Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler ne yapmalı ?

Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler ne yapmalı ?
Güncelleme:

Artık gelişen teknoloji ve yaygınlaşan tüp bebek merkezleri sayesinde çocuk sahibi olmak artık eskisi kadar da zor değil.

Çocuk sahibi olmak yıllardır insanların en çok istediği şeylerin başında geliyor, herkes anne baba olmak ister. Yıllarca çocuk sahibi olamayan ve olmak için çalmadık kapı bırakmayan aileler uzun yılar hüzünle beklemelerine rağmen çocuk sahibi olamadı,ama artık gelişen teknoloji ve yaygınlaşan tüp bebek merkezleri sayesinde çocuk sahibi olmak artık eskisi kadar da zor değil.

Ama tüp bebek de kesin çözüm olmayabiliyor ,yanlış tedavi,yanlış doktor,yanlış zamanlama yine aileler için üzücü sonuçlar doğurabiliyor.

Uzun yıllardır tüp bebek ve kadın doğum uzmanı olan Opr.Dr.Betül Görgen’e tüp bebek hakkında bilgi sahibi olunması gerekenleri sorduk.

- Çocuk sahibi olmak herkesin en büyük hayali ama bazı zamanlar bu istek hüsranla sonuçlanabiliyor.

- Gebelik,bazı çiftler için kolayca gerçekleşen bir durum olmakla beraber ,bazı durumlarda da doğal yollardan oluşamayabilir.Evlenip çocuk sahibi olmayı bekleyen  çiftler için zaman geçmesine rağmen gebeliğin oluşmaması ve özellikle ülkemizde ön plana geçen toplum baskısı,eşleri mutsuz ederek stresli bir sürece sokmaktadır. IVF,mikroenjeksiyon veya halk arasında bilinen adıyla “tüp bebek” çeşitli nedenlerle doğal yollardan bebek sahibi olamayan bu  çiftler için büyük bir umut ışığıdır.Fakat bu konuda edinilen kulaktan dolma bilgilerden dolayı  çoğu çift, tüp bebek işlemini,” işini gücünü bırakmasını gerektirecek,onu günlük hayattan koparacak,riskli ve zor bir tedavi yöntemi” olarak tahmin etmektedir.Ve bazen bu yanılgılar nedeniyle çok değerli olan zamanı boşa harcamaktadır.

-  Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler ne yapmalı?

- Tüp bebek yöntemi tabii ki belli bir süreci gerektirir. Öncelikle seçilen doktor ve bebek isteyen çift bir araya gelir,mevcut durum değerlendirip belli tetkikler yaptırılır.Bunların gözden geçirilmesinden sonra tedaviye  başlama kararı verilirse gerekli ilaç ve kişiye özel bazı ayarlamalar yapılır.Tedavi süreci sıklıkla adet kanamasının 2. Veya 3. Günü başlar.Sonra belli aralarla vaginal ultrasonografi yapılarak yumurtalıkların ilaca cevabı değerlendirilir.Bu muayene sadece 5-6 dk lık bir zaman almaktadır.Tedavide kullanılan iğneler ise,can yakmayan ve kişinin kendisinin uygulayabileceği iğneler olduğundan zaman kaybına da neden olmaz.Tedavide en uzun zaman alan işlem ; yumurta toplama işlemidir ve yumurtalardaki yumurtaların belli boyuta ulaşmasından sonra yapılır.

-Tüp bebek tedavisine başlayacak kişi normal hayatına ne zaman dönebilir?

İşlem hafif bir anestezi altında yapıldığından acı vermez ve yaklaşık 15-20 dk sürer.Bu işlemden sonra hasta rahatlıkla günlük yaşantısına dönebilir.

Ardından embriyo gelişiminin takip edildiği dönem başlar,bu da 3 ya da 5 günlük bir zaman dilimidir.

Embriyonun gelişimine göre transfer gününe karar verilir.Transfer işlemi ağrısız yaklaşık 2-3 dk süren basit ama tecrübe gerektiren bir işlemdir.Hastanın bu işlemden sonra bir saat kadar dinlenmesi yeterlidir.

Ardından gebelik testine kadar  10-12 günlük bekleme süreci gelir.

Aslında çoğu çift için korkutucu ve uzun zannedilen bu süreç yaklaşık 17-18 günde sonlanmaktadır.

-Tüp bebek tedavisi geçmişte oldukça pahali bir tedaviydi,peki şimdi?

Evet tedavi bu kadar yaygın değilken oldukça pahalı bir işlemdi ve yüzde oranları da şimdi ki kadar çok değildi,fakat artık daha yaygın olduğu için tedavi masrafları da düştü,fakat başta da söylediğimiz gibi bu tedavi sürecinde en önemlisi ehli doktor ve hastane seçimi olacaktır.

-Tüp bebek tedavisi olan ve başarıya ulaşamayan çiftler yeniden deneme yapabilir mi?

Tabii ki yeniden deneme yapabilir.Hatta 3-4 denemeye kadar başarı oranında artış olur.

- Tüp bebek tedavisinde genelde ikiz bebek olur inanışı var bu ne derece doğru?

Çoğul gebelik olasılığı eskiden çok daha fazlaydı.Ancak son dönemde S.B’nın getirdiği düzenlemelerle bu oran düştü.

-Tüp bebek ile dünyaya gelen bebeklerin sağlık durumu normal doğuma göre farklılık gösterir mi?

Sağlık açısından doğal ya da Tüp Bebekle dünyaya gelen çocukların hiçbir farkı yok.

-Tüp bebek çocuklarında kalıtsal hastalık olasılığı varmı?

Tam tersi bazı genetik geçişli hastalıkları önlemek için tek yol Tüp Bebek tedavisidir.

-Dünyaya gelmesinde katkı sağladığınız kaç çocuk var ? ve görüştüğünüz çocuk varmı?

Tam sayıyı bilmiyorum ama yakında olanların pek çoğuyla zaman zaman bir araya geliyoruz:yurt dışı ve uzakta olanlarla sosyal media aracılığıyla haberleşiyoruz.