Osteoporoz hastaları böbrek taşına dikkat !

Osteoporoz hastaları böbrek taşına dikkat !
Güncelleme:

Osteoporozda kemiklerdeki kalsiyum kana karışarak taş oluşumuna neden olabilir.

Osteoporoz kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalmasıdır. Erkeklerde 50’li yaşlarda, kadınlarda 40’lı yaşlarda başlar. Osteoporozdan korunmada çocukluktan itibaren güçlü kemik yapısı oluşması için yeterli kalsiyum alımı ve egzersiz büyük önem taşır. İleri yaşlarda böbrek taşıyla karşılaşan hastaların, osteoporoz yönünden tetkiki uygun olur. Vücudumuzdaki en büyük kalsiyum deposu kemiklerdir. Osteoporozda kemiklerdeki kalsiyum kana karışarak idrarda kalsiyum artışına, dolayısıyla taş oluşumuna neden olabilir. Böbreklerinde kalsiyum taşı olan hastaların, aşırı miktarda kalsiyum tüketmeleri önerilmez.

Diyet yaparken dikkat!

Hastalarda kalsiyumun diyetten tamamen çıkarılması, osteoporozu artıracağından taş oluşum ihtimali artacaktır. Kalsiyum taşı olan hastaların, günlük süt ve süt ürünleri tüketimini 500 gr ile sınırlamaları taş oluşumundan korunmak için yeterli olacaktır. Kalsiyum taşlarının büyük çoğunluğu kalsiyum oksalat şeklindedir. Taş oluşumunu engellemek, kalsiyumun oksalatla bileşik yapmasına engel olmak için oksalattan fakir, sitrattan zengin diyet önerilir. Kalsiyum oksalat türü taşı olan hastaların pratik olarak günde 1 limon suyu (sitrik asit) tüketmeleri önerilebilir.

Kadınlar dikkat! İlerleyen yaşlar böbrek taşı ihtimalini artırıyor!

Kadınlarda doğurganlığın sona erdiği menopoz olarak adlandırılan dönemde hormon dengesi değişir.Menopozda kadınlık hormonları (östrojen) salınımı azalır. Azalan östrojen hormonu kemiklerde mineral kaybını artırır. Bu durum böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Ostreporoz’un böbrek taşı oluşumundaki rolü hakkında bilgi aldığımız Biosan sorumlu hekimi Dr. Okan Gökhan “İlerleyen yaşlarda ilk defa böbrek taşıyla karşılaşan hastaların, osteoporoz açısından da kontrolü gerekir. 50 yaşlarından itibaren şikayetleri olmasa da hastaların düzenli kontrolleri, ileride daha kaliteli bir yaşam sürebilmeleri açısından çok önemli ” dedi.