Dünya kadınları da Türk markasını giyiyor

Dünya kadınları da Türk markasını giyiyor
Güncelleme:

Penti, dünya markası olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.

Bacak giyim, iç giyim ve plaj giyiminde 2015 yılını pazar lideri olarak kapatan Penti, 2018 sonuna kadar yurt içi ve yurtdışında toplam 700 mağazaya ulaşarak küresel pazarda payını artıracak.

2012 yılında Carlyle Group ortaklık sözleşmesiyle dünya markası olma yolunda güçlü adımlar atan Penti; uygulayacağı pazarlama ve satış stratejileriyle Türkiye’de olduğu gibi uluslararası ölçekte de kadınlar tarafından en çok tercih edilen bir “Love Brand” haline gelecek.

2015 yılında 570 milyon TL ciro yapan Penti, çorapta %40, plaj giyiminde %17, iç giyimde ise %8 pazar payıyla liderliğini korudu. 2016 ciro hedefi 750 milyon TL olan marka, 2018 yılında bu rakamı 1 milyarın üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Penti, 2015 Yılında Türkiye’de 30 Milyonun Üzerinde Ürün Sattı

Bacak giyim, iç giyim ve plaj giyim kategorilerinde hizmet veren Penti; Türkiye’de 2015 yılında 30 milyonun üzerinde ürün sattı. Ana kategorilere spor giyim, dış giyim, ev giyim, aksesuar gibi alt kategorileri de ekleyerek, koleksiyonlarını her yıl daha da genişletiyor.  İnovasyona büyük önem veren Penti, 5 ayrı inovasyon ekibi kurarak ürün ve kategorilerini bu doğrultuda genişletiyor. 2016 yılı içerisinde de çok parlak inovatif ürünleri tüketiciyle buluşturacak.

%99.6 Marka Bilinirliği

2015 yılında Türkiye genelinde 60 ilde 300 mağaza ile hizmet veren Penti, Türkiye’de perakendede bir yılda %40 büyüme gösterdi ve toplam satış alanını 35.000 m2’ye çıkardı. Ürün kategorilerinin çeşitliği ile birlikte, mağaza m2’lerini 3 yıl içinde 59 m2’den 105 m2’ye çıkaran Penti’nin yeni mağazaları ise 150 m2 olarak açılacak.

Yurtiçi ve yurtdışında her yıl ortalama 100 mağaza açmayı planlayan Penti; 2017 sonunda Türkiye genelinde 400 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.  

2015 yılında Kalita firmasının yaptığı Marka algı araştırmasında % 99.6 marka bilinirliği, % 78 marka sadakatine sahip Penti’yi yılda 55 milyon kadın ziyaret ediyor. Türkiye’de mağazaların %30’u İstanbul’da , % 70’i ise AVM’lerde yer alıyor.

Yurtdışı Mağaza Sayısı 2016’da 150’ye çıkacak

Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, 2015’i değerlendirdiği basın toplantısında, 2015 yılında yurtdışında 29 ülkede toplam mağaza sayısının 106’ya ulaştığını, 2016 yılında ise, bu sayının 150’yi aşacağını söyledi. Yurt dışı büyümeyle ilgili olarak Sami Kariyo ayrıca; “ İran’da ambargonun kısa zamanda kalkacağını düşünüyoruz. Ambargonun kalkması koşuluyla Penti olarak %25’lik pazar payını hedefleyen iş planı geliştiriyoruz. Buna ek olarak, yakın bir zamanda bir Doğu Avrupa ülkesinde, pazar lideri olan bir markanın çoğunluk hissesini alarak bir ortaklığa imza atacağız. Bunu ilerleyen zamanlarda açıklayacağız” dedi.

Türkiye’den 10 dünya markası çıkması hedefi olduğunu söyleyen Sami Kariyo; “Gerçek başarı  Türkiye’den çıkacak global markalardan biri  olabilmektir. Biz Penti olarak, bu 10 markadan biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

Penti, Avrupa’nın En Büyük 3 Üreticisi Arasında

Yılda 86 milyon çift çorap ürettiklerini ve Avrupa’nın en büyük 3 üreticisi arasında yer aldıklarını söyleyen Sami Kariyo, “Marks&Spencer, Tesco, Primark, Boots gibi dünyaca ünlü birçok markanın üreticisi konumundayız. İngiltere pazarının yaklaşık %9’una sahibiz. Avusturalya’da da ciddi bir pazar payımız var.  Önemli müşterilerimiz arasında H&M ve Carrefour da yer alıyor. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere; Amerika’dan Suudi Arabistan’a, İngiltere’den Moğolistan’a, Rusya’dan Almanya’ya dünyanın birçok ülkesindeki kadın Penti giyiyor” dedi.

E-ticaret Mağazası İlk 5 Mağaza Arasında

E-Ticaretin iş hacminde ciddi bir artış olduğunu kaydeden Sami Kariyo, her gün artan sayıda, yaklaşık 10 milyon ziyaretçiye ulaşan E-ticaret mağazasının, ilk 5 mağaza içerisinde yer aldığını ifade etti. “E-ticaret mağazamızın,  sadece 2014/2015 yıllarını karşılaştırdığımızda, satışlarını 3 katına çıkardığını görüyoruz. Artan satış grafiğiyle, e-ticaret mağazasının bu yılı birinci mağaza olarak kapatacağını düşünüyoruz” dedi.

Çalışanların %82’si kadın

Odağında kadın olan 2018 sonuna kadar mağaza sayısını yurtiçi ve yurtdışında 700’e ve toplamda 5,000 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor.

“Kadının Sorunu Penti’nin Sorunu”

Bugüne kadar birçok alanda kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren Penti; özellikle son yıllarda Türkiye’de artan kadına şiddet olaylarına dur demek ve bu sorunla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla 2007 yılından beri, “Aile İçi Şiddet Yardım Hattı”na destek veriyor. Her yıl ünlülerin de katılımıyla özel olarak tasarlanan ürünleri satışa sunuyor ve satıştan gelen geliri “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı”na  bağışlıyor.

Penti ayrıca bu yıl; Birleşmiş Milletler’in şiddete karşı başlattığı ‘Dünyayı turuncuya boyuyoruz ’ farkındalık çağrısına 25 Kasım günü turuncuya boyadığı vitrinleriyle de destek verdi.

Kadına değinen her sorunun Penti’nin de sorunu olduğunu söyleyen Sami Kariyo: “Kadın odaklı bir firmayız. Kadına değer veririz, güçlenmesini hedefleriz. Bu çerçevede Penti’nin Kurumsal sosyal sorumluluk stratejisinin odağında kadın ve kadınların sorunları vardır.  Kadının güçlenmesi için eğitim, şiddet, sağlık, aile ve ekonomi alanlarında projeler geliştirmeye ve yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Eğitimin gücünü özellikle vurgulayan Kariyo, Çorlu’da bulunan Penti fabrikasındaki çalışanlarının kızlarına eğitim bursu verdiklerini de belirtti.

Penti’nin her yıl gelenekselleşen “Kardeşten Kardeşe” projesi ise tüm Türkiye’deki ihtiyaç sahibi çocukları sevindiriyor. Binlerce çocuk, Penti’nin hediye ettiği çorapları giyip kardeşlerinden gelen umut dolu mesajları ve iyi dilekleri okuyarak mutlu oluyor. Bunun yanı sıra Penti, yine her yıl Birleşmiş Markalar Derneği üye firmaların katkılarıyla ve büyük bir özveriyle gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Markaları Türkiye’nin Çocuklarını Giydiriyor” adlı kampanyaya destek veriyor.

Penti, geçtiğimiz yıllarda da ayrıca ekonomide kadın gücüne destek olmak ve Türkiye’deki kadınları sosyal girişimcilikle tanıştırmak amacıyla, 100’ün üzerinde noktada örgütlenmiş olan mikrokredi uygulaması içerisinde yer alarak kadınların uygun fiyata çorap satışı yaparak sürdürülebilir gelir elde etme imkanına kavuşmasını sağladı.