En Doğru Anket Hangisi Biliyor musunuz?

Güncelleme:
Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Kocaeli’nde katıldığı bir televizyon programında ellerinde CHP’yi üzecek 3 anket olduğunu söylüyor. Arınç, konuşmasının gazetelere ve ana haber bültenlerine yansıyan bölümlerinde mealen: “CHP’nin anket yaptırdığı firmaların güvenilir olmadığını” söyledi. CHP’nin, MHP’nin ardında kaldığını ayrıca ekledi. Bu anket sonuçları CHP’yi belki uyandırır demeye getirdi.
 
Bu sözler size hiç yabancı gelmiyor değil mi? Her siyasi parti kendini önde gösteren anketleri kendilerine yakın kaynaklar aracılığı ile kamuoyuna servis ediliyor. Ankette birinci çıkan parti(ler) yer(ler)ini garanti altına alabilmek ve oylarını artırabilmek için diğer partileri ellerindeki anket sonucu ile sıkıştırmanın yollarını arıyor(lar).
 
Anket nedir? Bir veya birkaç konuya ait sorular üzerinden kamuoyunun tepkisi ve yönelimini belirlemek. Kısacası sosyal soruşturma. Anketten çıkan sonuç anketi genellikle bir bedel karşılığında yaptıran ilgili kurum veya kuruluşu nasıl davranması gerektiği konusunda ipuçları sunar.
 
Partilerin anket yaptırdığı firmalar, hangi parti yaptırıyorsa o partinin seçmeninin yoğun olduğu bölgelerde anket düzenliyorlar. Dolayısıyla anket kimin için düzenleniyorsa o anketin birincisi çıkıyor. Anket doğru olabilir ama sistem yanlış! O yüzden gazetelerde yayınlanan anketlerin büyük çoğunluğuna inanmıyorum. Kim yaparsa veya kim yaptırırsa yaptırsın.
 
Bence tüm anketleri siz de unutun. Siz zaten her gün otobüste, işte, yolda, sokakta, kahvehanede, evde okulda kısacası her yede anket yapıyorsunuz. Haber izliyor, gazete okuyorsunuz. Farkında değil misiniz? Birilerinin kısıtlı rakamları genelleştirerek size dayatmasına neden inanıyor ve kararınızı değiştirmesine göz yumuyorsunuz?
 
En doğru anket işsizlik verileri, eğitim, sağlık ve sanayi yatırımlarıdır. Ekmek, otobüs, elektrik, doğalgaz, su zamları, en doğru anket sonucudur.
 
Benim için en büyük anket mecliste yapılan Salı gösterileridir. Siyasi parti liderlerin ekranlara yansıyan görüntüleri ve sözleridir. İktidarın ulusal politikaları ve siyaseten tutarlılıktır. Dış politikadaki uygulamaları, muhalefetin yapıcı eleştirileri veya yanlışa karşı sert çıkışlarıdır. Bu yüzden ben yaşadığımı, gördüğümü bilir, buna inanırım…
 
Eğer iktidar temel problemleri engellemiyor veya engelleyemiyorsa meclisteki ve meclis dışındaki muhalefetin de eksikliği ve kabahati vardır. Olaya bu taraftan bakınca Bülent Arınç’a hak vermek gerekiyor sanırım! Eğer iktidar güç kaybetmiyorsa bu muhalefetin başarısızlığıdır.
 
Sel kader mi?
 
Her yıl korku filmi gibi yaşanıyor aynı sahneler. Bulgaristan, barajlarındaki aşırı doluluğu maksimum seviyeye çekmek için baraj kapaklarını açıyor. Özellikle Edirne her yıl bu sebeple sel sıkıntısı yaşıyor. Olay bölge çiftçisine, işçisine yaşayan insanlara oluyor. Mallar zarar görüyor, tarım etkileniyor, insanlar ölüyor.
 
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da toplam 8 baraj var. Demek ki bir baraj daha kurulması gerekiyor. Ne yapılırsa ve kim yaparsa yapsın ama bu trajikomik sel oyununda bir sona gelinsin artık.
 
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar