Kimin parasını harcıyorsunuz?

Güncelleme:
Türkiye kamuoyu aylardır referandum konusuyla meşgul ediliyor. Sanki anayasa değişikliği geçerse Türkiye şahlanacak, insanlar refaha kavuşacaklar, tam bir demokrasiye sahip olacağız.
 
Sanki AKP iktidarı kendi geleceğini bu referanduma bağlamış gibi. Hatırlayın; Başbakan Erdoğan mecliste değişiklik görüşmeleri yapılırken “ya tarih yazacağız, ya tarih olacağız” demişti. Muhalefet de referandumun AKP güven oylaması olacağını söylüyor. Ki bu bence büyük ölçüde yanlıştır!
 
Başbakan Erdoğan 2011 seçimlerinden sonra tekrar iktidar olacağını öngörüyor. Böyle bir öngörüye sahip olduğu için olmalı referandumda evet de çıksa, hayır da çıksa 2011 seçimlerinden sonra yeni bir anayasa yapılacağını söylüyor.
  
Bu özgüveni tartışmak başka bir yazının konusu olsun. 2011 seçimlerinde AKP'nin tekrar iktidar olacağı varsayımını bir an için gerçekleşebilir görelim: Madem 2011'de yeni bir anayasa yapılacak neden bu referandum yapılıyor?
 
İktidar partisi neden referanduma bu kadar önem veriyor? Açılışları fırsat bilip, yoksa fırsat yaratıp neden mitingler yapılıyor? Tüm bakanlar, milletvekilleri, il, ilçe teşkilatları, partililer hummalı bir çalışma içerisindeler.
 
AKP neden gazetelere sayfa sayfa ilanlar veriyor, 81 ildeki tüm billboardlara neden afişler asılıyor? Devletin uçakları, helikopterleri, başbakanlık otobüsleri 81 ili neden dolaşıyor. İrili ufaklı tüm muhalefet partileri şehir şehir, köy köy neden koşturup duruyorlar?
  
YSK referandum maliyetini 150 milyon lira olarak öngörmüştü. Partilerin yapacağı harcamalar ise ortalama olarak 150 milyon civarı olacağı hesaplanmış!. Lamı cimi yok, bu para işçi Ahmet’in bordrosundan, terzi Ahmet'in telefon parasından esnafın elektriğinden, köylünün su parasından alınan vergilerle harcanıyor.
 
Partiler kimin parasını harcıyorlar? Madem 2011 yeni bir anayasanın tarihi. Bu kadar para neden harcanıyor. Neden bu kadar zaman kaybediliyor? Bu mitingler, konuşmalar, kavga gürültü, bu ısrar neden?
 
Dezenformasyon
 
Geçtiğimiz cumartesi Bugün gazetesi köşe yazarlarından Erhan Başyurt “Vatandaşa kendi ipini çektiriyorlar!” Başlıklı bir yazı kaleme almış. Başyurt, sanki HAYIR diyenler AYM ve HSYK ile ilgili maddeler dışındakilere karşı gibi anlatmış. Bir köşe yazarı, mecliste görüşülürken CHP'nin “üç maddeyi ayırın gerisini destekleyelim” dediğini, iktidarın bu maddelerin hepsi hap gibi birlikte geçecek ısrarını nasıl görmezden gelir? Bilerek görmezden gelmek kandırmaca değil midir?
 
 
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar