Omurgasız dış politika

Güncelleme:
Türkiye uzun yıllardır güvenilir, kişilikli ve omurgalı bir dış politika yürütemediği için Ermeni Soykırımı iddiaları her geçen gün başımızı ağrıtmaya devam ediyor.
 
Eksik yanlarımızdan birisi de haklılığımızı Dünya kamuoyuna anlatamamak. Daha dün; Fransa, Ermeni Soykırımı yasa tasarısını kabul ettiğinde tüm Türkiye’de boykot havası esmişti. Tüm Fransız firmaları nasibini almıştı da ne oldu, ne değişti?
 
Sonrasında, İsviçre benzer bir tasarıya imza attı. Doğu Perinçek ve arkadaşları şiddetle protesto etmişti, yürüyüşler yapmıştı. İsviçre’ye girişi bile yasaklanmıştı, İsviçre’ye girerse hapse girecekti?
 
Her yıl tasarı tiyatrosu ABD Temsilciler Meclisinde sahneleniyor. Türkiye yine göstermelik tepkiler veriyor. Her yıl film başa sarılıyor. Tasarı geçecek mi? ABD Başkanı soykırım kelimesini kullanacak mı? İyi de Türk Dışişleri yetkilileri koca bir yıl kiminle görüşüyor, ne planlar hazırlıyor? Erişemedikleri ve ikna edemedikleri kişiler ve ülkeler için B planı hazırlıyorlar mı?
 
Savunma yapmak sadece “biz yapmadık” demek değildir! En güzel savunma karşı atak yapmaktır?
 
Kesin olan şu: Gün geçtikçe artan oranda dünya meclislerinde görüşülen ve kabul gören “Sözde Ermeni Soykırımı yasa tasarısı” sadece AKP hükümeti döneminde değil uzun yıllardır basiretsiz ve kendi gücünün farkına varmayan Türkiye hükümetlerinin eksikliğinden dolayı vitrinde sergileniyor.
 
Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen şimdiye kadar 22 ülkenin parlamentoları sözde “Ermeni Soykırımı” iddialarını tanıdı. Kıbrıs Rum Kesiminden tutunda, Müslüman müttefik ülkelerden! Lübnan’a, Güney Amerika ülkelerinden, 2000’li yıllarla birlikte neredeyse Avrupa’nın tamamına yayılmaya başlayan bir modadır bu.
 
Peki, bu moda yayılırken, TBMM’ de örneğin, Fransa’nın Cezayir katliamını tanıyan bir yasaya tanık oldunuz mu? Ya da Amerika’nın Kızılderili yerlilerini yok ediş hikâyelerinin yasalaştığını… Ankara’nın göbeğine Cezayir Soykırım Anıtı dikildiğini düşünsenize! Asıl Ermeniler, Türkleri katletti diyoruz ama doğru düzgün kaç anıtımız var bunu simgeleyen. Tarih kitaplarını güncellemenin zamanı gelmedi mi?
 
Dünyanın öbür ucundaki ülkelerin bu sözde tasarıyı kabul ederken “Arkadaş size ne oluyor?” efelenmesini, ya da Türkiye ile ilişkileri olan herhangi bir ülkeye sınırsız ambargo uygulandığını duydunuz mu?
 
Omurgasız, güçsüz ve günlük dış politikaları sayesinde bugünlere geldik. Tren yüksek bir sesle ilerliyor. Türkiye sadece susuyor. Duygusal tepkiler vermek artık hiçbir işe yaramıyor. Uluslar arası sahada asıl olan ülkelerin çıkarlarıdır. Bu yüzden hiçbir ülkenin güler yüzüne inanmamalıyız. Geleceğe yönelik doğru planlar yapmalı, akılcı ve bilimsel programları uygulamalıyız!
 
Tekrar etmekte fayda var: Türkiye’nin Amerika gibi sahte ve ikiyüzlü müttefiklere değil, omurgalı dış siyasete, güçlü bir iç ekonomiye, kötü günde yanında olabilecek gerçek dostlara ihtiyacı var.
 
Ne demiş büyük Atatürk, “Sahip olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.” Kendimize güvenmenin zamanıdır şimdi. Haklılığımızı tüm Dünya’ya yüksek sesle haykırmanın zamanıdır şimdi!
 
ÇANAKKALE
 
Çanakkale savaşlarında tüm dünya gördü: Türkleri öldürmek kolay yenmek zordur. Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Çanakkale Zaferimiz kutlu olsun.
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar