Çifte Standarda Başkaldırı

Güncelleme:

Malumunuz ABD’de Başkanlık adayı ön seçimi bir ‘medya sirki’ havasındadır. Başlangıçta bir düzine aday çıkar, bunların farklı çapları vardır. Bu sene ki seçimlerde Başkan Obama Demokrat partiden olduğu için demokratlar cephesinde ön seçim karnavalı yaşanmıyor. Cumhuriyetçiler Obama’ya karşı çıkacak aday yarışı içindeler.

Süreç şöyle işler: Her başkan adayı eyalet bazında partinin delegelerinden oy toplamak için o eyaleti karış, karış gezer. Birkaç eyalet sonucundan sonra sahadaki bir düzine adaydan çoğu havlu atar ve geriye iki üç aday kalır. Bu seferde öyle oldu ilk iki eyaletten sonra iki kişi öne çıktı. Birincisi Mitt Romney ikincisi Newt Gingrich.

a.20120124092023.jpgMitt Romney çok zengin bir iş adamı. Mal varlığı 300 milyon dolar civarında. Daha önce Massachusetts eyaletinde valilik yapmış. Finansman sıkıntısı çeken 2002 Kış Olimpiyatlarına para bularak başarılı bir organizasyona CEO’luk yapmış birisi. İnanç olarak Mormon dinine bağlı.
Newt Gingrich deneyimli bir politikacı. Uzun yıllar Meclis Başkanlığı yapmış. Cumhuriyetçi olmasına rağmen Başkan Clinton döneminde Demokrat Beyaz Sarayla iş birliği yaparak bütçeyi denkleştirme başarısına imza atmış birisi. Kendisini birkaç yıl önce bir söyleşide dinleme fırsatım oldu. Entelektüel birikimi olan iyi bir hatip Gingrich. Newt’in tek açık noktası geçmişte yaşadığı evlilik tecrübeleri.

Medyaya Çaktı Oyları Kaptı:

Geçtiğimiz hafta sonu Güney Karolayna ön seçimleri vardı. Genel kanı Romney’in bu eyaleti kaz anacağı ve bundan sonra yarışta tek kalacağı yönündeydi. Anketler bu çıkarımı destekliyordu.
Genelde, Obama’ya rakip olabilecek pratik çözüm sahibi işi bilen Cumhuriyetçi adayın Romney olduğu intibası yaygındı.

Seçine iki gün kala Gingrich’in eski ikinci eşi ulusal kanal ABC’ ye çıkıp ‘ Eski kocam bana bir başka  kadınla ilişkim var, ya ‘açık evliliği’ kabul et, ya da boşanalım teklifi yaptı’ beyanatını verdi.
‘Eski kocam Newt Gingrich ahlaksız birisidir’ diyerek Cumhuriyetçi adayı yerden yere vurdu.
Bu mülakat sonrası tüm medya, Amazon nehrine yanlışlıkla düşen kuzuya saldıran piranhalar gibi, Gingrich’e saldırdılar.

Son açık oturumda adaylar CNN stüdyolarında bu magazin rüzgârının esintili havasında toplandılar. John King ilk soruyu Gingrich’e yöneltti ve karısının beyanatı hakkında neler söylemek istediğini sordu.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Gingrich özetle Başkanlık seçimi açık oturumunda ilk sorunun bu şekilde başlamasının utanç verici olduğunu, önlerinde çok daha önemli meseleler varken  özel hayata bu kadar girilmesinin ve didiklenmesinin utanç verici olduğunu belirtti. CNN sunucusunun yüzü kireç gibi bembeyaz oldu.

Bir anda salondakiler ayağa fırladı ve Gingrich’i yüzlerce kişi ayakta alkışlamaya başladı. Dikkatinizi çekerim bu salonu dolduranlar Cumhuriyetçi, sağcı, tutucu ve dindar bir grup. İlla bir teşbih gerekirse AKP seçmenine daha yakın duran bir seçmen kitlesi.

Newt Gingrich vücut lisanıyla, konuşma stiliyle ‘Main Stream Media’ dediğimiz ‘Ana Medya’ya’ resmen ‘f..k you’ siz kendinize bakın, dedi.

Çalkalanmış Kola Şişesi Gibi Taştı:

Ertesi gün hiç beklenmedik bir şekilde Gingrich Güney Karolayna’yı yüzde 40 delege oyunu alarak kazandı. Daha da önemlisi Romney’in hızını kesti ve Cumhuriyetçi adayın henüz çantada keklik olmadığını ispat etti.

Bütün bunlardan daha da ilginç bir reaksiyon  kamu oyundan geldi. İnternet üzerinden, radyolara telefonla bağlananlardan, restaurantlada,  kiliselerde herkes ‘Ana Medyanın’ iki yüzlüğünden söz etmeye başladı. Yayın yönetmenlerinin genç çalışanlarla yaşadıkları. Tanınmış medya mensuplarının gizli eşcinsellikleri, evcilik oynamaları,  kendileri her türlü dolabı çevirirken, dikkatleri sadece kamuda öne çıkanlara çekmesi, eleştirildi.Telefonlar kitlendi. Halk arasında medyaya karşı müthiş bir infial ve patlama başladı.

Görünen o  ki kamuoyu yerleşik medyadan ‘İllallah’ demiş ve artık gına noktasın gelmiş.
Anlaşılan ABD’de sağcı, tutucu, inançlı kesim ( ülkenin yüzde 65 ine tekabül eder) artık esas şeffaflığı ve ahlaklı olmayı medyanın bizzat kendisinden talep etmekte.

Peki, ben bu hafta bunları Ne Hikmet analiz konusu yaptım?

Şairin dediği gibi ‘Kafiye olsun diye yazmadım’

Neme Nazım ‘ Memleket O Memleket’

23 Ocak 2012

Diğer Yazıları
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055
Futbol, Fenerbahçe ve Siyaset