Öğrencilere bilgisayar satışında KDV indirimi talebi

Güncelleme:

Derneğimize ulaşan çok sayıda veli ve öğrenci, salgın hastalık sürecinde uzaktan eğitimlerin devam ettiğini, öğrencilerin evde olmaları nedeniyle, masa üstü bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve tablet satın aldıklarını belirterek, bilgisayar satışlarında uygulanan KDV oranının % 18 olarak değil, öğrenciler için % 1 olarak uygulanmasını talep etmektedir.

Yürürlükteki KDV oranları gereğince bilgisayar ve tablet teslimleri % 18 nispetinde KDV’ye tabi bulunmaktadır. Örneğin, KDV hariç 5.000.-TL satış fiyatı olan bir diz üstü bilgisayar için 900.-TL KDV ödenmektedir. KDV dahil perakende satış fiyatı 5.900.-TL olmaktadır

Eğitimin desteklenmesi ve salgın hastalık sürecinde evlerinde kalan öğrencilerin daha iyi yetişmelerini sağlamak amacıyla, bilgisayar satın alacak öğrenci veya öğrenci velilerine (öğrenci olduklarını ispatlayan belge ibraz etmeleri şartıyla) bilgisayar ve tablet satışlarında % 1 KDV uygulanması yararlı olacaktır.

KDV oranının % 1 düşürülmesi halinde, KDV hariç 5.000.-TL satış fiyatı olan bir diz üstü bilgisayar için 900.-TL KDV yerine, 50.-TL KDV ödenecek olup, bilgisayarın KDV dahil perakende satış fiyatı 5.050.-TL olacaktır. Bu durumda örnek bilgisayar satışında öğrenci veya velilere 850.-TL parasal katkı sağlanmış olacaktır.

Salgın hastalığın olumsuz etkilerinden toplum olarak biran önce kurtulmak ve bu süreci en az zararla atlatmak istiyoruz. Bu nedenle, eğitimin desteklenmesi, geleceğimiz olan öğrencilerimizin korunması ve onların iyi yetişmelerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, öğrencilerimize bilgisayar ve tablet satışlarında uygulanan KDV oranlarının % 1’e çekilmesi yerinde olacaktır.

Bu arada bir hususu daha yetkililerin dikkatine sunmak istiyorum. Bu yazıyı hazırlarken güncel KDV oranlarınına bakmak istedim. % 1 ve % 8 KDV oranlarına tabi mal ve hizmetlere ilişkin liste oldukça karmaşık. Bir denetim elemanı olarak ben bile, hangi mal veya hizmetin hangi oranda KDV’ye tabi olduğunu öğrenmekte güçlük geçtim. Bu listenin biran önce gözden geçirilerek, değişik mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarının (% 1, 8 veya 18 olarak) vatandaşlar tarafından kolayca anlaşılabilir, daha sade bir hale getirilmesi çok yararlı olacaktır.

Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere, kamuoyunun ve yetkililerin, takdir ve dikkatlerine sunuyoruz. Saygılarımla. 23.09.2020

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü
Siyasi iktidara ve ekonomi yönetimine çağrı