Pesküvit, Pesküvit

Güncelleme:

MHP lideri Devlet Bahçeli' nin pesküvit videoları izlenme rekorlarına gidiyormuş. Bende izledim ve paylaştım itiraf edeyim.

Rap versiyonunu pesküvitler, çikolatalar şeklinde düzenlemişler. Tabii burada bakılması gereken şey; Bahçeli' nin niyeti. Yani aslında parasızlık ve fakirlikten dolayı, canı bisküvi ya da çikolata çeken çocukların dramına dikkat çekmek istiyor. Ancak meydanda olması dolayısıyla, adeta bağırır gibi yüksek sesle konuşması ve kelimeyi yalnış söylemesi böyle bir videonun hazırlanmasına sebep olmuş.

Yaklaşık 1 yıldır sevgili arkadaşım Hakan Öztürk ile beraber televizyonlara spiker ve sunucu yetiştiren bir kursun eğitmenleri olduğumuz için bu tarz yalnış ifadeler önce bizim dikkatimizi çekiyor diyebilirim.

İnsanların karşısına çıkıyor ve topluma sesleniyorsanız hitabetinizin de vücut dilinizle birlikte, belli başlı kusurlardan arınması gerekir.

Parti liderlerine baktığımızda Başbakanımızın hitabet yeteneğinin ve vücut dilinin çok iyi kullanıldığını görüyoruz. Her ne kadar prompterdan okuyor denilse de, okuduğunu belli etmemesi bile başarılı olduğunu gösteriyor. Ancak ufak tefek diksiyon ve artikülasyon hataları zaman zaman kulağıma geliyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise gayet düzgün bir İstanbul Türkçe' si kullanıyor. Vurguları, diksiyonu, artikülasyonu gayet yerinde, samimi ve inandırıcı konuşuyor. Anlattıklarını inandırıcı buluruz ya da bulmayız meselesi ayrı bir konu. Yoksa iyi konuşuyor diyebiliriz.

Hitabet yeteneği ise yukarıda saydıklarımdan bağımsız bir konu. Konuşmanın ruhu diye tanımlanabilir. Mesela Eski Cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel' in hitabet yeteneği, halkın ruhuna uygun kelimeleri kullanışı hala konuşulur. Pek çok kullandığı kelime bu gün bile akıllarda kalmıştır ...

Tayyip bey' de şu anda hitabet sanatını en iyi kullanan lider bence...

Dolayısıyla tüm parti liderlerinin ve genele hitap eden insanların, vücut dili, düzgün konuşma, hitabet sanatıyla ilgili konunun uzmanlarından ders alması, lider vasfının yerine oturması açısından önemli. Amerika' da liderler seçilirken imajları çok büyük önem taşıyor. Biz de ise bırakın imaja inmeyi, konuşma kısmı bile önemsenmiyor.

Ne kadar iyi niyetli olursak olalım, kendimizi ifade konusunda karşımıza yalnış mesaj verirsek, yaptığımız işin sonuca ulaşması da bir o kadar zor oluyor...