Mesai saati 10'da başlamalı

Mesai saati 10'da başlamalı

Uyku ve Biyolojik Saat Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Paul Kelley, mesaiye en erken 10'da başlanması gerektiğini savunuyor.

Oxford Üniversitesi Uyku ve Biyolojik Saat Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Paul Kelley, sabah saat 10′dan önce mesaiye başlamanın bir tür 'işkence' olduğunu dile getirdi. Mevcut mesai saatlerinin vücut saatleri ile uyumsuz olması sebebiyle 'uyku yoksunu toplumlar' oluştuğunu belirten Dr. Kelley, mesai saatlerinin en erken 10′da başlaması gerektiğini belirtti.

Bradford'da düzenlenen İngiliz Bilim Festivali'nde konuşan Dr. Kelley, biyolojik saatimizin gün ışığına ve yaşa bağlı olarak değiştiğini ancak buna karşın çalışma saatlerimizin aynı kaldığını belirterek, bu durumun da çeşitli hastalıklara yol açtığını söyledi.

\"Uyku yoksunluğu bir işkencedir”

Bu sorunu \"uluslararası bir mesele” olarak tanımlayan Dr. Kelley, dünya genelinde 9-5 arası olarak belirlenen mesai saatlerinin insanlara \"büyük zararlar” verdiği, fiziksel ve duygusal sistemleri etkilediği, genel performansı düşürdüğü görüşünde. Dr. Kelley, \"Uyku yoksunluğu bir işkencedir. Eğer 30 gün uykusuz kalırsanız ölüm gerçekleşir. Bu durum tıpkı aç kalmak gibidir” dedi.

\"Mesaiye 10'da başlanmalı”

\"Çalışanlar mesaiye 10′da başlamalı. 55 yaşından itibaren mesaiye 9′da başlayabiliriz. Çalışanların birçoğu uykusuz. Uyku yoksunu bir toplumda yaşıyoruz” diyen Dr. Kelley, bu konuda yapılacak toplumsal bir değişimin, öğrencilerin notlarında ve sağlıklarında, çalışanların da performanslarında artış yaratacağını dile getiriyor.

Derse başlama saatleri de değişmeli

Öğrencilerin derse başlama saatlerinin de değişmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Kelly, \"18-20 yaş arasındaki gençlerin 3 saat geç uyanıp 3 saat de geç yatmaları gerekir. Bu doğal ve konrol edilemez bir durum” şeklinde konuştu. Şu anki sistemin diyabeti ve şizofreniyi artırdığını söyleyen Dr. Kelley, zihinsel hastalıkların yüzde 70′inin 11-24 yaşları arasında başlamasının bir tasadüf olmadığını belirtti.

Çocuklar üzerinde araştırma yapılacak

Dr. Kelley, çocukların farklı saatlerde uykudan uyanmaları üzerine bugüne kadar yapılan en büyük araştırmayı yapmaya hazırlanıyor. Araştırma ekibi, 100 okulda gerçekleştireceği araştırmada, 10 yaşındaki çocukların saat 9′da, 15 yaşındaki çocukların ise saat 10′da derse başlamasının sonuçlarını ölçümleyecek. Dr. Kelley, \"Bilim, 10′da başlayanların daha iyi performans göstereceğini söylüyor” dedi.

Dr. Kelley sözlerine şöyle devam etti: \"10′da güne başlayanlar daha çok uyuyacak. Daha az stres ve kaygı yaşayacak. Legal ve illegal maddeleri daha az kullanacak. Okul notlarını artıracaklarına ve bu durumdan olumlu etkileneceklerine bahse girerim. Bu konudaki fırsatlar inanılmaz. Dünya üzerindeki milyonlarca, hatta milyarlarca insanı olumlu yönde etkileyecek bir fırsatımız bulunuyor.”