Emeklilere promosyon ücret ödemeleri

Güncelleme:

“SEVGİLİ EMEKLİLER DİKKAT” başlıklı, bankaların emeklilere ödedikleri promosyon ücreti güncellemelerini konu alan 10 Aralık 2021 tarihli yazım, bu güne kadar gündeme getirdiğim konular arasında en çok ilgi görenlerden biri oldu.

Bu durum, bankalar arasında bir uygulama birliği olmadığını, bilgi kirliliğinin varlığını ve emeklilerin ekonomik açıdan içerisinde bulundukları olumsuz durumu apaçık ortaya koymaktadır. Yazıda, emeklilere ilave bir promosyon ücret ödemesi konusu gündeme gelince haklı olarak çok ilgi ve merak ortaya çıkmıştır.
BDDK yaptığı açıklamada, promosyon ücretinin belirlenmesi konusunda kendilerinin bir kararı olmadığını belirterek yanıltıcı mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulamıştır.

Uygulamada, bankalarca 500 TL ile 2.500 TL arasında değişen tutarlarda promosyon ücret ödemeleri yapılmaktadır. Bankalar, politikaları ve rekabet güçlerine bağlı olarak ödeyecekleri promosyon ücretini belirlemektedir.

Piyasada, bir emekli (A) bankasından 750 TL promosyon ücreti alırken, bir başka emekli (B) bankasından 2.000 TL promosyon ücreti alabilmektedir. Emeklilerimiz, genellikle “kulaktan dolma bilgiyle” veya “reklam amaçlı telefonla bankalarca aranmaları” halinde, bilgi sahibi olabilmektedir.

Emeklilerimizin yaşlılık halleri ve bilgiye erişim gibi konularda içerisinde bulundukları durumlar dikkate alınarak ödenecek promosyon ücretinde bir asgari tutar belirlenmesi ve bu tutarın her yıl güncellenmesinde yarar bulunmaktadır. Belirlenen asgari tutarın üzerinde yapılacak ödemeler, piyasa rekabeti açısından bankaların tercihine bırakılabilir.

Ayrıca, kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini ve kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık girişimlerini önlemek amacıyla, bankalar başta olmak üzere, yetkili ve ilgili tüm kurumlar tarafından, emeklilerimizin sürekli ve süresinde doğru bilgilendirilmesinde yarar bulunmaktadır.

Emeklilerimizin konuya aşırı ilgi göstermesi, ekonomik açıdan maaşlarında iyileştirmeye acil ihtiyaçları olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durumu, iktidarda olanlar ile iktidar olmak isteyen siyasilerimizin dikkat ve değerlendirmelerine sunmak istiyorum.

Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla. 12.12.2021

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/

LEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek
Lisansını tamamladı.
levent küçük

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici,
bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü