Online satışlarda önemli bir hatırlatma

Güncelleme:

Koronavirüs veya Covid-19 salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında, başta gayrimenkul/emlak sektörü olmak üzere, satış ve kiralamada zorunlu olarak, “ONLİNE PAZARLAMA/SATIŞ” yöntemi uygulanmaya başlamıştır.
Bu yöntemde, alıcı ve satıcı yüz yüze gelmeksizin video konferans ve benzeri tekniklerle iletişim kurmakta, görsel fotoğraf ya da videolar ile satışa sunulan ürünün (Gayrimenkul, otomobil gibi) tanıtımı yapılmaktadır. Satın alınacak ya da kiralanacak gayrimenkul veya otomobil, alıcı tarafından fiziken görüp, incelenmemektedir. Bu günlerde gayrimenkul veya otomobil satın almak veya kiralamak isteyen çok sayıda kişi bu yöntemi tercih etmektedir.
Online pazarlama veya video konferans yöntemi ile satın alma veya kiralama yapacak tüketicilerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmesinde yarar bulunmaktadır.
-Satın alma veya kiralama işlemlerinde, yetki belgesi sahibi, bilinen kurumsal işletmeler tercih edilmelidir. Yetki belgelerinin, ticaret ve vergi kayıtlarının, adres ve telefon bilgilerinin varlığı istenmeli ve doğruluğu araştırılmalıdır.
-Kaparo dolandıcılığına dikkat edilmelidir. Satış ya da kiralamaya sunulan gayrimenkul veya otomobilin fiyatını, piyasa fiyatından oldukça düşük (cazip) gösterip, kaparo gönderilmesini isteyen ve sonrasında kendilerine ulaşılamayan dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır. Doğruluğundan emin olunmayan satış işlemlerinde kesinlikle kaparo gönderilmemelidir.
-Yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereğince, mesafeli sözleşmelerde (Uzaktan satış ya da alıcı ile satıcının yüz yüze gelmeksizin gerçekleşen satış) tüketicin 14 gün içerisinde cayma hakkı bulunmaktadır. Online satış yönteminde de, 14 gün içerisinde satıştan vazgeçme hakkı olduğu bilinmelidir.
-Online satış yönteminde ortaya çıkacak maddi zararlarımızın tazmini için tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurabiliriz. Bir dolandırıcılık fiili ile karşı karşıya kalmamız halinde ise, mutlaka Cumhuriyet Savcılıklarına müracaat etmeliyiz.

SONUÇ OLARAK,

Koronavirüs veya Covid-19 ile mücadele devam ederken, günlük hayatımız da devam etmektedir. Bu açıdan satın alma veya kiralama işlemleri de devam etmektedir. Bu tür risk dönemlerinde, özellikle gayrimenkul piyasası, karlı bir yatırım dönemine dönüşebilmektedir. Yeter ki, ihtiyacımıza uygun ürünü, doğru yerden, en uygun fiyata satın alalım.
Yararlı olması temennisiyle, sağlıklı, güzel günler diliyorum.
Saygı ve sevgilerimle.05 Mayıs 2020

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü
Siyasi iktidara ve ekonomi yönetimine çağrı