Burberry ile trençkot sanatı

Burberry ile trençkot sanatı
Güncelleme:

Bazı markalar vardır, ürünleri imzaları haline gelir...

İşte Burberry de trençkotlarıyla özdeşleşen bir marka. Markanın trençkotları benim de uzun yıllardır vazgeçilmezim. Kendime ait bir trençim olana kadar, annemin ve hatta babamınkileri yürütüp giydim. Kendime göre bir stil yaratmaya çalıştım. Ne de olsatrençkot bu; istediğin gibi tamamlayabilir, yorumlayabilirsin. İster jean ve sneaker\'la ister şık bir elbisenin üzerine stilettolarla giyebilirsin... 

2013 Şubat\'ında bir telefon geldi, \"Burberry\'nin dünya çapında başlattığı \'Art of the Trench\' kutlamalarının Türkiye ayağında yer almak ister miyim\" diye soruyorlardı. Yani İstanbul\'da Burberrytrençkotumla, kişiliğimi ve tarzımı yansıtan bir fotoğrafım çekilecekti. Kim buna \"Hayır\" diyebilir ki, büyük bir heyecanla kabul ettim. Çekim 10 ay önce yapıldı ama gizlilik anlaşması imzaladığımız için kimselerle paylaşamadım. Artık açıklamanın zamanı geldi, ben de bu vesileyle yılların eskitemediği trençkotun macerasını kaleme aldım...

Askerlerden ikonlara

1. Dünya Savaşı sırasında askerlerin rahat hareket edebilmesi için, ağır ve rahatsız kabanlara, paltolara alternatif olarak tasarlanan trençkotlar, yıllara meydan okuyup şıklığın sembölü oldu...ThomasBurberry\'nin İngiliz ordusu için tasarladığı gabardine kumaştan giysi, askerler tarafından kısa zamanda benimsendi. 2. Dünya Savaşı sırasında bu kez sadece İngiliz değil, diğer Avrupa ülkelerinin askerleri de trençkot giymeye başladı. 

Askerlerin savaş sonrası sivil hayata döndüklerinde giymeye devam ettikleritrençkotlar, kısa sürede kadınlar arasında da kabul görünce olanlar oldu. Zamanla Hollywood\'da da kendine yer bulantrençkot, sinema dünyasının gelmiş geçmiş en karizmatik erkekleri ve kadınları rol keserken üzerlerindeydi. Casablanca\'da Humphrey Bogart\'ın hiç çıkarmadığı trençkotu klasikler arasında yerini alırken, Matrix filmindeki siyah, uzun, deri trençkotlar da hafızalara kazındı. 

Audrey Hepburn farkı

 Audrey Hepburn\'ün başrolünde yer aldığı \"Breakfast at Tiffany\'s\" filmiyle trençkot bir arzu nesnesine dönüştü. Modanın çağlar içinde biçimlenişine en zarif ve belirgin katkıyı yapan isimlerden olan Hepburn\'ün bu filmde giydiği bej rengi trençkotu hemen hatırladınız değil mi? 

İlk ortaya çıktığı 1901 yılından itibaren Humphrey Bogart, Greta Garbo ve Audrey Hepburn gibi dev yıldızlar tarafından beyaz perdede ölümsüzleştirilen trençkotlar, günümüzde de Sarah Jessica Parker, Catherine Deneuve, Kate Moss, Angelina Jolie, Blake Lively, Claudia Schiffer ve Gwyneth Paltrow gibi yıldızların stilinin parçası. Trençkotlar yalnızca oyuncularla özdeşleşmiyor. Kraliyet ailelerinden celebirty\'lere ve devlet adamlarına kadar birçok farklı kesimden stil sahibi kullanıcısı bulunuyor. İkonların vazgeçilmezi olan trençkot günümüzde her zamankinden daha popüler. 

Christopher Bailey\'n trençkotu

Markanın baş tasarımcısı Christopher Bailey, Burberry trençkotun yıllara meydan okuyan hikâyesini tekrar yorumladı ve bu hikayeye ortak oldu. Peki onu için trençkot ne ifade ediyor? Başarılı tasarımcıBurberry trençkotu yıllar boyu her tarza hitap eden, moda tarihinin en önemli parçası olarak gördüğünü söylüyor. Klasik, şık ve zamansız olarak tanımladığı parçayı, her zaman düğmeleri açık kullanığı da ekliyor. Bailey, markanın ikonlarını trençkot ve meşhur ekose olarak tanımlıyor. 

Ünlü tasarımcı \"Art of the Trench\" projesini ise şöyle anlatıyor: \"Burberry\'nin mirası ve markanın 100 yılı aşkın süredir öne çıkan modeli olan trençkotun özel bir muameleyi hak ettiğini düşünüyorduk. Herkesintrençkotuyla ilgili bir hikâyesi vardır. Bütün bu nedenlerden dolayı dünya\'nın dört bir tarafındaki Burberry trençkot kullanıcılarının fotoğrafları ve yorumlarıyla trençkot hikâyelerini paylaşacakları bir ortam oluşturduk. Artofthetrench.com, ikonik trençkotumuzun kutlaması niteliğini taşıyor.\"

Sitede yer alan fotoğrafların çekimi için The Sartorialist\'in fotoğrafçısı Scott Schuman\'a teklif götürülmüş. Ünlü fotoğrafçı bu teklifi seve seve kabul etmiş. Londra, Milano, New York, Paris, Berlin, Sao Paulo, Venedik ve daha pek çok şehirde çekilen fotoğraflar sitede yayınlanmaya başladı. Ziyaretçiler favorileri olan kişilere oy verebiliyor ve yorum yapabiliyor. 

Dört mevsim Türkiye

Türkiye\'den de sanat, moda, iş ve spor dünyasından önde gelen 50\'ye yakın isim İstanbul ve Ankara\'da yapılan çekimlerde trençkotlarıyla poz verdi.

Ben fotoğraf çekimi için Eminönü tercih ettim. Soğuk bir şubat günü çorapsız giymemem BurberryLondra ofisten gelenleri biraz şaşırtsa da sonunda onları yaz kış böyle gezdiğime ikna edebildim. Art of the Trench için çekilen kareler Burberry\'nin Zorlu Center\'da yeni açılan mağazasında çok özel bir davetle görücüye çıktı. Görseller İstanbul\'un yanı sıra, Ankara ve Antalya\'daki Burberrymağazalarında kurulacak özel ekranlardan paylaşılacak markanın sosyal medya hesapları üzerinden yapılacak #ArtoftheTrench hashtag\'li iletişimlerle duyurulacak. 

Trençkot ne demek?

İçi astarlı, kemerli, su geçirmez pardösü ya da yağmurluğa trençkot deniliyor. Bu giysinin tanımının dışındaki marifetleri saymakla bitmez. Şık duruşu, zarif kesimiyle trençkotlar en spor kıyafeti bile anında şıklaştırma gücüne sahip. Hatta başlı başına elbise gibi de kullanılabiliyorlar. Trençkot yağmurlu havalarla özdeşleşen bir klasik olsa da artık tek başına bir kıyafet gibi de giyilebiliyor. 

Yıllarla Burberry

- Burberry, 1856 yılında İngiltere\'nin Hampshire şehrinde bir manifaturacıda çırak olan 21 yaşındakiThomasBurberry‘nin kendi dükkânını açmak istemesi üzerine kuruldu. Aynı yıl Basingstoke\'taki Winchester Street\'te ilk Burberry mağazası açıldı. Marka sonraki yıllarda ikonik trençkota ilham kaynağı olan yağmur geçirmez \'tielocken\' montu üretti.

- 1870\'lerde outdoor giysiler üzerine odaklanan Thomas Burberry, 1881\'de gabardin kumaş türünü icat etti. 1888\'de suya dayanıklı ve hava geçiren bu kumaş türünün patentini aldı. 

- Londra\'daki ilk Burberry mağazası 1891\'de Haymarket 30 numarada açıldı. Şirketinin merkezi hâlâ burada. 1904\'te Burberry Knight Logosu \"ileriye yönelik\" anlamına gelen Prorsum adlı tasarım şeklinde yapılarak marka tescil edildi.

- 1911\'de Güney Kutbuna ulaşan ilk insan olan Roald Amundsen\'in kıyafetleri Burberry\'di. 

- Marka 1914\'te War Office adlı ingiliz savaş idaresi tarafından modern memur kıyafetleri yaptırılmak üzere görevlendirildi. 

- Marka asıl parlamasını 1920\'lerde modern giysiler üretmeye başlayarak yaptı.Yıllar sonra birçok ünlü tarafından kullanılmaya başlayan Burberry\'nin en çok bilinen tasarımı, sıkça gördüğümüz ve artık sahte mi gerçek mi anlayamadığımız o açık kahverengi kırmızı siyah çizgili tasarımı.

- 1924\'te \'trench coat\' ilk kez pantolonlarda ardından 1967\'ye kadar şemsiye, atkı, eşarp ve çantalarda kullanıldı. 

- 1978\'de Brighton\'da Lord Lichfield tarafından gerçekleştirilen kampanya çekimleri için ikonik Burberry trençkotlar üretildi.

- 1980\'li yıllarda ise yumuşak, kadınsı çizgilerle zenginleştirilen, yünlü kumaştan Burberry trençkotlar üretildi.

HT Hayat