Stres ve hareketsizlik çalışan kadının düşmanı

Stres ve hareketsizlik çalışan kadının düşmanı

İşte annelik ve kariyer arasında sıkışıp kalan kadınların en önemli sorunları...

Çalışan kadınlarda özellikle annelikle kariyer arasında sıkışanlar; başta dermatolojik ve ortopedik sorunlar olmak üzere birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalıyor. Kadınların yoğun olarak istihdam edildiği öğretmenlik, müşteri temsilciliği, bankacılık, halkla ilişkiler gibi sektörlerde sürekli konuşmak, uzun süre ayakta kalmak, hareketsizlik ve uzun çalışma saatlerinden kaynaklı rahatsızlıklar yaşanıyor. Konuyla ilgili bilgi veren M-Onep Nişantaşı Kliniği’nden Dermatolog Dr. Hilal Gökalp ve Essporto Health & Fitness Club Fitness Eğitmeni Murat Biçer yaşanan sorunların çoğunun stres, dengesiz beslenme ve hareketsizlikten kaynaklandığını söylüyor.

Görülen rahatsızlıklar neler?

Strese bağlı saç dökülmeleri, yüzde ve vücutta çeşitli alerjik reaksiyonlar, döküntüler, kırmızı yüz, sedef, vitigilo gibi cilt sorunları, dengesiz ve kötü beslenmeden kaynaklı selülit, bölgesel yağlanma ve aşırı kilo alma, yüzde kırışıklık ve akne sorunları, tırnaklarda renk değişikliği ve kırılmalar, uzun süre hatalı ayakkabı kullanımı ve havasızlıktan kaynaklı mantar, nasır, topuk dikeni gibi rahatsızlıklar en sık görülen dermatolojik problemlerdir. Vücuttaki birçok hastalığın sebebi stres, mutsuzluk, endişeden ileri gelir. Dermatolojik sorunlar eğer genetik ve diğer yapısal sebeplere dayanmıyor, stresten ileri geliyorsa stres koşulları ortadan kalkmadan  rahatsızlık da kendini uygulanan tedavilere rağmen yenilenme riski taşır.  

Çalışan kadınların iş stresinden başka güzel bakımlı görünmek için yaptıkları uygulamalar da sağlıkları açısından zarar verici olabilir. Sürekli kapatıcı ve fondöten-pudra gibi malzemelerle makyaj yapmak cildin hava almasını engeller; siyah noktaların oluşmasına ve ciltte porların (gözenek) genişleyip belirginleşmesine yok açar. Ayrıca akne ve allerjiye de neden olabilir. 

Saçlara yapılan fön, maşa, perma, boya, röfle gibi uygulamalar sürekli yapıldıkça ve saç ciddi bir bakıma tabi tutulmuyorsa; saçın kalitesini zayıflatır, dökülmeler ve kırıklar artar, saç canlılığını kaybeder. 

Tırnaklara sürekli oje sürmek; tırnakların hava almasını engelleyerek sararmalarına yol açar, tırnak kalitesini düşürür.  

Kilo ve bölgesel incelme sorunu olan hanımlar vücutlarını formda göstermek adına korse tarzı çamaşırlar giyerler, bu da kan dolaşımını zayıflatarak selülit ve damar rahatsızlıklarını tetikleyebilir. 

Strese değilse de hareketsizliğe bağlı sorunlar arasında en sık görüleni ise Varis ve benzeri kılcal damar rahatsızlıklarıdır. Varis sadece kadın hastalığı olarak bilinse de, özellikle ayakta çalışan insanlarda en çok görülen meslek hastalığıdır. Damarlar belirginleşir, kalınlaşır. Başta görünüm olmak üzere dolaşımın zayıflaması açısından da rahatsız edicidir. 

Neler yapılabilir?

Mükemmellik takıntısı ve birçok kimlikte başarılı olma arzusu çalışan kadınları stresli ve mutsuz yapıyor. İyi anne, ilgili eş, becerikli ev kadını ve başarılı iş kadını şapkalarını bir arada taşımak isteyen kadınlarda kaygı düzeyi ve yetersizlik duygusu yükseliyor, birçok rahatsızlık da burada devreye giriyor. Hayatınızda mükemmellik takıntısından vazgeçmek ve kendinize zaman ayırmak, stresinizi ve dolayısıyla stresten kaynaklı rahatsızlıklarınızı azaltacaktır. 

Gerek saç gerek cildinizde olan sorunlar; eş dost tavsiyesi ile değil dermatolog doktor ve eczanelere danışarak alınan ürün ve ilaçlarla tedavi edilmelidir.

Uzun süre gürültülü ortamlarda kalmak ve ekrana bakmak mental sağlık ve göz sağlığı açısından zararlıdır. Bulunduğunuz ortamı da sakin ve huzurlu kılacak uygulamaları önermekten ya da gürültücü arkadaşlarınızı daha anlayışlı olmaya davet etmekten çekinmeyin. Göz koruluğu, batma ve yanmalar içinse doktorunuzun tavsiyesi gözyaşı damlası vb. ilaçları kullanın.

Sürekli fondöten ve pudra kullanmak cildin kalitesini bozar. Kalitesiz ve son kullanma tarihi geçmiş makyaj malzemeleri, makyajın iyi temizlenmemesi, cildin özelliklerine, yaşa uygun olmayan bakım ürünleri cilde zarar verir. Cildin nefes almasına izin verin, mümkünse doktor tavsiyesi ile ve eczanelerde satılan bakım ürünlerini kullanın. Bol su içerek ve dengeli beslenerek cildi içeriden de destekleyin. Yapabiliyorsanız 2 ayda bir cilt bakımı yaptırarak cildinizi nemsiz ve bakımsız bırakmayın. 

Havasız ve güneşsiz ortamlarda çalışıyorsanız diğer zamanlarınızda olabildiğince açık alanlardan yararlanın. Çalışma saatleriniz vardiya usulü ise ya da gece geç saatlere sarkıyorsa, uykuda salgılanan ve bizi yeni güne hazırlayıp hücreleri tamir eden kimi hormonların üretiminden yeterince yararlanamazsınız. Vardiya ile çalışanlar bu durumda ne tür takviye alabileceğini mutlaka bir doktora danışmalıdır. 

Çalışmadığınız zamanları AVM gibi yine kapalı alanlarda gezerek harcamayın, açık havada, her zaman geçtiğiniz yollardan değil yeni güzergahlar belirleyeceğiniz geziler hafızanızı güçlendirir, stresi azaltır, kilo sorunlarınızı azaltır ve selülitlerinizi daha az görünür kılar. 

Essporto Health & Fitness Club Fitness Eğitmeni Murat Biçer: 

Çalışan kadınlarda sık rastlanan duruş bozukluğu, bel ve boyun ağrıları, kireçlenme, varis ve kilo problemleri düzenli ve hafif egzersizle giderebilir.

Sadece hareketsizlik değil yanlış oturma sürekli aynı eli kullanarak çalışma, beli ve boynu desteksiz bırakma, uzun süre topuklu ayakkabı giyme, fazla kiloların verdiği baskılar da birçok rahatsızlığa sebep oluyor. Egzersiz yapmanın yararları her geçen gün ortaya çıktığı halde ülkemizde bu bilinç Avrupa ve Amerika’nın çok gerisinde. Murat Biçer; “Kadınların evdeki işlerden de kendilerini sorumlu görmeleri spora zaman ayırmalarını zorlaştırıyor. Fitness yapmak bir görev gibi sıkıcı ve yorucu bir aktivite olduğu vakit çalışan kadınlar sıkılıp bırakıyor. Bu sebepten dansla birleştirdiğimiz, eğlenceli, kadınların en çok yakındığı kol sarkması, basenlerdeki genişlik, karın ve belde bölgesel yağlanma, selülit, bel ve boyun ağrısı gibi sorunları gidermeye yönelik derslerimiz var. Just Dance, % 100, Steps ve Klasik Aerobic gibi derslerimiz özellikle zamanı az, yüksek stres altında çalışan ve direkt bu bölgelere dönük çalışma isteyen kadınlara yönelik” diyor.

Duruş bozukluğu, sıkılaşma ve formu korumak için Pilates en çok tercih edilen dersler arasında. Murat Biçer; “Hiç spor yapamayanlara en azından saat başı el bileği, omuz, boyun ve sırt için esneme hareketleri yapmayı, daha az araba kullanıp daha çok yürümeyi tavsiye ediyor. Kumanda kullanmak yerine televizyonu düğmeden açıp kapamak bile bir harekettir, hayatınızda ne kadar hareket varsa o kadar ortopedik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi azaltırsınız. Senelerce bu şekilde çalışıp belli rahatsızlıkları olanlar ise fitness kulüplerinde profesyonel çalıştırıcıların desteğiyle kendilerine özel çizilmiş antremanla problemlerini giderebilirler, rahatsızlıkları kronikleştirmeden hayatımıza sporu katmakta sonsuz fayda var” diyor.