Kulisler

Güncelleme:

Değerli okurlar yazın nemli ve sıcak günleri, Washington Çevre yolunun içini boşalttı. Kongre tatilde, Başkan Bush binlerce dönümlük Teksas’taki çiftliğine dinlenmeye gitti.

Kısacası ortada fazla olan biten, yeni bir şey yok. Ekonomik alanda, borsa daha önce yazdığım ve ileride etraflıca değineceğim gibi, yükselme trendinde. Ekonomik büyüme göstergeleri olumlu. Tüketici güven endeksi ve Chicago Sanayi endeksi, öncü göstergeler olarak beklenenin üzerinde çıktı. Buna karşılık, işsizlik göstergeleri ısrarla düşük çıkmaya devam ediyor. ABD, sürekli olarak imalat sanayi iş yeri kaybına uğramakta. Kısacası ABD, Meksika ve Çin gibi ülkelere sürekli iş yeri kaybetmekte (arşivde Kızıl Süpürge yazısı). Her hangi bir ekonomik büyümenin, uzun dönemde imalat sanayi iş yaratma kapasitesine dayandığını var sayarsak, ABD’nin bugünkü ekonomik büyümesinin kalıcı olmadığı kesin. Bütün bu olağan gelişmelerin dışında, yazın bu dingin günlerinde, politikada enteresan kulisler oluşmakta. İzninizle, ben de bu haftaki analizimde bir nebze bu kulislere değinmek istiyorum.

Hillary :

Bundan iki ay önce Başkan Bush’un seçimleri kazanması kesin gözükmekte idi. Yeni Amerikan Sezar’ı G.W. Bush, Irak zaferinden sonra rakipsizdi. Ne ki ABD Irak’tan henüz çekilemedi. Her gün bir kaç genç Coni hayatını kaybetmekte. Askeri harekattan sonra ölenlerin sayısı nerede ise askeri harekatta ölenlerin sayısını geçti. Üstüne üstelik ABD ekonomisi, gereken iş yeri üretimini yakalıyamıyor. Orta ve alt düzey gelir sınıflarında günlük yaşam fazla parlak değil. İşsizlik kuyrukları uzadıkça, Irak’tan hergün yeni tabutlar geldikçe G.W.’nun ‘çantada keklik’ gözüken seçimleri giderek zora girmekte.

George Bush’a, şu anda Demokrat Partiden rakip olarak çıkacak 9 adayın, her biri adeta siyasi bir cüce. Hiç birisinin ismi orta sınıf tarafından tanınmıyor. Hiç birisi kitleleri heyecanlandırmıyor. Oysa güçlü kadın imajı ile Hillary Clinton her gün ekranlarda.

Şöyle bir düşünün. En müstesna okullarda geçen bir eğitim. Başarılı bir hukuk kariyeri ve sabırlı bir ‘First Lady’. Kocası Bill’in bütün çapkınlıklarına göz yummuş, paparazilerin acımasız saldırıları karşısında sinirlerini bozmamış bir güç abidesi. Üstüne üstelik anılarını yazdığı kitap satış rekorları kırmakta. Kendinden emin bir anne ve bir eş.

Kulislerde konuşulanlara göre, Hillary Clinton (şu anda New York senatörü ) bir dört sene daha siyasete senatör olarak devam edip, Bush’un ikinci döneminden sonra doğacak boşlukta, Demokrat Partiden aday olacaktı. 2008, Hillary’in makro planının son aşamasının, başlangıç yılı olacaktı.

Oysa, şimdi rüzgar dönmeye başladı. En azından dönme sinyalleri vermeye başladı. Bush’un, Irak saldırısı öncesi İngiltere ve CIA’le ciddi sorunları olduğu ortaya çıktı. Ayrıca halen Amerikalıların İrak’ta her gün öldürülmesi ve ekonominin istenilen büyüme hızını yakalıyamaması, Bush’un ileride bazı sorunları olacağının işaretini verdi. Sonuç olarak Hillary bütün bu gelişmeleri dikkatle izlemekte. 2008 senesine göre yaptığı planlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. Henüz geç değil. Eyaletler arası ön seçimlere girmek için ( primaries), Hillary’in 15 Aralık’a kadar zamanı var. Şimdiki 9 Demokrat adaydan hiç birisinin Bush’a karşı bir varlık göstermesi mümkün değil, ama, Hillary’in durumu başka. Nasıl ki, Bush Saddam’a karşı babasının rövanşını aldı, Hillary’de Bush’a karşı kocası Bill’in ve Demokratlar’in rövanşını alabilir. En azından biçildiği kumaş buna müsait. Sonbaharın başında siyasi sürprizlere dikkat.

4 Agustos 2003
joememet@hotmail.com


Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055