Hastalıklı Domatesler Nerede?

Güncelleme:

Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Figaro’da 12 Nisan tarihinde bir haber yayınlandı. Yayınlanan habere göre Türkiye’den ithal edildiği anlaşılan kurutulmuş domateslerden kaynaklı olarak 19 ilçede hepatit A salgını görüldüğünü yazdı. Artan şikâyetler üzerine Hepatit Halk Sağlığı Gözetim Enstitüsü ayrıntılı bir soruşturma yürütmeye karar vermişti.

Araştırmanın yayınlandığı haftalık Epidemiyolojik Bülteninde, sonuç bildirisine göre 2009 Kasım ayı ortalarından Şubat ayı ortalarına kadar 59 hasta ve 28 hastanede hepatit salgını teşhis edilmiş. Çalışma sonucunda salgının büyük olasılıkla Türkiye'den ithal edilen dondurulmuş ve yarı kurutulmuş domates tüketimine bağlantılı olduğu doğrulanmış.

Fransa’da hepatit salgınını raporuna taşıyan Halk Sağlığı Gözetim Enstitüsünün raporunda, Türkiye’den Fransa’ya ihraç edilen kurutulmuş domateslerle birlikte söz konusu hastalığın “Türkiye’de de görülmüş olması muhtemeldir” denmiş. Haberde, çiğ gıdaların potansiyel bir virüs kaynağı olduğu ve hastalığın bulaşıcı olabileceği belirtilmiş.

İşin acı tarafı bu hepatit salgınının kaynağı Türkiye’den ithal edilmiş olan kurutulmuş domates olması. Hepatit günümüzde az gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülüyor. Bu açıdan Fransa gibi halk sağlığına önem veren bir ülkede böylesi bir hastalık sağlık kuruluşlarını ve yerel yöneticileri ayağa kaldırmış ve detaylı bir sağlık taramasına gidilmiş.

İşin tuhafı ise yayınlanan raporda, hastalığın “Türkiye’de de görülmüş olması muhtemeldir” vurgusu. Ne hikmetse ne 2009 yılında ne de 2010 yılında Türkiye’de böyle bir salgına rastlandığı görülmedi! Belki de görüldü ama açıklanmadı. Görülmemesi elbette sevindirici ama eğer görüldü ve açıklanmadıysa?

Aslında açıklanmasını da beklemek saflık olur. Çünkü bu ülkeyi yönetsin diye seçilen ve bakan yapılanlar, Çernobil faciasında halkın gözünün içine baka baka çay içenler değiller mi? Bu ülkede bakanlık yapanlar Japonya’daki nükleer tehlikeyi önemsemeyip “radyasyon dağları aşamaz” düşüncesine sahip olanlar değil mi? Kim sallar domatesi? Nasılsa toprağa karışacak!

Konuyu dağıtmadan sorulması gereken soruları soralım: 1-Bu hastalıklı domatesler Türkiye’de iç piyasaya verildi mi? Verildiyse nerelerde ve hangi miktarda? 2-Kurutulmuş domateslerin tüketildiği illerde hepatit teşhisi konulan kaç hasta oldu?

3-Söz konusu restoran zinciri Türkiye’de de aynı ürünü kullandı mı?

Elbette tüm bunları biz bilemiyoruz. Çünkü kimse bir şey açıklamıyor!

Bildiğimiz tek şey halk sağlığına gerekli özenin gösterilmediği bir ülkede ve hala yaşadığımıza şükür ediyor oluşumuz!

Le Figaro’nun “DOMATESE BAĞLI HEPATİT SALGINI” başlıklı haberini buradan okuyabilirsiniz.

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar