Hayır cephesi neden yenildi?

Güncelleme:

Referandum sonuçlarına bakarak sorulması gereken öncelikli soru bu olmalı!

Muhalefet partilerinin, muhafazakar toplum yapısının hakim olduğu Türkiye’de, referandumu AKP güven oylaması şekline sokmaları büyük yanıldıydı. Kırsal yöre inansının iktidara verdiği desteği görmemek, bunu okuyamamak, mazereti olmayan bir örgütçülük hatasıdır. Bu hatayı AKP iyi değerlendirdi ve referandumu genel seçim havasına soktu. Damardan girdi, sandıktan çıktı.

AKP toplumu çok iyi analiz ettiğini ispatladı. Söylemleri doğru veya yanlış olabilir ama muhafazakâr seçmenin kulağını tırmalamıyor. AKP, hitabeti kuvvetli geniş bir ekip ile seçimlere hazırlanıyor, devletin imkânını, partinin maddi gücünü sonuna kadar kullanıyor. Kitlelerin duymak istediklerini biliyorlar, her kenti ayrı analiz edip her kente ayrı argümanlar üretiyorlar. Benim işçi kardeşim, esnaf arkadaşım gibi sözler sıradan yurttaşta sahiplik hissi uyandırıyor.

MHP referanduma ciddi bir destek ver(e)medi. Son dönemde mitingleri bile bırakmasından ya referandumu hafife almasını ya da çıkacak sonucu öngördüğünü düşünebiliriz. MHP yöneticileri şapkasını önüne koymalı ve içi boş, saçma gerekçelerin ardına gizleneceğine mağlubiyeti sahiplenmelidir

MHP en güvendiği bölgelerde, varlık sebebi şehirlerde bile inandırıcılığını ispat edememiş, aynı tabana hitap eden AKP’ye boyun eğmiştir. MHP tabanı, Deniz Bölükbaşı’nın dediği gibi Gülen etkisinde kaldıysa giden gelmeyecektir. Rahmet okuyun!

CHP bu referandum ile 2011 seçimleri için kendi provasını yaptı. Örgütteki hantallık göze çarpıyor. Kılıçdaroğlu ile yakalanan hava örgütün bürokratik zihniyeti ve hantallığı ile zaafa uğradı. Bir oy daha fazla alma mücadelesi yapan, şehir şehir gezen Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamamasının mantıklı bir açıklaması olamaz. Hiçbir bahane bu vurdumduymazlığı ortadan kaldıramaz.

Referandum sonucu nasıl okunmalı?

Hiç şüphe yok ki; AKP referandum sonuçları ile büyük moral sağladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın teşekkür ettiği Fethullah Gülen okyanus ötesinden gücünü tescilledi. Referandumu boykot kararı almış olan BDP, bu kararını daha çok doğu-güneydoğu’da uygulatabilmiştir. Bölge insanı kurallara, ideolojiye değil kişisel güce inanan bir yapıya sahip, bu kesinleşti.

Her mağlubiyet acımasız eleştirilere yol almalıdır, çünkü eleştiriler doğruya giden yolda gerçekçi çakıl taşlarıdır. Verdiği acı hissi geçicidir.

Sonuç itibari ile bu referandum hem iktidar hem de muhalefet partileri için çok ciddi mesajlar taşıyor:  Muhalefet için yukarıda yazdım. AKP ise referandumu kazandı ama ciddi bir seçim başarısı elde edemedi. Batıya ulaşamıyor, batı seçmenine inandırıcı olamıyor.

Belki muhalefet ülkenin doğusunda yok ama 2002 yılından beri iktidar olan AKP’de ülkeni batısında yok. Bu kadar imkana rağmen AKP neden batıya ulaşamıyor? Bardağın bu tarafına da bakmak gerekiyor?

SON SÖZ: Rakiplerin, “ölülere bile oy kullandıracağız” derken sen tatilcine bile oy kullandıramıyorsan şikâyet hakkın yok... Seçim stratejik oyunlar bütünüdür, oyunu kuralına göre oynayanlar kazanır...

http://yolagiden.blogspot.com

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar