç için çok yaşlı olduğunuzu düşünerek iş hayatınıza devam etmeniz çok anlamsız. Öğrenmek ve mücadele etmek istediğiniz müddetçe, “çok yaşlı” diye bir tanımlama olamaz.

9. “Kariyerim için çok zaman harcadım”

Hisse senedi opsiyonlarını ya da yüklü miktarda emekli maaşını kaybetme riskiniz yoksa, kariyerinizde harcadığınız zaman sizi sınırlandırmamalı. Bir atasözü “Paranızı sokağa atmayın” der. Bu, hayatınızdaki yıllar için de geçerlidir.

10. “Başka bir iş yapmayı bilmiyorum.”

Bu insanların kendilerine söyledikleri bir başka yaygın yalandır. Gerçekte “Kendimi rahat ve güvende hissettiğim alandan çıkıp yeni işler öğrenmek istemiyorum” anlamına gelir. Başka kayda değer yetenekleriniz olmadığını düşünseniz bile, kesinlikle böyle bir yeteneğiniz vardır ve biraz eğitimle açığa çıkabilir. Öğrenmeyi neden lehinize kullanmıyorsunuz ki?

 HT Hayat