Ofis ağrılarını azatmanın 5 yolu

Ofis ağrılarını azatmanın 5 yolu

Prof. Dr. Nadir Şener ofis ağrılarını azaltmanın 5 yolunu anlattı.

Bilgisayarın başında 10 saat sürekli çalışmak insanoğlunun doğasına aykırı. Oysa modern hayat; insanı adeta eve, ofise ve arabaya çiviledi. Artık insanlar, günlük hayatta değil hareket etmek yürümüyorlar bile. Sonuç olarak bunun bedelini de ödüyorlar. Ofis ağrıları da bu bedellerin başında geliyor. Kişi her günü masasının başında hareketsiz geçiyorsa, sportif aktivitesi yoksa ve de en önemlisi ergonomi kurallarına uymuyorsa ofis ağrıları kaçınılmaz hale geliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, “Tüm gün masa başında oturmak çalışanların kendi seçimleri değil. Bu durumda ya bu ağrıların oluşmasını engelleyecek kurallara dikkat etmeleri ya da işlerinden vazgeçmeleri gerekiyor. İş hayatına son vermek makul bir çözüm olmadığına göre ağrıların önüne geçebilecek basit kurallara uymak gerekiyor” diyen Prof. Dr. Nadir Şener ofis ağrılarını azaltmanın 5 yolunu anlattı.

1. Sık sık hareket molaları verin

Tüm gün ofiste çalışanların uyması gereken ilk kural, gün içinde sık sık hareket molaları vermek. Saat başı 5 dakika bile olsa kalkılmalı; ofiste kısa bir yürüyüş yapılmalı; kollar, boyun ve bel hareket ettirilmeli. Çünkü kasların kan dolaşımı ile sağlanan beslenmesi, uzun süre aynı konumda hareketsiz kalındığında bozuluyor ve katılaşıyor. Bu durum günlerce, yıllarca tekrarlanınca halk arasında “kulunç” denilen sertlikler oluşmaya başlıyor.

2. Sert bölgeye sıcak uygulayın

Sürekli oturmaya bağlı adale spazmları ve sertliklerini çözmekte sıcak uygulamak faydalı bir yöntem. Sabit pozisyonda çalışanların iş dönüşü veya akşam yatmadan sıcak bir duş almaları da kasların rahatlamasını sağlıyor. Bu hem günün stresinin atılmasına yardımcı oluyor hem de adale sertliklerini yumuşatıyor.

3. Sağlıklı oturma pozisyonu kurallarına uyun

“Masa düzeni ve oturma şekli de ofis ağrılarını önlemekte çok önemli” diyen Prof. Dr. Nadir Şener, “Bilgisayar ekranı çaprazda olmamalı. Kişi yan dönerek çalışmak zorunda olmamalı. Ekran da klavye de tam karşımızda yer almalı. Ayrıca bilgisayar ekranının 1/3 üst kısmı göz hizasında olmalı. Yani göz ekrana baş eğilerek değil dik bakmalı. Koltuğa da dik oturulmalı. Dirsekler ve dizler 90 dereceden daha fazla kıvrık olmamalı” diyor. 

4. Bilek destekli mause ve klavye kullanın

Bilgisayar başındayken el bileklerini yukarı doğru aşırı kıvrık kullanmamak önemli. Bilek destekli mouse ve klavyenin tercih edilmesi gerekiyor. Telefonla konuşurken telefon baş ile boyun arasına sıkıştırılarak kullanılmamalı. Tüm bunlar kasların ve eklemlerin doğal olmayan şekilde yüklenmesine ve hasara neden oluyor.

5. Stres ağrılarını hafife almayın

Ofis ortamı ağrılarından kurtulmak için stresi kontrol etmeyi öğrenmek gerekiyor. Çünkü sürekli stres demek, sürekli adrenalin hormonunun salınıyor olması anlamına geliyor. Bu da kasların sürekli sert ve kasılı durumda durmasına ve katılaşmasına neden oluyor. Sonucunda eklemler, sertleşmiş kaslar arasında daha fazla yük taşıyor ve dolayısıyla ağrı kaçınılmaz oluyor.

Leyditurk.com