Süper Sayısal Loto'da ikramiye dağıtım sistemi değişmeli

Güncelleme:

Sayısal lotoda ikramiye tutarı geçtiğimiz ay 69 milyonu aşınca, “69 Milyonluk Çılgın Sayısal Loto Çekilişinde Tam Şeffaflık ve Güvenilirlik Sağlanmalıdır” başlıklı yazıyı kaleme almış, özelleştirme sonrası, çekilişlerin şeffaflık ve güvenilirlik içerisinde gerçekleştirilmesinin, tüketici güveni açısından önemini vurgulamıştım.

Çekilişlerin, hiç bir tereddüte mahal vermeyecek şekilde, her zamankinden daha şeffaf olarak (tv’den naklen yayınlanarak, çekilişe vatandaşların bizzat katılımı sağlanarak, kamu temsilcileri ve noterler huzurunda) gerçekleştirilmesi gerektiği önerisinde bulunmuştum.

Sonrasında şirket adına gönderilen açıklamada, çekilişlerin hangi esaslara ve şeffaflık kurallarına göre yapıldığı belirtilerek, istemem halinde çekilişi yerinde görmek üzere davet almıştım. Bilindiği üzere ilerleyen günlerde, TV’de canlı yayınla, konukların katılımı ve noterler huzurunda çekilişler TV’den yayınlanmaya başlamıştı.

Bu arada, yazımın çeşitli sosyal medya hesaplarında yayınlanması sonrası, çekilişteki rakamların (küredeki topların) artması ile birlikte, istatistik hesabı açısından, 90 rakam arasından 6 sayıyı veya 5+1’i tutturmanın zorluğuna dikkat çeken çok sayıda yorum ve eleştiri almıştım.

Yaklaşık 50 çekiliştir devir eden süper sayısal lotoda devir tutarı, bugün itibariyle 83 milyonu aşmış bulunuyor. Milli piyangonun yılbaşlarında belirlediği büyük ikramiye tutarlarının bile üzerine çıkan bir ikramiye tutarı ile karşı karşıyayız. Her şeyden önemlisi, ikramiye kazanmanın psikolojik sınırlarını çoktan aşmış bulunuyoruz.

İkramiye tutarının büyüklüğü bir yandan insanları heyecanlandırırken, bir yandan da nasıl olsa çıkmaz, yine devreder anlayışının yerleşmeye başladığını gözlemliyoruz. Bazıları da, “Bu işten şirket kazanıyor, devir onların işine geliyor, artık oynamıyorum” diyorlar.

Tüketici güveni ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması açısından, süper sayısal lotoda ikramiye dağıtım sisteminin gözden geçirilmesi yararlı olacaktır. Yaklaşık 50 çekiliştir devir eden bir sistem, gözden geçirilmeli, sorgulanmalıdır.

Bu kapsamda, çekilişe esas rakamların azaltılması ya da belirli sayıda çekiliş sonrası 6 tutturanların çıkmaması halinde, 5 tutturanlar arasında ikramiyenin paylaştırılması gibi seçenekler düşünülebilir. Bu düzenleme, ikramiyelerin daha çok kişiye dağıtılması açısından yararlı olacaktır. Ayrıca, her çekiliş sonrası, şirket kazancının paydaşlarla şeffaf bir şekilde paylaşılması, şirkete ve çekilişlere duyulan güveni artıracaktır. Bu konularda, şirket yetkilileri başta olmak üzere, kamu otoritesinin harekete geçmesi gerekmektedir.

Salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz bu günlerde önce sağlığımız diyoruz. Ancak, “Varlık seviştirir, yokluk dövüştürür” sözünde olduğu gibi, sayısal loto bana çıksa fena olmaz diyenleri de görür gibiyim. Allah herkesin gönlüne, niyetine göre versin. Saygı ve sevgilerimle.
28.11.2020.

Saygı ve sevgilerimle.

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü