Akaryakıt satın alırken dikkatli olmalıyız...

Güncelleme:

Medyada yer alan haberlere göre “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından, akaryakıt bayilerinin tabelaya yazdıkları fiyat ile pompa fiyatının birbirini tutmadığına yönelik iddialar üzerine inceleme başlatıldığı, soruşturma kapsamında tavsiye fiyatının üzerinde akaryakıt satanlara 735 bin liraya kadar ceza kesileceği ve aynı hatayı iki kez yapan istasyonlar 2 ay süreyle kapatılacağı” kamuoyu gündemine gelmiş bulunmaktadır.

Milyonlarca araç sahibini ve vatandaşı ilgilendiren bu ticari hile karşısında her birimizin dikkatli olması ve yasal haklarımızı bilerek, bu yasal haklarımızı gerektiğinde kullanmamız gerekmektedir. Bu açıdan, akaryakıt satın alırken aşağıdaki hususlara dikkat etmemizde yarar bulunmaktadır.

Bunlar;

1-Öncelikle akaryakıt istasyonlarının dış cephelerinde bulunan tabelalarında yazan birim fiyatlar ile pompa birim fiyatlarının aynı olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliyiz.

2-Yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. maddesinde konuya ilişkin düzenleme yapılmıştır. İlgili Kanun’un 54/2. maddesinde “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda, TÜKETİCİ LEHİNE OLAN FİYAT UYGULANIR” denilmektedir. Bu nedenle, akaryakıt istasyonlarının tabela fiyatı ile pompa fiyatının farklı olması halinde, tüketici lehine olan (düşük olan) birim akaryakıt fiyatının uygulanmasını istemeliyiz.

3-Talep etmemize rağmen daha düşük birim akaryakıt fiyatının uygulanmaması halinde, tabelada yazan birim fiyatın fotoğrafını çekip (Gün ve saat belirleyerek) pompadan çıkan satış fişi ile birlikte, ikametgâhınızın ya da akaryakıt satın aldığımız istasyonun bulunduğu yer Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat etmeliyiz. Maddi zararımızın tazminini talep etmeliyiz.

4-Tabela fiyatı ve pompa fiyatı farklı olarak satış yapan akaryakıt istasyonları hakkında, elimizdeki maddi deliller ile birlikte EPDK- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na ve Ticaret Bakanlığı’na şikâyette bulunmalıyız.

5-Bilinçli birer tüketici, sorumlu birer vatandaş olarak, tüketicileri aldatıcı şekilde satış yapan bu tür akaryakıt istasyonlarından akaryakıt satın almamalıyız.

Birim fiyatı, ürün kalitesi ve istasyonlarda verilen hizmetler bakımından her birimizi çok yakından ilgilendiren akaryakıt sektöründe, satış fiyatı hileleri başta olmak üzere, ürün kalitesi, pompa ayarları ve istasyonların temizliği sürekli denetlenmelidir. Bu açıdan, EPDK başta olmak üzere, kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve meslek odalarına büyük görevler düşmektedir. Biz tüketiciler ise, hilesiz satış yapan, kaliteli hizmet sunan akaryakıt istasyonlarını tercih etmeliyiz. Saygılarımla. 24.08.2021

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/

LEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek
Lisansını tamamladı.
levent küçük

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici,
bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü