Hitler, İnönü ve Erdoğan

Güncelleme:
Anayasa değişikliği paketinde AKP’nin önem verdiği maddelerden birisinin meclisten geçmemesi başbakanı çok sinirlendirmiş olmalı.
 
Başbakan, CHP Lideri Deniz Baykal’a çakacağım diye 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü için ağır bir ithamda bulundu. Başbakan yaptığı konuşmada: "Führer’e özenip kendisine Milli Şef dedirtmiş Genel Başkanlarının Hitlervari bıyıklarının altından kendilerine gülümsediğini görecekler dedi.
 
Bu sözlere en sert tepki İnönü’nün kızı Özden Toker tarafından verildi: “Babamın bu ülkede demokrasiye geçişe katkısını, demokrasiye inanmayanlar anlayamaz” dedi. Erdoğan, Milli Şef lakabının Celal Bayar önerisi ile verildiğini bilmiyor olamaz. Üstelik Milli şef lakabını da kaldıran İnönü!
 
Kurtuluş Savaşında emperyalizmle mücadele eden, Avrupa’dan gelen tüm baskılara rağmen Türkiye’yi savaş dışında tutabilen, diktatörlerin döneminde ve ortak değerin faşizm olmasına rağmen Türkiye’nin çok partili hayata geçmesini sağlayan birisi nasıl olur da faşist bir diktatör olabilir?  
 
İşin komik tarafı yandaşlar İnönü-Hitler benzerliğini sadece Başbakan konuşunca fark edebildiler! Yazıp çiziyorlar, hatta TV programlarına da çıkıp bu fikri savunuyorlar. Fikir üretme becerisine sahip olmayanlar başkasının ortaya attığı sakızla avunurlar. Olay bu.
 
İnönü’nün Hitler’e ilgisine vurgu yapabilmek adına Hitler’e gönderilen heyetten bahsediyorlar. Bu tür heyetlerin Hitler politikalarını onayladığını anlatıyorlar. Bilgi olmayınca saçmalama oranı da yüksek oluyor tabi... İnönü, Hitler’e heyet gönderdi diyenler Başbakan’ın bugün hangi ülkeye kaç kere gittiğini hesaba katmıyorlar. İnsanlık suçlusu El Beşir’in yönettiği Sudan’la olan yakınlaşmayı görmezden geliyorlar. Sudan ile ilişkiler Sudan’a destek değeri taşımıyor mu? Bugünün en büyük emperyalist ülkesi kim? ABD’ye yapılan ziyaretler Amerika’nın döktüğü kana ortak olmak değil mi?
 
İnönü Faşist değildi ama Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının oylandığı gün sıra kapaklarına vurarak 3’e 3 diye bağıranların arasında bol miktarda vardı faşist. O günlerde İnönü idamlara var gücüyle karşı duran adamdı! Bugün demokratım diye ortalarda dolananlardan çok daha demokrattı!
 
Kuşkusuz İnönü döneminde hatalı icraatlar yapılmıştır. Bütünüyle bir dönemi savunmak da eleştirmek de mümkün değil. Günün koşullarında değerlendirmek tarih biliminin temel kuralı! Örneğin basın üzerindeki baskı iddiaları!
 
Bugün yok mu bu? Başbakan Erdoğan’ın yazarlar ve basın üzerine kurduğu baskıyı görmezden gelinebilir mi? Maliyenin Doğan grubuna verdiği cezayı tarih nasıl yazacak? Ya tasfiye listeleri? Yazarları patronlara şikâyet eden kim? Muhalif gazeteleri okumayın diyen... Tarih R.Tayyip Erdoğan ismine karşılık ne yazacak, hiç düşünen oldu mu?
 
Erdoğan, İsmet İnönü'yü sevmek zorunda değil; ama seçimle başbakan olan birisinin çok partili hayatı bu ülkeye getiren bir eski başbakana saygı duyması gerekir. Kısacası: İnönü’yü Hitlere benzetmek bu ülkenin kuruluş felsefesine ağır bir suçlamadır.
 
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar