Patrondan zam nasıl istenir?

Patrondan zam nasıl istenir?

Zam istemek için ne yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? biz size yardımcı olalım...

Bir işi diğerinden daha çok sevmemizi sağlayacak bir sürü özellik vardır. Çoğu zaman iş arkadaşları ve ortamdır ancak son söz her zaman maaşındır. Ne zaman bir iş çekiciliğini kaybetmeye başlasa bir zam motivasyonunuzu yeniden kazanmanızı, sabahları işe hazır ve canlı bir biçimde kalkmanızı sağlayabilir. Ancak zam almanıza giden yolda birçok olay etkilidir.

Pazarı araştırın
Zam istemek istiyorsanız ilk önce pazarın durumunu araştırmalı ve öğrenmelisiniz. Mesela bir danışmansanız pazar araştırması sizin için zor olabilir, çünkü belli bir maaş yok ve her iş için ayrı bir kontrat yapıyorsunuz. Kontratların oranları da gerekecek bilgi seviyesine ve tecrübeye göre değişiyor. Ancak daha sabit şartlara sahip saat başı, haftalık ya da aylık maaş ile çalışılan işlerde araştırma yapmak daha kolay olur. Çalışan kendi pozisyonu hakkında ayrıntılı bir araştırma yapmalıdır, diğer şirketlerde bu pozisyondaki bir çalışan ne kadar maaş alıyor? Eğer işi bırakırsa pazarda ne kadarlık bir teklif alabilir? Uzun vadede yükselme olanakları nasıl? İkramiyeler ve primler ?

Bilgisayar ve enformasyon sistemleriye uğraşıyorsanız, DataMasters.com sizin için iyi bir bilgi kaynağı olabilir. Bu site Birleşik Devletlerde coğrafik olarak bölgelere ayrılmış datalara ve her bölge için bir yaşama masrafı hesaplayıcısına sahip. İnternetteki erişilebilir bilgilerin büyük kısmı yıllık maaş değerleri, bunun yanında prim ve ikramiyeler hakkında bilgi toplayabilmek hayli güç. Bunun hakkında bilgi almak istiyorsanız o alandaki çalışanlarla konuşmanız gerekecek.

Çevrenize sorun
Sizinle aynı bölümde çalışmıyor olsa bile en doğru bilgiyi sizin iş yerinizde çalışan birinden alabilirsiniz. Zam istemeye hazırlanırken iş yerinizdeki çalışanların ve başka yerlerde sizin işinizi yapan çalışanların maaşlarını bilin. Bilgi toplarken ve zam istemeye hazırlanırken bir mesai arkadaşınıza ne kadar kazandığını sorabilirsiniz; insanlar maaşlarının bilinmesini istemediğinden çoğu zaman bu sorunuz cevapsız kalacaktır. Ancak diğer çalışanların ne kadar kazandığı hakkında size biraz bilgi verebilir. Bu bilgiyi almanın en kolay yolu muhasebede bir arkadaşınız olmasıdır.

Hisse senedi ve primler
Sabit maaşın tutarı resmin tümünü göstermeyebilir. Sabit maaşı bir kenara koyduğunuzda, kardan ve hisseden pay alma opsiyonlarıyla komforlu bir hayat yaşayabilirsiniz. Bunlar için en ideal görüşme süreci en başta, işe alındığınız zamandır. Araştırmanızı yapın, değerinizin ve paranın değerinin ne olduğunu ne kadar iyi bilirseniz pazarlık süreci sizin için o kadar iyi geçecektir. Aynı zamanda profesyonel kariyerinizi ciddiye aldığınızı da karşı tarafa göstermiş olursunuz. iş görüşmelerinde adaylar gün geçtikçe daha çok prim, evden iş imkanı ve tatil paketi istemektedirler. Pazarlığa girebilmek için değerinizin ne olduğunu çok iyi bilmelisiniz. Bilmelisiniz ki karşı tarafın ne düşündüğünü anlayabilesiniz. Daha iyisini alabilecekken daha azıyla yetinmek istemezsiniz. Bunu yapabilmeniz için pazarlık kabiliyetiniz olmalı ve bu süreç sıkıntılı olacağından çelik gibi sinirlere sahip olmalısınız.

Değerinizi bilin
Patronunuzla zam ile ilgili bir görüşme ya da pazarlığa başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli şey isteyeceğiniz değer karşısında verdiğiniz hizmettir. Verdiğiniz hizmetin değerini bilmelisiniz bu sadece o an aldığınız maaş anlamına gelmiyor, o maaşın hepsini hakediyor musunuz? Bazı işçiler aldığı maaşı hakedecek işi yapmazlar. Görevinizi etkin bir biçimde yerine getirmek şirket içindeki saygınlığınızı ve güvenirliliğinizi arttırır, ve sizi şirket için vazgeçilemez bir çalışan yapar. Bu da sizin için ekstra motivasyon kaynağı olabilir.

Çıtayı yükseltin
Zam istemek için yapmanız gerekenler listemiz bu kadar; unutmayın zam isteyebilmek için ilk önce patronunuza onu hakettiğinizi göstermelisiniz.

mynet