Dondurulmuş ürünler nasıl çözülmeli?

Dondurulmuş ürünler nasıl çözülmeli?
Güncelleme:

Uzmanlar, dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini söylüyor.

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, yaz aylarında uygun ortamda muhafaza edilmeyen et, tavuk ya da deniz ürünlerinde, sıcaklığın da etkisiyle bakteri üremesinin hızlandığını vurguladı. Dondurulmuş et ürünlerinin kısık ateş üstünde tencere ya da tavada çözülmesinin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şık, oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti.

Dondurulmuş ürünlerin buzdolabında 4 derece sıcaklıktaki bölümde de çözülebileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Şık, ocakta kısık ateşte daha hızlı çözülme gerçekleştiği için etin besin değerini kaybetmediğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, kırmızı etin uzun süren çözülme işlemi nedeniyle suyunu dışa saldığını, böylece ürünün besin değerinin düştüğünü söyledi. 
 
Dondurulmuş eti kısık ateşte çözün 

Dolapta 4 derece sıcaklıktaki bölümde çözülmenin bakteri üretimini durdursa da besin değerindeki kaybı önlemediğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Şık, genellikle ev kadınları tarafından dondurulmuş ürünlerin oda sıcaklığında çözüldükten sonra pişirildiğini hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Şık, buzu çözülen et ürününün tekrar dondurulmasının gıda zehirlenmesine yol açabileceğine dikkati çekti.
 
\'Hızlı dondur-hızlı çöz\' yöntemi

Yrd. Doç. Dr. Şık, buzdolabında aynı rafta bekletilen ürünlerin havayla temasını engelleyen farklı ambalajda muhafaza edilmemesi halinde bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti. Et ürünlerini kasap ya da marketten aldıktan sonra uzun süre bekletmeden uygun ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şık, \"En sağlıklı yöntem ’hızlı dondur, hızlı çöz’dür\" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Şık, et ürünleri için ayrı kesme tahtası ve bıçak kullanılmasını ya da kullanılan mutfak gereçlerinin her seferinde temizlenmesi gerektiğini ifade etti.
 
En hızlı bakteri üremesi balıkta 

Et ürünleri arasında sıcak havanın da etkisiyle en hızlı bakteri üremesinin balıkta olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, balığın taze tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Uygun ortamda muhafaza edilmeyen balıkta kusma, tansiyon düşmesi, karın ağrısı gibi rahatsızlığa yol açan, alerji yapan etken maddeler oluştuğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şık, ev kadınlarına balığı dondurmadan ya da buzdolabında bekletmeden tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, yumurtanın da buzdolabında kesinlikle diğer gıdalarla temas etmeyecek şekilde ayrı bölümde saklanması gerektiğini kaydetti. Yumurtanın dış yüzeyinde tavuktan hastalık yapıcı madde bulaşığı olması halinde, diğer gıdalarla temas sonucu bakteri üremesine neden olacağından bahseden Yrd. Doç. Dr. Şık, bu bakterilerin de gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi. 
 
Ev kadınlarını buzdolabına fazla besin maddesi yerleştirmemeleri yönünde uyaran Yrd. Doç. Dr. Şık, gıda ürünlerini ayrı paket ve ambalajlarda, raflar arasından hava geçecek şekilde yerleştirmelerini önerdi. Buzdolabında hava sirkülasyonunu sağlamak için fanın önünü kapatmayacak şekilde yerleştirilmesi gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, karpuz, kavun gibi dilimlenerek tüketilen meyvelerin dolapta havayla temasının engellenecek şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, buzdolabında hava sirkülasyonunun sağlanması ve dilimlenerek tüketilen meyvelerin havayla temasının engellenmesi halinde gıda maddelerinin daha uzun süre dayanıklı olacağını, ayrıca besin değerlerinde azalma olmasının önüne geçileceğini belirtti.