Kızlık zarı bozmak suç mu?

Kızlık zarı bozmak suç mu?

Evlenme vaadiyle kandırdığı ve kızlık zarını bozduğu iddiasıyla yargılandığı davada suçsuz bulundu.

Genç bir kadının evlenme vaadiyle kandırdığı ve kızlık zarını bozduğu iddiasıyla nişanlısına karşı açtığı dava, ceza yasasındaki değişikliği de ortaya çıkardı...

Suç kapsamından çıkarılan 'kızlık zarının bozulması'na ilişkin Yargıtay emsal bir karara imza attı.

Olay Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde yaşandı. F.G. düğün hazırlıkları yapılırken cinsel ilişkiye giren ancak sonra terkedilen F.G. ve ailesi şoka girdi. F.G.'nin açtığı davada 2. Asliye Hukuk Mahkemesi annesi ve kızın mağduriyeti için ikisine tazminat ödenmesine hükmetti.

'KIZLIK ZARINI BOZMAK SUÇ DEĞİL' DEDİ

Davalının itirazıyla dosya Yargıtay'a gitti. Burada ise 'Kızlık zarını bozma' durumunun Ceza Yasası'nda suç olmaktan çıkarıldığı belirtilerek davada takipsizlik kararı verildi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde görülen dosya, “Kızlık zarının bozulması suç olmaktan çıkarıldığı için” bozuldu. Yerel mahkemenin karara direnmesi üzerine dosyanın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda görüşülmesi kararlaştırıldı.

MAHKEME ISRAR EDİNCE TAZMİNATA HÜKMETTİ

Kurul ise bir ilke imza atarak, kızlık zarı bozan şahsın hem nişanlısına, hem de annesine tazminat ödemesine karar verdi.

Kararda “Geleneksel yapı ve sosyal çevre gözönüne alındığında kızlığın bozulması olgusunun toplumda açığa çıkması halinde ilerideki evliliklerini de etkiyerek, ruhsal anlamda kızı zarara uğratacaktır" dendi.

Mahkemenin verdiği karara uyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Temmuz 2009 da yaptığı toplantıda, oy çokluğu ile verdiği karar sonucunda F.G.’ye 10 bin TL, annesine ise 5 bin TL manevi tazminat ödenmesi karara bağlandı.