ASRIN MAÇI 2014 YILINDA !

Güncelleme:

KURTULMUŞ, GÜL'E KARŞI

Pazar günü yapılan AKP kongresinde, Recep Tayyip Erdoğan 3. ve son kez AKP Genel Başkanı seçildi. Erdoğan’ın 2014 yılının nisan ayında yapılacak ve halkın oy kulllanacağı  Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağından kimsenin kuşkusu yok.

Yanıt bekleyen tek soru, AKP’nin yeni Genel Başkanı, doğal olarak da yeni Başbakan kim olacak ? Teknik olarak o dönemde Cumhurbaşkanı olacak olan RTE bu seçime karışamayacak ve bu çok önemli seçimi AKP delegeleri özgür iradeleri !!!  ile yapacak.

Ama hepimiz biliyoruz ki, 10 yıldır “ Tek Adam “ olarak Türkiye’yi yöneten RTE’nin Köşke çıkıp, pasif bir Cumhurbaşkanı olmaya hiç niyeti yok. RTE Cumhurbaşkanı da olsa AKP üzerindeki büyük gücünü kullanarak, yerine kendisine can-ı gönülden bağlı bir kişiyi getirerek, Türkiye’yi yine tek başına yönetmek istediği bir sır değil.

Aslına bakarsanız, RTE için partiden “ Kendisine yürekten bağlı, her dediğini tartışmadan yapacak bir Genel Başkan “ bulması çok kolay. Bu işe hazır onlarca AKP’li var.

Ancak RTE akıllı bir siyasetci. Yeni AKP Genel Başkanı ve doğal olarak Başbakan’ın sadece kendisine biat etmesinin yeterli olmadığını biliyor. Bu kişi aynı anda kamuoyunun benimseyeceği, lider özelliklerine sahip bir siyasetci olup, partiyi ve hükümeti başarıyla yönetebilmeli ve 2015 seçimlerinde % 50 oy alarak,  iktidarı koruyabilmeli.

Aslında bu görev için en uygun aday, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. RTE köşke çıkar, Abdullah Gül partinin başına geçerse, Gül  AKP’nin gücünü koruyabilir. Ancak Gül, asla RTE gölgesinde kalan kukla bir Başbakan olmaz. Bunu en iyi RTE biliyor.

Parti içindeki biatçılardan “ Karizmatik “ bir aday bulamayan “ RTE, bu nedenle Numan Kurtulmuş’u partiye aldı. Kurtulmuş önce MKYK üyesi oldu. Kurtulmuş, ilk MKYK toplantısında “Siyasi İşlerden Sorumlu “ Genel Başkan Yardımcısı olması bekleniyor.

Daha sonra Numan Kurtulmuş için “ Genel Başkanlık ve Başbakanlık Stajı “ başlayacak. RTE Cumhurbaşkanşlığı seçimine kadar, geniş yetkiler vereceği ve siyasette ön plana çıkaracağı  Numan Kurtulmuş’u ölçecek, biçecek ve kararını verecek.

RTE eğer Numan Kurtulmuş’dan beklediği performansı alırsa, kendisi köşke çıkarken, yerine Numan Kurtulmuş’u işaret edecek ve istediği yapıyı kurarak, Türkiye’yi 5 yıl daha “ Tek Adam “ olarak yönetecek.

Yok eğer Numan Kurtulmuş aşısı tutmazsa da, istemeye istemeye de olsa, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık mührünü Abdullah Gül’e vermek zorunda kalabilir.

Peki bu süreçte Abdullah Gül ne yapacak. Onun gönlünden de RTE ile koltukları değil tokuş yapıp, AKP Genel Başbakanı ve Başbakan olmak geçiyor.

Ama RTE’nın bunu istemediğini, yerine Numan Kurtulmuş’u hazırladığını biliyor. Şu aşamada yapacak bir hamlesi yok. Sabırla bekleyecek.

Eğer RTE’ın Numan Kurtulmuş operasyonu başarılı olmazsa mesele yok. AKP Genel başkanlığı ve BaşbakanlıkMühür onda olacak. Ama Numan Kurtulmuş aşısı tutarsa, siyaset hayatının en önemli kararını verecek.

 Ya “ RTE bizim liderimiz. O ne isterse, o olur “ diyerek köşesine çekilecek.

 Ya da, “ Madem öyle, işte böyle “ diyerek, RTE ile kavgaya girecek. Bu kavgada önünde iki seçenek olacak. Ya AKP Genel başkanlığına aday olarak başbakanlık için mücadele edecek, ya da Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday olacak.

AKP Genel Başkanlığı mücadelesi Abdullah Gül için riskli. Çünkü sonuçta seçimi  kısıtlı sayıdaki AKP delegesi yapacak. Çoğu RTE yürekten bağlı bu kişiler, her şeye rağmen RTE’nin işaret ettiği kişiyi seçecektir.

 Ama Cumhurbaşkanlığı seçimine soyunursa, tüm seçmenler oy kullanacak. Böyle bir seçimde, AKP seçmeni dışındakiler, çok az fire ile blok olarak Abdullah Gül’e oy verir. AKP seçmeninden de kayda değer sayıda seçmen Abdullah Gül’e oy verir. Yani Abdullah Gül bu seçimi rahat rahat kazanır.

 Ve bir başka ciddi olasılık. Eğer ortaya böyle bir tablo çıkar da, RTE yaptıracağı anketlerde  Abdullah Gül ile girecceği Cumhurbaşkanşlığı  mücadelesini  kaybedeceğini anlarsa, derhal olağanüstü kongtreye giderek, “ tüzükteki  3 dönem yasağını “  kaldırarak, AKP’nin başında kalır.

 Anlayacağınız, önümüzdeki yıl RTE ile Abdullah Gül arasındaki satranc maçını nefeslerimizi tutarak izleyeceğiz.

 Pakalım, hangisi “ Şah Mat “ diyecek...

 Bir yıl sonra hep birlikte göreceğiz...

Aydın Özdalga
twitter.com/aydinozdalga